24.6 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Χαρίτσης μέτρα οικονομία: «Να αποσυρθούν οι ρυθμίσεις που διαλύουν την αγορά εργασίας», λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ []

Ειδήσεις Ελλάδα

Χαρίτσης μέτρα οικονομία: «Πρέπει να δοθεί ζεστό χρήμα στην οικονομία για να στηριχθούν όσοι αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα διαβίωσης», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρίτσης μέτρα οικονομία: Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε, μιλώντας στο MEGA, πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής υποστήριξε ότι «πρέπει να στηριχθούν οριζόντια όλοι οι κλάδοι της οικονομίας». Σχολίασε ότι «χρειάστηκαν διαδοχικές ανακοινώσεις και παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απαράδεκτη ρύθμιση για το επίδομα κατάρτισης των 600 ευρώ στους επιστήμονες, το οποίο θα δινόταν ουσιαστικά στα κέντρα κατάρτισης». Τόνισε, δε, ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό, την ιδιωτική κατανάλωση και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και «πρέπει να θωρακιστεί τώρα», υποστηρίζοντας ότι «η τρίμηνη αναστολή των υποχρεώσεων και η παραπομπή σε εγγυοδοτικά εργαλεία δεν αρκεί σε μια μικρομεσαία επιχείρηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με το λουκέτο λόγω μηδενικού τζίρου».

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστολογήσει τις προτάσεις του στα 970 εκ. ευρώ το μήνα, προσθέτοντας ότι η διαφορά «είναι δημοσιονομικά διαχειρίσιμη συγκριτικά με τα ανεπαρκή μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση». Αυτό διότι, είπε, «έχουν αρθεί οι δημοσιονομικοί περιορισμοί της ΕΕ και δεν προσμετρώνται οι δαπάνες για τον κορονοϊό στον προϋπολογισμό, ενώ υπάρχει και το “μαξιλάρι” των 35 δισ. που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που διασφαλίζει ότι θα διατηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας. Αλίμονο μας αν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα», σχολίασε. Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις ρυθμίσεις στα εργασιακά που «διαλύουν την αγορά εργασίας, παραπέμποντας στα πρώτα χρόνια της κρίσης», υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί «μια νέα στρατιά ανέργων και υποαμοιβόμενων εργαζόμενων».

Τι θα έκανε διαφορετικό ο ΣΥΡΙΖΑ

Το κράτος πρέπει να αναλάβει την καταβολή των μισθών των εργαζομένων πλήρως ώστε να αποφευχθούν καταστροφικά φαινόμενα στην εργασία, τόνισε από την πλευρά της, η αρμόδια για εργασιακά θέματα του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. Παράλληλα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, ανέφερε ότι η πρόταση αυτή δεν είναι γενικόλογη και αφηρημένη αλλά πλήρως κοστολογήμένη. Μιλώντας για το τι θα έκανε διαφορετικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αν ήταν στην κυβέρνηση, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι θα φρόντιζε «το κράτος να αναλάβει πλήρως την καταβολή των μισθών στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή έχει καταρρεύσει ο τζίρος τους».

Έτσι σημείωσε «οι επιχειρήσεις, απαλλαγμένες από το κόστος αυτή την περίοδο, υποχρεούνται όταν ξανανοίξουν να έχουν το ίδιο προσωπικό με τις ίδιες σχέσεις εργασίας που είχαν πριν. Άρα απαγόρευση κάθε δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων εργασίας και προφανώς απαγόρευση απολύσεων με αναδρομική εφαρμογή από τις αρχές Μαρτίου. Επιπλέον για τις επιχειρήσεις χορήγηση άτοκων δανείων και θέση σε ισχύ ενός ισχυρού πακέτου εγγυοδοσίας, ώστε να διασφαλιστεί επαρκής ρευστότητα».

Σε αντίθεση με τα παραπάνω – σημείωσε η Έφη Αχτσιόγλου- «οι επιλογές όμως που κάνει η κυβέρνηση στην αγορά εργασίας κινούνται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Ουσιαστικά θέσπισε δύο μέτρα που οδηγούν σε απολύσεις και ραγδαία μείωση μισθών. Το πρώτο είναι η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, μέσω της οποίας περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μετατρέπονται σε άνεργους με ένα έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ για ενάμιση μήνα».

Το κόστος

Αναφερόμενη στις δημοσιονομικές απαιτήσεις των μέτρων, η Έφη Αχτσιόγλου, επισήμανε ότι είναι πλήρως κοστολογημένα. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «η πλήρης καταβολή από το κράτος των μισθών στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή έχει καταρρεύσει ο τζίρος τους κοστίζει 970 εκατ. τον μήνα, δηλ. 330 εκατ. περισσότερα από όσα σήμερα δίνει η κυβέρνηση για τους μισθωτούς». Η αρμόδια για ζητήματα εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως «δεν είναι μικρό ποσό, αλλά είναι οπωσδήποτε εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Δικαιολογίες λοιπόν δεν υπάρχουν. Και είναι προκλητικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να χλευάζει αυτές τις ανάγκες λέγοντας ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα», τη στιγμή που η κυβέρνηση επιλέγει να διπλασιάσει την αποζημίωση στις ιδιωτικές κλινικές και να τους πληρώσει επιπλέον 30 εκατ. για να μπορούν να κάνουν το τεστ διάγνωσης μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό