20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φώφη Γεννηματά: Οι τελευταίες μέρες της – Ο Ευαγγελισμός, η ραγδαία επιδείνωση και το μήνυμα στην Ντόρα

Ειδήσεις Ελλάδα

Το μήνυμα που έφτασε αργά την Κυριακή σε επιλεγμένους αποδέκτες από τα ενδότερα του Ευαγγελισμού ήταν πικρό: ήταν πλέον θέμα χρόνου για τη Φώφη Γεννηματά. Σε αυτό το συμπέρασμα είχε καταλήξει η ομάδα των ικανότατων γιατρών που την παρακολουθούσε, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασίας Κοτανίδου.

Τα κακά μαντάτα κοινοποιήθηκαν σε συγκεκριμένους ανθρώπους του στενού της περιβάλλοντος, ενώ ενημέρωση φαίνεται πως υπήρχε τόσο στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια όσο και στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο άνθρωπος που είχε πρόσβαση στο δωμάτιό της και αυτός που βρέθηκε εκεί τις τελευταίες της ώρες ήταν ο άνδρας της ζωής της, ο σύντροφος και πιο ένθερμος υποστηρικτής της, ο οδοντίατρος Ανδρέας Τσούνης. Ο άνθρωπος που της άνοιξε την πόρτα της αγαπημένης της Σκύρου, του νησιού που υπεραγαπούσε, ενώ εκεί είχε σπίτι και ένας άλλος της αγαπημένος συνεργάτης και σύμβουλος, ο αειθαλής Κώστας Γείτονας.

Ο Ανδρέας Τσούνης, λοιπόν, επιφορτίστηκε με το θλιβερό καθήκον της ενημέρωσης. Και το πρωί της Δευτέρας, λίγη ώρα πριν τον θάνατό της, συνεργάτες της στο κόμμα και στη Βουλή έκαναν τηλεφωνήματα σε όσους βουλευτές του κόμματος δεν είχαν ήδη ενημερωθεί για το πόσο δραματική ήταν η κατάσταση.

Δεν πρόλαβε να πάει σπίτι

Flashback, δύο εβδομάδες πριν. Στα δημοσιογραφικά και τα πολιτικά γραφέια πέφτει ως βόμβα η είδηση της εκ νέου ασθένειας της Φώφης Γεννηματά που την ωθεί εκτός κούρσας του Κινήματος Αλλαγής. Η περιπέτειά της προκαλεί πανελλήνια συγκίνηση, με δεδομένο ότι η ίδια είχε ήδη νικήσει μια φορά τον καρκίνο και οι γονείς της είχαν πεθάνει με διαφορά λίγων μηνών από την επάρατη νόσο.

Την επομένη μέρα της νοσηλείας της και ενώ η ίδια επικοινωνεί με τους συνεργάτες της και διαμηνύει ότι είναι σε καλή διάθεση και έτοιμη να δώσει τη μάχη, όλοι πληροφορούνται τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σε κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες και ιστοσελίδες, όλοι ρωτούν: «Η Φώφη θα γίνει καλά;». Η απάντηση εξ αρχής δυστυχώς ήταν αρνητική. Η Φώφη Γεννήματα έμπαινε στην τελευταία πίστα της σύντομης ζωής της, κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα κρατήσει τόσο λίγο.

Από την αρχή καθίσταται σαφές ότι δεν πρόκειται για κάτι εγχειρίσιμο. Η κεντρική ιδέα είναι ότι η Φώφη θα υποβληθεί σε ανοσοθεραπείες, αλλά και σε μια πειραματική πυρηνική θεραπεία υπό την επίβλεψη του καθηγητή και παλιού της φίλου Γιάννη Δατσέρη. Θεωρητικά, λίγες μέρες μετά, θα μπορούσε να επιστρέψει σπίτι της, για να είναι μαζί με τα παιδιά της. Η θεραπεία του κ. Δατσέρη δεν άρχισε ποτέ, ενώ ποτέ δεν δόθηκε και το εξιτήριο. Δέκα μέρες πριν, οι γιατροί έλεγαν ότι θα μπορούσε να βγει την περασμένη εβδομάδα. Εν τελεί, όμως, δεν βγήκε ποτέ.

Το μήνυμα στην Ντόρα και το ηπατικό σοκ

Η Φώφη παραμένει στο δωμάτιο του δεκάτου ορόφου του Ευαγγελισμού. Σε καλή διάθεση, παρά την κόπωση, επικοινωνεί μέσω μηνυμάτων και e-mail με πολλούς και με τους βασικούς της συνεργάτες. Ζητά να μαθαίνει τα πάντα για την κομματική καθημερινότητα, ενώ παρακολουθεί από απόσταση την κούρσα διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ενημερώνεται ότι η Ντόρα Μπακογιάννη διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα, μια μορφή καρκίνου στα οστά που επιβάλλει ανοσοθεραπείες. Η κ. Γεννήματα δεν το σκέφτεται καν: μέσα από τον Ευαγγελισμό στέλνει μήνυμα στην Ντόρα Μπακογιάννη να είναι δυνατή και να βγει νικήτρια. Την Τετάρτη το απόγευμα, άμα τη επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη, ο Γιώργος Παπανδρέου ζητά και μιλά μαζί της για να την ενημερώσει για την απόφασή του να είναι υποψήφιος.

Έως και την Παρασκευή, οι συνεργάτες της έχουν επικοινωνία. Το Σαββατοκύριακο τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Ο καρκίνος έχει επεκταθεί πλέον στο σύνολο της κοιλιακής χώρας και προκαλεί ηπατικό σοκ στην εξασθενημένη Φώφη Γεννήματα. Ο ταλαιπωρημένος οργανισμός της που είχε μάθει να δίνει μάχες και να τις κερδίζει, λυγίζει. Από κάποιο σημείο της Κυριακής και μετά, η Φώφη Γεννήματα βρίσκεται σε κώμα.

Η είδηση του θανάτου της, τέσσερα λεπτά μετά τις 12:00 χθες το μεσημέρι ήρθε ως «ηλεκτρικό ρεύμα» ακόμα και σε όσους είχαν προετοιμαστεί για το αναπόδραστο της μοίρας στην περίπτωση της Φώφης. Ήταν, όμως, μια είδηση που κανείς δεν ήθελε και δεν μπορούσε να ακούσει.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό