30.6 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Χρηματιστήριο: Επιστρέφουν οι αγοραστές – Αντίδραση μετά τη διήμερη πτώση

Ειδήσεις Ελλάδα

Κοντά στις πρόσφατες κορυφές των 1.484 μονάδων επιστρέφει σιγά – σιγά το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να αντιδρούν στη διήμερη πτώση και να επαναφέρουν την αγορά σε τροχιά προσέγγισης των 1.500 μονάδων.

Τα κυοφορούμενα σενάρια για νέα επιχειρηματικά deals και το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό παρέχουν επαρκή στηρίγματα στο Χ.Α., το οποίο θέτει τις βάσεις για την πρώτη θετική μεταβολή της εβδομάδας.

Παρ’ όλα αυτά είναι σαφές ότι η εγχώρια αγορά αναζητά έναν έξτρα καταλύτη, τον οποίο ενδεχομένως να δώσουν τα αυριανά εταιρικά μεγέθη των Helleniq Energy, Eurobank και Alpha Bank.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά 0,45% και διαμορφώνεται στις 1.478,39 μονάδες, κερδίζοντας 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.471,78 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.475,05 έως 1.479,59 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4 εκατ. ευρώ.

Στα ταμπλό, τώρα, η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει την αναρρίχηση προς νέα υψηλά 8ετίας, με τη ΔΑΑ να κερδίζει 1%, χάρη στην είσοδο στον Small Cap του MSCI. Εντυπωσιακό ράλι, επίσης, πραγματοποιεί η Lavipharm, η οποία εκτοξεύεται κοντά στο 0,95 ευρώ.

«Πράσινες» οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, μετά την πρόσφατη αναδίπλωση, επιστρέφει σε θετικό έδαφος, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο +0,50% και τις 1.288 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται στο +1,10% και τα 8,25 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται στο +0,56% και το 1,621 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +0,20% και τα 2,028 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς είναι αμετάβλητη στα 3,88 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης (+0,38% και 3.575 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ διευρύνεται στο +1,1% και τα 11,5 ευρώ, με τις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή να έπονται πέριξ του +1%. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Jumbo, Viohalco και Ελλάκτωρ κερδίζουν 0,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Autohellas χάνει 1%. Απώλειες έως 0,5% εμφανίζουν και οι μετοχές των Cenergy, Helleniq Energy, Quest.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,26% και 2.380 μονάδες), η μετοχή της Lavipharm ξεχωρίζει στο +5% και το 0,94 ευρώ, ενώ ράλι κοντά στο +3% πραγματοποιεί η μετοχή της ΑΒΑΞ, η οποία επιστρέφει άνω του 1,6 ευρώ. Η ΕΧΑΕ ακολουθεί στο +1%. Αντίθετα, οι μετοχές των Fourlis, Intrakat και Τεχνική Ολυμπιακή υποχωρούν έως 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 50 μετοχές κινούνται ανοδικά, 21 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 101,9 δισ. ευρώ. 

Φέσσας: Οι 13 χρυσοφόρες συμφωνίες του… Mr Dealmaker – Από την Apple έως τον «εθνικό κούριερ»

Στηρίγματα από εταιρικά μεγέθη

Να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, έπειτα από δύο διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, προσπαθεί σήμερα (15/5) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα στο επόμενο «πακέτο» εταιρικών αποτελεσμάτων.

Τόσο τη Δευτέρα, όσο και την Τρίτη, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ελεγχόμενες απώλειες (0,8% στο διήμερο), με τους επενδυτές να παίρνουν ορισμένες ανάσες και να κατοχυρώνουν ένα μέρος των πρόσφατων κερδών, τα οποία μέσα στο 2024 ξεπερνούν το +14%.

Σήμερα, όμως, βλέπουμε μια μίνι αντίδραση εκ μέρους των αγοραστών, οι οποίοι δειλά – δειλά επιχειρούν να προσεγγίσουν εκ νέου το ορόσημο των 1.500 μονάδων. Πρόκειται για ένα όριο, το οποίο αγνοείται από το α’ εξάμηνο του 2011.

Τα οικονομικά μεγέθη α’ τριμήνου, τα οποία θα ανακοινώσουν αύριο (16/5) οι Helleniq Energy, Alpha Bank και Eurobank, οπωσδήποτε, προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ενώ τα διαδοχικά σενάρια για νέα επιχειρηματικά deals προσθέτουν το αναγκαίο αλατοπίπερο.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Μάιος μέχρι στιγμής αποδεικνύεται άκρως φιλικός με τους επενδυτές, με την ανοδική κίνηση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τους «ταύρους» να υπόσχονται ακόμα καλύτερες αποτιμήσεις στο ταμπλό.

Την ίδια στιγμή, χθες το βράδυ, ο MSCI ανακοίνωσε την προσθήκη των Optima Bank και ΔΑΑ στον δείκτη Small Cap, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητη τη σύνθεση του βασικού δείκτη, δηλαδή του Standard Greece -κάτι το αναμενόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι οι «10» του βασικού δείκτη είναι οι εξής: Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Mytilineos, Alpha Bank, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Motor Oil.

Σήμερα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Στο εξωτερικό, τώρα, η μεγάλη ημέρα για τις ΗΠΑ έφθασε, καθώς το απόγευμα θα γίνουν γνωστά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου, τα οποία θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων.

Οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα επιτρέψει στη Federal Reserve να επανεξετάσει την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων εντός του 2024 -αν και σίγουρα αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν τον Σεπτέμβριο.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,35% και τις 523 μονάδες, επιστρέφοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το ίδιο συμβαίνει και στη Wall Street, όπου ο S&P ετοιμάζεται να διεκδικήσει τις 2.550 μονάδες.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Tα ρεκόρ στην ΕΤΕ, η διόρθωση στην Titan και τα πακέτα στους Ευρωσύμβουλους

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό