20.2 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Χεζμπολάχ: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός τραυματιών και νεκρών μελών της – Το Ισραήλ χάκαρε τους βομβητές τους

Ειδήσεις Ελλάδα

Πάνω από 2.700 είναι οι τραυματίες και τουλάχιστον 9 οι νεκροί από τις ταυτόχρονες εκρήξεις σε συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν μέλη και εργαζόμενοι της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Στις 16:00 ακούστηκε μια μεγάλη έκρηξη στη συνοικία Ντάπια στη Βηρυτό. Η συνοικία αυτή ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ, είναι σιιτική. Το περίεργο είναι ότι παράλληλα σε πολλές περιοχές του Λιβάνου και στη Βηρυτό και στο νότο και στην κοιλάδα Μπεκά εξερράγησαν beeper. Δηλαδή κάτι σαν γουόκι τόκι που έχουν τα στελέχη της Χεζμπολάχ για να συνεννοούνται μεταξύ τους» ανέφερε ο Γαβριήλ Χαρίτος, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, στην εκπομπή «Update» του ΕΡΤNews και τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, ανάμεσα στους νεκρούς είναι οι γιοι δύο βουλευτών της Χεζμπολάχ, του Αλί Αμάρ και του Χασάν Φαντλάλα, καθώς κι ένα κοριτσάκι 10 χρονών που σκοτώθηκε κατά την έκρηξη του βομβητή του πατέρα της.

Οι γιοι ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου ασφαλείας της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν επίσης, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βηρυτό, ο Μοτζτάμπα Αμανί, τραυματίστηκε επίσης από την έκρηξη ενός βομβητή, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Μια ανώτερη πηγή της οργάνωσης είπε στο Reuters πως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δεν τραυματίστηκε από τις εκρήξεις.

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως η πυροδότηση των βομβητών ήταν η «μεγαλύτερη παράβαση ασφαλείας» την οποία έχει υποστεί η οργάνωση στον πόλεμο με το Ισραήλ που μετράει σχεδόν έναν χρόνο.

Σύμφωνα με το AFP, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στη Χεζμπολάχ, δεκάδες μέλη της φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιβάνου τραυματίστηκαν από ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών τους σε διάφορα προπύργια της οργάνωσης.

H Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ για τις εκρήξεις βομβητών

προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP πως επρόκειτο για «ισραηλινή πειρατεία».

«Δεκάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού», προπύργιο της ισλαμιστικής οργάνωσης, και «στον νότιο Λίβανο από έκρηξη των βομβητών τους», δήλωσε μια άλλη πηγή προσκείμενη στο κόμμα.

Σε ανακοίνωσή του το λιβανέζικο κίνημα διαβεβαίωσε ότι «το Ισραήλ θα λάβει δίκαιη τιμωρία μετά από αυτή την εγκληματική επίθεση».

Η Χεζμπολάχ είχε ζητήσει από τα μέλη της να μην χρησιμοποιούν πλέον κινητά τηλέφωνα για να αποφύγουν ισραηλινή πειρατεία. Για τον σκοπό αυτό, έθεσε σε εφαρμογή ένα σύστημα βομβητών μέσω του οποίου τα μέλη του καλούνται να παρουσιαστούν στις μονάδες τους.

Βίντεο από τη στιγμή των εκρήξεων:

That’s some notification, bro!

Beirut pager chaos! pic.twitter.com/3Q9u56KW9X

— Hamas Atrocities (@HamasAtrocities) September 17, 2024

זירת הפיצוץ בביירות, היום pic.twitter.com/miDyxYsRyX

— הארץ חדשות (@haaretznews) September 17, 2024

نقلاً عن «NBN»: العدو الإسرائيلي يفجّر بواسطة تقنية عالية نظام الـ pagers المحمول باليد لعناصر من حزب الله في أكثر من مكان في الضاحية الجنوبية لبيروت.#بيروت #الضاحية_الجنوبية #لبنان #ليبانوس pic.twitter.com/36CwVoayRE

— Lebanos (@lebanosnews) September 17, 2024

Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης και το Sky News Arabia αναφέρουν ότι το Ισραήλ κατάφερε να χακάρει τις συσκευές και να τους προκαλέσει την έκρηξη.

Δεν υπάρχει, για την ώρα, κανένα σχόλιο από το Ισραήλ για το περιστατικό και την αποδιδόμενη σε αυτό κυβερνοεπίθεση.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό