35 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Χρηματιστήριο: Ποια «μεσαία» βλέπουν με… κιάλια τα υψηλά έτους

Ειδήσεις Ελλάδα

Τη σταθερή υπο-απόδοση συνεχίζει ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα «μεσαία» εστιάζει σε ελάχιστες εισηγμένες, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες να καθίστανται ευάλωτες στις συναισθηματικές μεταπτώσεις των επενδυτών.

Είναι ενδεικτικό ότι ο FTSE MID CAP είναι… πρώτος στις καθοδικές κινήσεις και… τελευταίος στις ανοδικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα η φετινή μεταβολή να ανέρχεται μόλις στο +4%, την ίδια ώρα που ο Γενικός Δείκτης παρουσιάζει διψήφιες επιδόσεις.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι μετοχές της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, οι οποίες έχουν υποστεί μια σημαντική διόρθωση σε σχέση με τις «κορυφές» του 2024.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη διόρθωση

Τη μεγαλύτερη αναδίπλωση, για παράδειγμα, εμφανίζει η μετοχή της Dimand, η οποία τις προηγούμενες ημέρες υποχώρησε έως τα 8,4 ευρώ και το χαμηλότερο σημείο από την έναρξη της διαπραγμάτευσης. Κι όλα αυτά, ενώ στις 18 Ιανουαρίου είχε φθάσει ενδοσυνεδριακά έως τα 10,95 ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα κατά 22% σε σχέση με τα τρέχοντα.

Άνω του 20% υπολογίζεται η διόρθωση και στην ΑΒΑΞ, η οποία στις 2 Ιανουαρίου είδε τη μετοχή να φιγουράρει στο 1,88 ευρώ. Σήμερα, η κατασκευαστική δίνει «μάχη» για την υπεράσπιση του 1,5 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στο -16% από τα φετινά υψηλά βρίσκεται η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, η οποία χθες έκλεισε στα 2,5 ευρώ, ενώ στις 9 Φεβρουαρίου ξεπερνούσε το ψυχολογικό όριο των 3 ευρώ.

Η Intracom, από την πλευρά της, παρά το πρόσφατο deal εξαγοράς της Ευρώπης Ασφαλιστικής, απέχει τουλάχιστον 15% από τις «κορυφές» των 4,3 ευρώ, οι οποίες είχαν σημειωθεί στις 20 Φεβρουαρίου. Βέβαια, η απόδοση στο 12μηνο είναι εξαιρετική (+87%), γεγονός το οποίο ερμηνεύει και δικαιολογεί την καθοδική κίνηση.

Χρηματιστήριο: Οι 11+4 πιο ελκυστικές επιλογές στα blue chips

Η Πλαστικά Θράκης, δε, βλέπει τα υψηλά έτους των 4,5 ευρώ (16/4) να παραμένουν σε μεγάλη απόσταση (-14%), με τη μετοχή να δυσκολεύεται να υπερβεί το ψυχολογικό όριο των 4 ευρώ. Στα επίπεδα του 14% υπολογίζεται η διόρθωση και στην περίπτωση της ΕΧΑΕ, η οποία βλέπει μια… κιάλια τα 5,9 ευρώ (12/2).

Η ΕΥΑΘ, επίσης, χάνει τουλάχιστον 13% από τα υψηλά έτους των 3,5 ευρώ (11/1), ενώ η Austriacard αδυνατεί να βρει τα πατήματά της, μετά το πρόσφατο placement για το 15% του μετοχικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να απέχει κατά 13% από τις «κορυφές» των 6,8 ευρώ (26/3).

Ideal και Αλουμύλ συμπληρώνουν τη σχετική λίστα, έχοντας υποχωρήσει κατά 12% από τα φετινά υψηλά των 6,7 ευρώ (19/2) και των 3,1 ευρώ (2/1), αντίστοιχα.

Οι μετοχές Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης με τη μεγαλύτερη διόρθωση από τα υψηλά έτους

Dimand -22% ΑΒΑΞ -20% Τεχνική Ολυμπιακή -16% Intracom Holdings -15% Πλαστικά Θράκης -14% ΕΧΑΕ -14% ΕΥΑΘ -13% Austriacard -13% Ideal -12% Αλουμύλ -12%

Κακογιάννης: Ο Κορίνθιος CEO που φέρνει την εστίαση στο Χρηματιστήριο – Από την οικογενειακή ταβέρνα στα catering των εκατομμυρίων

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό