21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Χαρτογραφήθηκε ο κλιματικός Αρμαγεδδώνας στον καφέ και το αβοκάντο

Ειδήσεις Ελλάδα

Είναι γνωστό ότι ο καφές είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα φυτά που αναπτύσσεται σωστά σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και πιο συγκεκριμένα σε θερμοκρασίες 18-21 βαθμών Κελσίου. Είναι επίσης γνωστό ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί τις καλλιέργειες του καφέ και έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου για να εντοπιστούν στη φύση ή να δημιουργηθούν στο εργαστήριο ανθεκτικές και ταυτόχρονα γευστικές ποικιλίες του αγαπημένου ροφήματος δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Στη καλλιέργεια του καφέ στηρίζονται εκατομμύρια αγρότες αλλά και συνολικότερα οι οικονομίες διαφόρων χωρών. Είναι λοιπόν κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος που αναμένεται να προκύψει αν δεν βρεθεί κάποια λύση.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «PLoS One» ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών της Ζυρίχης μελέτησαν το μέγεθος της καταστροφής που θα υποστούν εξαιτίας της κλιματικής οι καλλιέργειες του καφέ αλλά και εκείνες ακόμη δύο ιδιαίτερα δημοφιλών εμπορικά τα τελευταία χρόνια φυτών,  του αβοκάντο και του ξηρού καρπού κάσιους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι κύριες χώρες παραγωγής του καφέ θα υποστούν χρόνια δραματική μείωση των καλλιεργειών τους καθώς η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξάνεται. Σύμφωνα με τους ερευνητές στο πιο αισιόδοξο σενάριο για την πορεία της κλιματικής αλλαγής η Βραζιλία θα δει μέχρι το 2050 συρρίκνωση των περιοχών καλλιέργειας του καφέ σε ποσοστό 76% και η Κολομβία σε ποσοστό 63%. Είναι ευνόητο ότι αν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι μεγαλύτερες από τα αισιόδοξα σενάρια η απώλεια των καλλιεργειών καφέ στις δύο χώρες θα είναι ολική.

Στην Ινδονησία και το Βιετνάμ που επίσης υπάρχει μεγάλη παραγωγή καφέ οι απώλειες σύμφωνα με την μελέτη θα είναι ανάλογες. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσει νέες περιοχές κατάλληλες για την καλλιέργεια καφέ σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Νότιος Αφρική, η Νέα Ζηλανδία και η Κίνα αλλά όπως αναφέρουν αυτές οι περιοχές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν αυτές που θα χαθούν.

Στην περίπτωση του αβοκάντο όπως φαίνεται το Περού που είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο θα χάσει το 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του φυτού αλλά οι συνθήκες που θα έχουν δημιουργηθεί θα ευνοήσουν την παραγωγή του στις περιοχές του Μεξικού. Οσον αφορά το κάσιους η Ινδία και το Μπενίν που αποτελούν μεγάλους παραγωγούς θα υποστούν πολύ σημαντικές απώλειες καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό