35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πώς αντιδρά στις ευρωεκλογές

Ειδήσεις Ελλάδα

Πτωτικά, αλλά με… μέτρο, κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προφανώς επηρεάζεται από την εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών και την άνοδο του πολιτικού ρίσκου, μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 1,01% στις 1.443,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,8 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 1,21% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.497,67 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πτώση 1,69% στις 1.274,15 μονάδες.

Η «μεγάλη εικόνα»

Με το γαλλικό χρηματιστήριο να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις σήμερα, το ΧΑ ακολουθεί το αρνητικό ευρωπαϊκό κλίμα, διακόπτοντας τη θετική εβδομάδα που προηγήθηκε. Βέβαια, οι πιέσεις προς ώρας είναι λίγο έως πολύ ελεγχόμενες, εντούτοις δεν αποκλείεται οι αγοραστές να εκμεταλλευτούν την αναταραχή των αγορών προκειμένου να βρουν καλύτερες τιμές στο ταμπλό.

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, μπροστά μας έχουμε τις αποκοπές μερισμάτων που συντηρούν την αγορά, ενώ έχουμε και την λήξη των συμβολαίων να πλησιάζει και δύσκολα οι long θα δώσουν την ευκαιρία σε χαμηλά κλεισίματα της περιόδου. Από την άλλη χρειάζονται και νέοι καταλύτες για να μπορέσουμε να δούμε νέα υψηλά το επόμενο διάστημα με την αγορά να φαίνεται να χρειάζεται χρόνο να χωνέψει τα επίπεδα.

Ο κ. Ζαχαράκης υπενθυμίζει επίσης ότι οι ξένοι οίκοι συνεχίζουν να αυξάνουν στόχους για τις ελληνικές τράπεζες με τα μάτια των περισσότερων θεσμικών να είναι στραμμένα εκεί. Το deal της ΓΕΚ φαίνεται να πλησιάζει με τις αντοχές κοντά στα υψηλά των μετοχών να το μαρτυρούν. Ίσως οι πωλητές από εκεί να διοχετεύσουν ρευστότητα στο υπόλοιπο σύστημα, καταλήγει ο ίδιος.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank χάνει 2,35%, ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Jumbo, Motor Oil, Cenergy, Eurobank, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Βιοχάλκο, Aegean, Quest, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ και ΟΠΑΠ.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, Λάμδα, Coca Cola και Τιτάν, ενώ ήπια ανοδικά οι Σαράντης και η Τέρνα Ενεργειακή. Η ΓΕΚ Τέρνα κερδίζει 1,56%.

: OT

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό