24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Χρήστος Ζαφείρης: Το «λιοντάρι» από τη Νορβηγία που αναβαθμίζει τον άξονα της Εθνικής Ελλάδας

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι εμφανίσεις του 21χρονου χαφ μιλούν από μόνες τους για την ποιότητα και το ταλέντο που έχει ο Χρήστος Ζαφείρης, ωστόσο αυτό φαίνεται και μέσα από τους αριθμούς του Wyscout, οι οποίοι δείχνουν ότι μπορεί να κάνει τα πάντα στη μεσαία γραμμή είτε ως 8άρι, είτε ως 10άρι, είτε ως 6άρι.

Ήδη φέτος έχει μπει δυναμικά στη σεζόν καθώς μετράει επτά συμμετοχές. Τρεις σε πρωτάθλημα και τέσσερα στα προκριματικά Champions League έχοντας έξι νίκες και μία ήττα από τη Λιλ (2-0), την οποία δεν κατάφερε να ανατρέψει στη ρεβάνς, παρά την εξαιρετική του εμφάνιση και το τέρμα του. Ήδη μέσα από αυτά τα ματς, ο Ζαφείρης έχει μία ασίστ αλλά και δύο γκολ (νικητήρια κόντρα στην Τέπλιτς και στη Λιλ), όμως ας δούμε πιο προσεκτικά τους αριθμούς του…

Ενέργειες κόντρα στη Ρόμα

Αρχικά έχει ένα αρκετά καλό ποσοστό επιτυχίας στις ενέργειες που έχει κάνει καθώς αγγίζει το 62%. Στο κομμάτι της ανάπτυξης και της κυκλοφορίας της μπάλας, ο Ζαφείρης δείχνει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο καθώς έχει 71% σωστές πάσες σε συνολικά 81 που έχει κάνει αλλά και 75% επιτυχίας στις μεγάλες μπαλιές σε ένα σύνολο 16 ενεργειών.

Παράλληλα, στα αμυντικά του καθήκοντα, ίσως να μην είναι δυνατός στο ψηλό παιχνίδι αλλά στις μονομαχίες δεν είναι ο πιο εύκολος αντίπαλος κάτι που αποδεικνύεται μέσα από το 57% των μονομαχιών που βγήκε νικητής

Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον συλλέγει και η περσινή σεζόν, όπου ο 21χρονος χαφ ξεδίπλωσε τις ικανότητες του στο τσέχικο ποδόσφαιρο και ήταν από τα βασικά στελέχη του συλλόγου. Τα δεδομένα μας είναι μέσα από τις 39 συμμετοχές που έκανε σε όλες τις διοργανώσεις με απολογισμό 4 γκολ και ισάριθμες ασίστ και συνολικά 2470 λεπτά.

Σε αυτό το διάστημα μέτρησε τέσσερα γκολ και τρεις ασίστ, οι οποίες έγιναν στο Europa League κόντρα σε Σέριφ, Σερβέτ και Μίλαν ενώ σκόραρε απέναντι στη Σέριφ, Μπουντεγιοβίτσε, Σλόβαν Λίμπερετς και Μλάντα Μπόλεσλαβ.

Το heatmap στη σεζόν 2023/24

Από εκεί και πέρα, συνολικά είχε 2034 ενέργειες στην περσινή σεζόν και από αυτές, το 64% ήταν σωστές, δείχνοντας πόσο επιδραστικός ήταν στο παιχνίδι της Σλάβια Πράγας. Γενικά είναι ένας παίκτης που του αρέσει να… σουτάρει καθώς είχε 41 σουτ, κατάφερε να σκοράρει τόσο μέσα όσο και έξω από την περιοχή ενώ τα έξι από τα αυτά, ήταν εκτός περιοχής και βρήκαν εστία.

Πάνω από το μισό ήταν και το ποσοστό στις επιτυχημένες ντρίμπλες καθώς είχε 105 προσπάθειες μέσα σε 39 παιχνίδια και στο 55% των φάσεων, βγήκε νικητής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο, όπως αναφέραμε και παραπάνω, συλλέγει το πόσα κάνει στο passing game και στο build up στην ομάδα της Πράγας.

Μιλάμε για έναν χαφ που έχει 83% ποσοστό επιτυχίας μέσα από 1103 πάσες που έκανε μέσα στη σεζόν και παίζοντας σε μία νευραλγική θέση για την ομάδα. Παράλληλα επιχείρησε 107 μεγάλες μπαλιές όπου οι 57 βρήκαν συμπαίκτη του ενώ παρότι χαφ, βρέθηκε στο σημείο για να κάνει συνολικά 40 σέντρες προς την αντίπαλη περιοχή.

Οι μονομαχίες κόντρα στη Σεν Ζιλουάζ

Το κάθετο ποδόσφαιρο ήταν η… αδυναμία του αφού συνολικά πέρασε την μπάλα στο τρίτο μισό 160 φορές με τις 114 να πηγαίνουν σε συμπαίκτη, δηλαδή το 71% (!) ενώ είχε 86 πάσες μέσα στην αντίπαλη περιοχή όπου επίσης το ποσοστό ήταν υψηλό (46%). Εκτός από τις πάσες, ο Ζαφείρης βοηθούσε και στο επιθετικό σκέλος αφού πατούσε κατά μ.ο. δύο φορές ανά ματς στην περιοχή του αντιπάλου.

Τέλος, ο Έλληνας ποδοσφαιριστής έδινε πολύτιμες βοήθειες και στο ανασταλτικό κομμάτι αφού έδωσε συνολικά 160 μάχες, βγαίνοντας νικητής στις 110 από αυτές ενώ ήταν μία μόνιμη παρουσία σε όλο το γήπεδο, καλύπτοντας δεκάδες χιλιόμετρα στον αγωνιστικό χώρο.

Με λίγα λόγια, ο Χρήστος Ζαφείρης είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει όλο το πακέτο για να καλύψει τρεις θέσεις στη μεσαία γραμμή, κάτι που λείπει από την Εθνική Ομάδα, είναι σε νεαρή ηλικία (21 ετών) με αρκετές παραστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και εμπειρία από την Κ21 της Νορβηγίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό