19 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Χαμένοι και κερδισμένοι στα ηλεκτρικά – ηλεκτρονικά είδη το πρώτο τρίμηνο

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα προϊόντα πληροφορικής (laptop, σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και εκτυπωτές) φαίνεται να είναι οι κερδισμένοι στην αγορά ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά τη διάρκεια του οποίου εκκινεί η κρίση υγείας λόγω κορονοϊού.

Βάσει των στοιχείων της GfK TEMAX τους μήνες Ιανουάριο με Μάρτιο φέτος οι πωλήσεις σε προϊόντα πληροφορικής αυξήθηκαν 15,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε 130 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνεται από τους αναλυτές των στοιχείων οι κατηγορίες των Visual Cameras και των φορητών υπολογιστών σημείωσαν μεγάλη άνοδο λόγω της μεταβολής προς την εργασία και εκπαίδευση από το σπίτι. Ευνοήθηκαν επίσης οι οθόνες υπολογιστή και τα ποντίκια, ενώ στους χαμένους είναι οι σταθεροί υπολογιστές και τα πληκτρολόγια.

Όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών ειδών, εκτός της πολύ μικρής (από άποψη τζίρου) των ειδών εξοπλισμού γραφείου και αναλωσίμων (σύνολο 8 εκατ. ευρώ) σημείωσαν πτώση, τάση που σύμφωνα με την εκτίμηση που κυριαρχεί θα συνεχιστεί με εντονότερα χαρακτηριστικά τουλάχιστον και το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Τα έσοδα της κατηγορίας των τηλεπικοινωνιών που περιλαμβάνει κινητά και σταθερά τηλέφωνα, ρολόγια και τα ακουστικά (γενικά τα όσα συνδέονται με τα κινητά τηλέφωνα) κατά το πρώτο τρίμηνο μειώθηκε 4,7% και διαμορφώθηκε σε 140 εκατ. ευρώ. Τα Core Wearables σημείωσαν άνοδο, λόγω των αλλαγών στην σωματική άσκηση. Ενισχυμένες ήταν οι πωλήσεις σε ακουστικά.

Στα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά (τηλεοράσεις, κονσόλες παιχνιδιών και συσκευές ήχου) ο τζίρος μειώθηκε 6% στα 69 εκατ. ευρώ. Εδώ η μείωση προήλθε κυρίως από τις τηλεοράσεις καθώς οι κονσόλες παιχνιδιών σημείωσαν αύξηση λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων.

Συνολικά η αγορά ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών ειδών σύμφωνα με την GfK TEMAX το πρώτο τρίμηνο του 2020 διαμορφώθηκε σε 500 εκατ. ευρώ, μειωμένη οριακά 0,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Πτώση 33,9% καταγράφεται στα φωτογραφικά είδη με πωλήσεις 4 εκατ. ευρώ, στις μεγάλες οικιακές συσκευές (-3,9%) με πωλήσεις 108 εκατ. ευρώ και στις μικρές οικιακές συσκευές (-3,9%) 39 εκατ. ευρώ.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό