24.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Χρηματιστήριο: Έσωσε στο τέλος το θετικό πρόσημο

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Σταθεροποιητικά έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε να καλύψει το χθεσινό χαμένο έδαφος, τελικά οι πωλητές της τελευταίας ώρας καθήλωσαν τον Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 900 μονάδων, καθώς στόχευσαν σε επιλεγμένες δεικτοβαρείς μετοχές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,10% στις 902,09 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 901,33 μονάδων (+0,02%) και 906,31 μονάδων (+0,57%). Ο τζίρος ανήλθε στα 51,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 900 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,15%, στις 2.180,85 μονάδες, ενώ στο +0,47% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.463,52 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,34% στις 584,40 μονάδες.

Τελικά η αγορά δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση που υποστήριξαν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, δεδομένης της θετικής κίνησης του τραπεζικού κλάδου. Ενός κλάδου που, ενώ πήρε προβάδισμα στην άνοδο από την αρχή του έτους, σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, δείχνει ακόμη απρόθυμος να οδηγήσει την αγορά προς τα υψηλά του 2021, όπου και ο βαθμός ρίσκου… μεγεθύνεται, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα πορεία της αγοράς.

Πάντως, αυτό που περισσότερο απογοήτευσε την αγορά, πέραν των τραπεζικών επιδόσεων που θα μπορούσαν να αποδοθούν και σε μία στάση, είναι ότι το Χρηματιστήριο έδειξε αδυναμία να εκμεταλλευτεί το θετικό διεθνές κλίμα και να διαπεράσει με τη σειρά του τις 913 μονάδες. Και αυτό αποδόθηκε από μερίδα των αναλυτών στην εκκρεμότητα της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ, καθώς αναμένεται να απορροφήσει σημαντικό μέρος κεφαλαίων από τους ενδιαφερόμενους στα ελληνικά assets.

Φωνή αναλυτών… εν τη ερήμω

Αυτό που μεταφέρεται από χρηματιστηριακούς κύκλους στο Capital.gr είναι ότι το Χρηματιστήριο δεν είχε, τουλάχιστον στο κοντινό παρελθόν, πιο υποστηρικτικό περιβάλλον από τους ξένους αναλυτές για να κινηθεί υψηλότερα. Τόσο στο μέτωπο της οικονομίας, όσο και σε εκείνο των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, οι ξένοι αναλυτές εξαίρουν τις προοπτικές, δημιουργώντας ένα άκρως υποστηρικτικό περιβάλλον, το οποίο μάλιστα στηρίζεται σε πολύ συγκεκριμένους λόγους που δεν συνέτρεχαν στο παρελθόν, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αντ’ αυτού όμως, η αγορά παραμένει στα ίδια επίπεδα με την περασμένη Άνοιξη, όταν και οι εκτιμήσεις για τις επιδόσεις του τουρισμού ήταν άκρως αρνητικές. Ήταν η εποχή που εισήλθε η αγορά σε ένα κανάλι πλάγιας κίνησης σχεδόν 100 μονάδων, αφήνοντας τα ηνία στους βραχυπρόθεσμους.

Έκτοτε όμως πολλά έχουν αλλάξει, ειδικά στα δεδομένα που χρησιμοποιούν οι αναλυτές, αλλά το Χρηματιστήριο εξακολουθεί να παραμένει στο ίδιο πλάγιο κανάλι, με μοναδική διαφορά να είναι τα επίπεδα της άντλησης κεφαλαίων, μέσω των αυξήσεων, που έχουν πραγματοποιήσει συγκεκριμένες εισηγμένες. Βέβαια ο λογαριασμός μόνο αμελητέος δεν είναι, καθώς με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ θα αγγίξει τα 7 δισ. ευρώ, αλλά τα ερωτήματα περισσότερο γιγαντώνονται παρά απαντώνται. Και αυτό διότι μια αγορά αξίας περί τα 65 δισ. ευρώ, που δίνει στις αυξήσεις 7 δισ. ευρώ μέσα σε λίγους μήνες… κάνει ημερήσιο τζίρο κατά μέσο όρο 50 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, το +2,74% της Βιοχάλκο, αλλά και το +2,65% της Jumbo παρείχαν σημαντικές στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη, όπως και τα άνω του 1% κέρδη σε Σαράντη και Μυτιληναίο. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Πειραιώς και ΔΕΗ, με τη Eurobank να κλείνει χωρίς μεταβολή.

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν τα Ελληνικά Πετρέλαια (-2,44%) και ο ΑΔΜΗΕ (-2,31%), ενώ Λάμδα και Alpha Bank έκλεισαν με απώλειες 1,42% και 1,07% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Titan, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ και ΟΤΕ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό