16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Χρηματιστήρια: Ο πόλεμος έχει φέρει απώλειες 12 τρισ.

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Νατάσας Στασινού[email protected] 

Ποιος φοβάται τον υψηλό πληθωρισμό και τις αυξήσεις επιτοκιών; Σύντομη απάντηση: Οι πάντες. Στις αγορές οι νέες συνθήκες που δημιούρηγσε ο πόλεμος στην Ουκρανία- με τις εκρηκτικές ανατιμήσεις ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών και η στροφή των κεντρικών τραπεζών σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, αφήνουν τους επενδυτές χωρίς καταφύγιο. Η αιμορραγία είναι σαφώς εντονότερη στις μετοχές και δη στις τεχνολογικές. Ωστόσο καμία κατηγορία ενεργητικού δεν φαίνεται να γλιτώνει τις αναταράξεις. Από τα ομόλογα έως τα  κρυπτονομίσματα τα πάντα δέχονται «επίθεση». 

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg από τον Μάρτιο- όταν και έφτασε στην κορύφωσή της για φέτος- έως και σήμερα η παγκόσμια αγορά μετοχών μετράει απώλειες άνω των 12 τρισ. δολαρίων. Η τελευταία εβδομάδα ήταν εξαιρετικά επώδυνη, με τις ρευστοποιήσεις να εντείνονται εν μέσω φόβων ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα τελειώσει γρήγορα, ενώ η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση ήρθαν για να μείνουν.

Οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τη διατροφική καταστροφή και να αποτρέψουν ένα ισχυρό πλήγμα στην κατανάλωση και μία παρατεταμένη περίοδο στασιμοπληθωρισμού. Οι αγορές δεν είναι τόσο σίγουρες ότι μπορούν να το καταφέρουν. 

Από έκθεση της Bank of America προκύπτει ότι τα μετοχικά κεφάλαια διεθνώς ήρθαν αντιμέτωπα με εκροές ύψους 5,2 δισ. δολαρίων την εβδομάδα που έληξε στις 18 Μαΐου. Οι εκροές από ομολογιακά funds έφτασαν στα 12,3 δισ. δολάρια. Η αγορά είναι ξεκάθαρα σε πτωτική φάση (bear market). Ο S&P 500 παρουσιάζει απώλειες άνω του 18% φέτος. Για το ήμισυ των απωλειών των αμερικανικών μετοχών εν τω μεταξύ ευθύνονται μόλις 8 μεγάλες εταιρείες. 

Τα τελευταία 140 χρόνια έχουν καταγραφεί 19 φάσεις bear market στην αμερικανική αγορά μετοχών. Κατά μέσο όρο διήρκεσαν 289 ημέρες έκαστη και έφεραν απώλειες της τάξης του 37,3%. Η BofA υπολογίζει ότι η τρέχουσα bear market θα λήξει τον Οκτώβριο με τον δείκτη S&P 500 να έχει διολισθήσει κοντά στις 3.000 μονάδες, δηλαδή 23% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα και τον Nasdaq στις 10.000 μονάδες – δηλαδή 16% χαμηλότερα σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό