26.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Χρηματιστήριο: «Αγκάθι» η μεγάλη προσφορά μετοχών

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε αναζήτηση του αναγκαίου… καταλύτη, ο οποίος θα καταφέρει να ξεκολλήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών από το στενό εύρος διακύμανσης των 1.400 – 1.450 μονάδων, εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική αγορά, η οποία βλέπει τους ξένους δείκτες (π.χ. DAX, Dow Jones) να φιγουράρουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενόσω η ίδια αδυνατεί να προσεγγίσει τα φετινά ρεκόρ των 1.502 μονάδων.

Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και 28 συνεχόμενες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης είναι εγκλωβισμένος σ’ ένα εύρος μόλις 50 μονάδων, με τις 1.400 μονάδες να συνιστούν τη βασική στήριξη και τις 1.450 μονάδες να αποτελούν την απροσπέλαστη αντίσταση.

Κι όλα αυτά, ενώ η μέση ημερησία αξία των συναλλαγών δεν υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ, παρά το μπαράζ προσυμφωνημένων πακέτων.

Αράπογλου: Η Εθνική, η Τρ. Κύπρου και η επιστροφή στο Χρηματιστήριο

«Αποτελεί πλέον εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση η επέλευση ενός ισχυρού καταλύτη για να αλλάξει η επενδυτική ψυχολογία,» σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, o οποίος δεν δηλώνει ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με την τρέχουσα εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών. Και όχι άδικα, βεβαίως, καθώς πρόκειται για κάτι, το οποίο συμμερίζονται αρκετοί ακόμη αναλυτές.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι έρχονται να θίξουν και την εξής παράμετρο: Εφόσον η ελληνική αγορά δεν καταφέρνει να υπερβεί τις 1.450 μονάδες, έχοντας ως σύμμαχο ένα ευοίωνο σκηνικό στο εξωτερικό -ιδίως μετά την επιθετική μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve και την προάσπιση του σεναρίου της «ομαλής προσγείωσης» για την αμερικανική οικονομία- τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση ενδεχόμενης διόρθωσης των διεθνών χρηματιστηρίων από τα τρέχοντα ιστορικά υψηλά; Ρητορικό, φυσικά, το ερώτημα.

Μεγάλη προσφορά μετοχών

Αυτήν την στιγμή, σε κάθε περίπτωση, η εστίαση των επενδυτών στρέφεται στη μεγάλη και κρίσιμη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, η οποία εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα εντός του Οκτωβρίου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, την πρόθεση της Cenergy να αντλήσει έως 200 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, τις εξελίξεις στην Attica Bank, αλλά και τα πιθανά placements απ’ όσες εισηγμένες θελήσουν να βελτιώσουν τη μετοχική τους διασπορά.

Σήμερα, παράλληλα, κάνει ντεμπούτο στο Χ.Α. η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου (στην τιμή των 4,78 ευρώ), όπου υπάρχουν αρκετοί μέτοχοι μειοψηφίας, οι οποίοι θα ήθελαν να πουλήσουν το ποσοστό τους.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές διακινούν το περισσότερο χρήμα – Το top10 στον ημερήσιο τζίρο

Πρόκειται για μια σειρά εταιρικών γεγονότων, τα οποία αναμφίβολα θα απαιτήσουν σημαντική ρευστότητα από τους επενδυτές.

Κι αυτό, ενδεχομένως, εξηγεί εν μέρει τα αίτια πίσω από την τη τρέχουσα μεταβλητότητα, με τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια να κάνουν συντήρηση δυνάμεων και εξοικονόμηση «πυρομαχικών», προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τη μελλοντική προσφορά μετοχών, η κορύφωση της οποίας αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η επικείμενη δημόσια πρόταση στην Τέρνα Ενεργειακή, η οποία εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ένα ικανό «μαξιλάρι» ασφαλείας για την τόνωση της διαθέσιμης ρευστότητας.

Ένας δεύτερος πιθανός λόγος για την παρατεταμένη επιφυλακτικότητα συνίσταται στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος δείχνει να έχει «καθίσει» τελευταία, αφομοιώνοντας τα ισχυρά αθροιστικά κέρδη των τελευταίων ετών (+15% από τις αρχές του 2024).

Οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για μείωση των επιτοκίων διαδραματίζουν καίριο ρόλο σ’ αυτό το «φρενάρισμα», δεδομένης της εκτιμώμενης επιβράδυνσης των εσόδων από τόκους.

Βέβαια, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι κάτι, το οποίο και ήταν αναμενόμενο και είχε προβλεφθεί από τις διοικήσεις.

«Ο τραπεζικός δείκτης, βασικός πυλώνας της εγχώριας Αγοράς, απέχει περίπου 10% από τα προ διμήνου υψηλά του, παρά τις ελκυστικές μερισματικές διανομές, τη μείωση του business risk κλπ. Πλέον ο κλάδος καλείται να πάει στο “επόμενο επίπεδο” εν μέσω της έναρξης του κύκλου επιτοκιακών μειώσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ό,τι αυτές συνεπάγονται για την ανατιμολόγηση των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, το κόστος των καταθέσεων και συνεπώς την κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων» επισημαίνει ενδεικτικά ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.

Προεξοφλημένα τα εταιρικά μεγέθη

Μέσα σ’ αυτό το ρευστό περιβάλλον, οι εισηγμένες συνεχίζουν να προσφέρουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τα οποία όμως φαίνεται ότι έχουν ήδη προεξοφληθεί, μην εκπλήσσοντας θετικά την αγορά.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι οι περισσότερες εταιρείες επιβεβαιώνουν την εικόνα της βελτιωμένης και «δυνατής» κερδοφορίας, η οποία στο α’ εξάμηνο του 2024 είναι υψηλότερη κατά τουλάχιστον +15% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Αυτό αναμένεται να αποδειχθεί και την τρέχουσα εβδομάδα, όταν δημοσιεύσουν τα οικονομικά μεγέθη και οι τελευταίες εισηγμένες του FTSE Large Cap (ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.).

Νωρίς το πρωί, στο μεταξύ, η διοίκηση της Profile ανακοίνωσε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 29% και άλμα της καθαρής κερδοφορίας κατά 71%.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα χαμηλά της Aegean και η αναμονή στην ΤΕΡΝΑ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό