28.4 C
Athens
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

Χεζμπολάχ: Εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ – Οι στόχοι

Ειδήσεις Ελλάδα

Τέσσερις πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ τα ξημερώματα της Κυριακής. Ο βασικός στόχος τους ήταν η αεροπορική βάση στο Ραμάτ Νταβίντ έξω από την Χάιφα.

Συνολικά εκτοξεύτηκαν περισσότερες από 40 ρουκέτες οι περισσότερες από τις οποίες αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα του Ισράηλ. Την ίδια ώρα η Χεζμπολάχ πανηγυρίζει ότι κατάφερε να χτυπήσει την αεροπορική βάση που είχε στοχεύσει.

Μάλιστα, υπάρχουν βίντεο που δείχνουν τμήμα της συγκεκριμένης βάσης να έχει πάρει φωτιά. Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει την είδηση, ενώ έχει αναφερθεί ο τραυματισμός ενός άνδρα στη Γαλιλαία.

Το Ισραήλ αποφάσισε να ακυρωθούν τα μαθήματα τόσο στη Χάιφα όσο και στα Υψίπεδα του Γκολάν για λόγους ασφαλείας.

Τι σημαίνει η επίθεση της Χεζμπολάχ

Προφανώς πρόκειται για χτύπημα το οποίο είναι στο πλαίσιο των «απαντήσεων» που είχε προαναγγείλει η Χεζμπολάχ για τα προηγούμενα χτυπήματα του Ισραήλ. Ωστόσο, η συγκεκριμένη επίθεση έχει και συμβολισμούς.

Από την αρχή της των επιθέσεων από την οργάνωση του Λιβάνου τα συγκεκριμένα χτυπήματα σηματοδοτούν τη βαθύτερη εκτόξευση πυραύλων από την πλευρά της. Σύμφωνα με τους ειδικούς η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε τον εκτοξευτήρα Fajr-5. 

Πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα ιρανικής κατασκευής το οποίο κατασκευάστηκε στη δεκαετία του ’90. Οι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν υπολογίζεται ότι έχουν ακτίνα βολής στα 75 χιλιόμετρα με την αεροπορική βάση στο Ραμάτ Νταβίντ να βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα έξω από την Χάιφα.

Hezbollah fired about 15 x 330mm Fajr-5 rockets with approximately 75 kilometers range on Israel.

Rockets targeted Ramat Da Air Base, approximately 20 kilometers southeast of Haifa. Damage reported.

A fire broke out in the city of Nazareth. pic.twitter.com/9YqwL1YAoH

— Clash Report (@clashreport) September 21, 2024

Στο στόχαστρο η Χάιφα

Η πόλη της Χάιφα από την αρχή φαίνεται ότι έχει μπει στο στόχαστρο της Χεζμπολάχ. Όλοι οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη πόλη αποτελεί μια στρατηγική επιλογή της οργάνωσης του Λιβάνου για τρεις λόγους.

Η στρατηγική του θέση: Το λιμάνι της Χάιφα είναι ένα από τα πιο σημαντικά που διαθέτει το Ισραήλ και ένα ενδεχόμενο χτύπημα σε αυτό θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα.Οι πιθανοί στόχοι: Το ερώτημα είναι πού θα επιλέξουν να χτυπήσουν εάν επιτεθούν στην Χάιφα. Οι στόχοι είναι πολλοί. Πέρα από το λιμάνι υπάρχουν τα πετροχημικά εργοστάσια και τα διυλιστήρια. Αν μην τι άλλο ένα χτύπημα εκεί θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά.Πιο εύκολο να χτυπηθεί: Γιατί όμως να επιλέγει να χτυπήσει τη Χάιφα η Χεζμπολάχ; Πέρα από τον στρατηγικό της ρόλο η συγκεκριμένη πόλη είναι αρκετά κοντά στον Λίβανο οπότε θεωρείται πιο εύκολο να γίνει εκεί η επίθεση.ΗΠΑ: «Φύγετε από τον Λίβανο Λίβανο όσο γίνονται ακόμη πτήσεις»

Η Ουάσιγκτον παρότρυνε χθες Σάββατο τους Αμερικανούς που βρίσκονται στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα όσο έχουν ακόμη την επιλογή να κλείσουν εισιτήρια σε εμπορικές πτήσεις, με φόντο τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης του Ισραήλ και της Χεζμπολά.

«Εξαιτίας της απρόβλεπτης φύσης της συνεχιζόμενης ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα στη Χεζμπολά και το Ισραήλ και των πρόσφατων εκρήξεων σε όλο τον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού, η αμερικανική πρεσβεία προτρέπει τους αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες επιλογές» επιβατικών πτήσεων, τόνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επικαιροποιημένη ταξιδιωτική οδηγία του.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό