26.8 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

Χατζηδάκης: Έρχεται δίκαιη ρύθμιση για το φιλοδώρημα – Δεν περιμένουμε από εκεί να ζήσει το κράτος

Ειδήσεις Ελλάδα

Στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί τις τελευταίες μέρες σχετικά με τη φορολόγηση των πουρμπουάρ ρωτήθηκε και απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος μίλησε το πρωί στο Action24.

Μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι  εδώ και κάποιες δεκαετίες το φιλοδώρημα θεωρείται μέρος του εισοδήματος και φορολογείται αλλά λόγω ότι δεν υπήρχαν POS, δεν μπορούσε κανείς να το εντοπίσει και δεν φορολογούνταν. «Υπήρχε πολλά χρόνια η νομοθεσία, ο Άρειος Πάγος επιβεβαίωσε τη νομοθεσία αλλά αντιθέτως η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μία ρύθμιση που θα απαντά στις ανησυχίες των εργαζομένων με μία δίκαιη ρύθμιση απέναντι σε όλους και θα απαντά στις εύλογες ανησυχίες των ανθρώπων που έχουν ένα έξτρα εισόδημα από τα φιλοδωρήματα. Και σε αυτούς που παίρνουν φιλοδώρημα και σε αυτούς που δεν παίρνουν» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

Κάποιοι είπαν «α, τους ταληροφονιάδες φορολογούν το φιλοδώρημα – Δεν περιμένουμε από εκεί να ζήσει το κράτος» είπε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ισορροπημένη παρέμβαση προκειμένου να μην ενοχληθούν οι εργαζόμενοι που δεν παίρνουν φιλοδώρημα και φορολογούνται.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η κυβερνητική ρύθμιση θα προβλέπει μεταξύ άλλων την απαλλαγή των εργαζομένων στους χώρους εστίασης από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές για φιλοδωρήματα έως 3.600 ευρώ ετησίως ή 300 ευρώ μηνιαίως. Η διάταξη θα προβλέπει επίσης ότι το απαλλασσόμενο από κρατήσεις ποσό από τα φιλοδωρήματα, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του βασικού μισθού.

Σε περίπτωση μάλιστα που διαπιστωθεί ότι οι τακτικές αποδοχές του εργαζόμενου έχουν μειωθεί με παράλληλη αύξηση των πρόσθετων αποδοχών του (δηλαδή των φιλοδωρημάτων), ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά ίση με το 22% της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό