35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Χρηματιστήριο: Σε χαμηλό 5μηνου η Motor Oil

Ειδήσεις Ελλάδα

Την καθοδική πορεία των τελευταίων ημερών συνεχίζει η μετοχή της Motor Oil, η οποία υποχωρεί πλέον κάτω των 25 ευρώ, για πρώτη φορά από τις 18 Ιανουαρίου του 2024.

Είναι ενδεικτικό ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ο τίτλος της εισηγμένης καταγράφει πτώση άνω του 1,5%, με αποτέλεσμα να περιορίζεται στα 24,7 ευρώ και στα χαμηλά 5μήνου.

Ο ημερήσιος τζίρος των συναλλαγών υπολογίζεται στα 3,0 εκατ. ευρώ, καθώς μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι έχουν αλλάξει χέρια 87.730 τεμάχια.

Εφόσον δεν αλλάξει κάτι έως το τέλος της ημέρας, η Motor Oil θα συμπληρώσει την 3η συνεχόμενη καθοδική συνεδρίαση, με τις συνολικές απώλειες στο τελευταίο 30ήμερο να αγγίζουν το 10%.

Διόρθωση 13% από τις κορυφές

Κι όλα αυτά, ενόσω στις 23 Μαΐου η μετοχή «έπιασε» το ιστορικό υψηλό των 28,5 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η διόρθωση από τις φετινές κορυφές ξεπερνά το 13%.

Λούλης: Ο πρώτος μύλος επί τουρκοκρατίας, το «τιμόνι» σε ηλικία 24 ετών και η «άδικη» μετοχή

Μην ξεχνάμε, πάντως, ότι παρά την εν εξελίξει αναδίπλωση η μετοχή της Motor Oil εξακολουθεί να φιγουράρει στα καλύτερα επίπεδα όλων των εποχών.

Όσον αφορά τα αίτια αυτής της οπισθοχώρησης, σίγουρα η καθοδική πορεία των διεθνών τιμών στο πετρέλαιο διαδραματίζει καίριο ρόλο, δεδομένου ότι περιορίζει τα περιθώρια διύλισης.

Ταυτόχρονα, η πρόθεση ορισμένων επενδυτών να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των μεγάλων κερδών της τελευταίας περιόδου έρχεται να εντείνει τις πιέσεις.

Ελκυστική η μετοχή

Σε κάθε περίπτωση, η Motor Oil εξακολουθεί να αξίζει 2,7 δισ. ευρώ, διαθέτοντας μια άκρως ελκυστική αποτίμηση, δεδομένου ότι ο δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E κυμαίνεται μόλις στο 3,5x.

Στις 19 Ιουνίου, δε, θα συγκληθεί η τακτική Γενική Συνέλευση με βασικό θέμα συζήτησης την έγκριση του προτεινόμενου μερίσματος – ρεκόρ 1,8 ευρώ/μετοχή για το έτος χρήσης 2023.

Κι όλα αυτά, ενόσω η διοίκηση της εισηγμένης βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εξαγορά της Ηλέκτρωρ, διεισδύοντας περαιτέρω στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας και της διαχείρισης απορριμμάτων.

Ας σημειωθεί ότι με βάση τις εκτιμήσεις οκτώ αναλυτών, η μέση τιμή – στόχος για τη μετοχή τίθεται στα 29 ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα κατά 19% σε σχέση με τα σημερινά.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που έχουν «ανοσία» στη διόρθωση – Ποιες συνεχίζουν σε επίπεδα ρεκόρ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό