23.4 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Χασάν Νασράλα: Βασανιστικός ο θάνατός του – Πέθανε από ασφυξία στο κρησφύγετο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, πέθανε από ασφυξία σε ένα καταφύγιο μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο κρησφύγετό του στον Λίβανο την Παρασκευή, όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλείται το Newsweek.

«Το σώμα του 64χρονου πιστεύεται ότι ήταν άθικτο όταν ανασύρθηκε από τα ερείπια, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν είχε υποστεί σωματικά τραύματα καθώς το κτίριο γύρω του εξερράγη», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Αντιθέτως, είχε πάθει ασφυξία καθώς τοξικές αναθυμιάσεις διέρρευσαν στο υπόγειο καταφύγιο όπου κρυβόταν, μετέδωσε το βράδυ της Κυριακής το ισραηλινό Channel 12.

Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι πιθανότατα είχε έναν «αγωνιώδη» θάνατο καθώς οι αναθυμιάσεις και ο καπνός από τις εκρήξεις γέμισαν σταδιακά το θαμμένο δωμάτιο και κατέστησαν αδύνατη την αναπνοή.

Αντιδράσεις για τις βόμβες «bunker busters»

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, κατήγγειλε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε αμερικανικές διατρητικές βόμβες (σ.σ. τις αποκαλούμενες «bunker busters» για την καταστροφή καταφυγίων) κατά την επίθεση της Παρασκευής στη Βηρύτο.

«Το ισραηλινό καθεστώς χρησιμοποίησε αρκετές διατρητικές βόμβες των 2.500 κιλών που του δώρισαν οι ΗΠΑ για να πλήξει κατοικημένες περιοχές στη Βηρύτο», είπε ο Ιρανός ΥΠΕΞ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή.

Ένα βίντεο που δημοσίευσε ο ισραηλινός στρατός έδειξε ότι αεροπλάνα που είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση που σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, το βράδυ της Παρασκευής, μετέφεραν βόμβες 2.000 λιβρών, έγραψαν οι New York Times, κάτι που επιβεβαίωσε αργότερα ο ισραηλινός στρατός.

Το βίντεο έδειξε οκτώ αεροπλάνα εξοπλισμένα με τουλάχιστον 15 βόμβες των 2.000 λιβρών, περιλαμβανομένων των αμερικανικής κατασκευής BLU-109 εξοπλισμένες με κιτ JDAM, ένα σύστημα καθοδήγησης ακριβείας. Αυτές οι βόμβες, ένας τύπος πυρομαχικών γνωστός ως bunker busters, μπορούν να διεισδύσουν υπόγεια πριν εκραγούν.

Ζυγίζοντας μεταξύ 2.000 και 4.000 λίβρες η κάθε μια, αυτές οι βόμβες διεισδύουν βαθιά στο έδαφος αντί να εκραγούν αμέσως μετά την επαφή. Οι πολεμικές κεφαλές τους έχουν το μισό μέγεθος μιας κανονικής βόμβας παρόμοιου βάρους. Αυτό οφείλεται στο ότι ο πρωταρχικός τους σκοπός είναι να διεισδύσουν στο έδαφος.

Κατασκευάζονται με παχύτερο χάλυβα από πολλές άλλες βόμβες. Όταν εξαπολύονται, διατηρούν το σχήμα τους και εισέρχονται στο έδαφος πριν εκραγούν. Πρακτικά εκρήγνυνται μόνο αφού φτάσουν σε στόχους μέτρα κάτω από το έδαφος. Εκεί δεν απαιτείται ισχυρή έκρηξη για να καταστρέψει μια υπόγεια κατασκευή.

Οι βόμβες «bunker-buster», μάλιστα, διαπερνούν έως και 30 μέτρα αφού προσκρούσουν στο έδαφος. Μπορούν να διαπεράσουν έξι μέτρα σκυροδέματος και να δημιουργήσουν κρουστικά κύματα που οδηγούν σε κατάρρευση ολόκληρες κατασκευές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό