26 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής εν όψει Fed

Ειδήσεις Ελλάδα

Στάση αναμονής τηρεί σήμερα (18/9) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, χωρίς να αναλαμβάνουν μεγάλο ρίσκο.

Η στασιμότητα ενισχύεται κι από το ευρύτερο κλίμα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες περιμένουν τις αποψινές αποφάσεις της Federal Reserve για το ύψος των επιτοκίων. Ναι μεν η μείωση είναι δεδομένη, αλλά το εύρος της παρέμβασης «παίζεται» μεταξύ 25 και 50 μονάδων βάσης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Αθήνα για ακόμη μία συνεδρίαση επιβεβαιώνει την πρόδηλη αδυναμία υπέρβασης των στενών ορίων 1.400 – 1.450 μονάδων, ενόσω εξακολουθεί να αγνοείται ο καταλύτης, ο οποίος θα καταφέρει να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα, στην 3η ημέρα της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή κάμψη κατά 0,11% και διαμορφώνεται στις 1.428,16 μονάδες, χάνοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.429,79 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.427,90 έως 1.433,39 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 30λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η χθεσινή φωτιά στα διυλιστήρια της Κορίνθου επηρεάζουν αρνητικά τη Motor Oil, η οποία χάνει τουλάχιστον 1%. Στα ίδια επίπεδα καθορίζεται και η κάμψη της Jumbo. Από την άλλη πλευρά, η είσοδος της ΔΕΗ στον κλάδο των data δίνει ώθηση 1% στη μετοχή.

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης δίνει συνέχεια στην εικόνα στασιμότητας των τελευταίων εβδομάδων, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο +0,08% και τις 1.231 μονάδες.

Η μετοχή της Eurobank αυξάνεται στο +0,28% και το 1,974 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο +0,19% και το 1,5745 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,10% και τα 3,864 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής είναι αμετάβλητη στα 7,464 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης (-0,11% και 3.462 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil, μετά τη χθεσινή περιπέτεια στα διυλιστήρια, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν με μειωμένη δυναμικότητα, υποχωρεί στο -1,1% και τα 21,3 ευρώ. Jumbo και Metlen αναδιπλώνονται κατά 1,1% και 0,6%, αντίστοιχα, ενώ η Coca – Cola περιορίζεται κατά 0,9%. Αντίθετα, η μετοχή της ΔΕΗ διευρύνεται στο +1% και τα 11,4 ευρώ. Viohalco και Helleniq Energy ακολουθούν με κέρδη 0,9% και 0,8%, αντίστοιχα.

Όσον αφορά τον δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (-0,09% και 2.314 μονάδες), μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια μετοχή που ξεχωρίζει, καθώς οι διακυμάνσεις κινούνται κάτω του 1%. Έτσι, οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Κρι Κρι, Optima και Austriacard οπισθοχωρούν κατά έως 0,8%, ενώ η μετοχή της Intracom Holdings διευρύνεται κατά 0,8%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Attica Bank, η οποία συνεχίζει τη διολίσθηση (-5,4%) εν όψει της ΑΜΚ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 39 μετοχές κινούνται ανοδικά, 36 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,3 δισ. ευρώ.

Περιστέρης: Έτοιμος να παίξει… μπάλα – Τα ρεκόρ δύο δεκαετιών στη μετοχή και η επόμενη ημέρα

Αγνοείται ο καταλύτης

Χωρίς τον καταλύτη, ο οποίος θα αλλάξει τους όρους διαπραγμάτευσης των μετοχών, συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο στο στενό εύρος των 1.400 – 1.450 μονάδων.

Και μπορεί ο Γενικός Δείκτης να προέρχεται από ένα τριήμερο ανοδικό σερί, αλλά αυτό επ’ ουδενί προκαλεί ικανοποίηση στην επενδυτική κοινότητα, η οποία «βλέπει» τη στασιμότητα και την επιφυλακτικότητα να κυριαρχεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αξία των ημερήσιων συναλλαγών διατηρείται σταθερά κάτω των 100 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα οι τράπεζες, βασικός κινητήριος μοχλός της αγοράς, απέχουν περίπου 10% από τα φετινά υψηλά των 1.354 μονάδων.

Είναι σαφές ότι η παραπάνω εικόνα μπορεί να αλλάξει μόνο εφόσον προκύψει κάποιος ισχυρός καταλύτης, είτε ανοδικός είτε καθοδικός. Το placement στην Εθνική Τράπεζα (το ΤΧΣ εξακολουθεί να ελέγχει το 18,3%) δυνητικά είναι ένας απ’ αυτούς, ενώ σίγουρα η αγορά χρειάζεται και κάποια επιπλέον deals – έκπληξη.

Από την άλλη πλευρά, η ισχυρή κερδοφορία των εισηγμένων στο α’ εξάμηνο φαίνεται ότι έχει ήδη προεξοφληθεί από τους επενδυτές.

Σήμερα οι αποφάσεις της Fed

Την ώρα που το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε μια κατάσταση αδράνειας, η Wall Street φιγουράρει σε νέα ιστορικά υψηλά, εν αναμονή των σημερινών αποφάσεων για τα επιτόκια της Federal Reserve.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται να κάνει το πρώτο βήμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την εποχή της πανδημίας, σε μια εξέλιξη άκρως ικανοποιητική για τις αγορές, οι οποίες θα δουν το κόστος χρήματος επιτέλους να «ψαλιδίζεται».

Τα στοιχήματα των αναλυτών προβλέπουν μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 ή κατά 50 μονάδες βάσης. Σίγουρα, αν επικρατήσει το δεύτερο σενάριο, τότε οι αγορές πρόκειται να αντιδράσουν θετικά. Αντίθετα, το πρώτο σενάριο φαίνεται ότι έχει ήδη προεξοφληθεί.

Έχοντας αυτά κατά νου, οι διεθνείς αγορές τηρούν σήμερα στάση αναμονής εν όψει των αποφάσεων της Fed. Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,18% και τις 516 μονάδες, ενώ σταθεροποιητικές κινήσεις παρατηρούνται και στα προσυμβόλαια της Wall Street.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η κορυφαία απόδοση των blue chips και το -50% της Attica Bank

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό