25.3 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

«Φύγετε, γιατί αν μείνετε θα πεθάνετε»: Δείτε LIVE τη Φλόριντα πριν τη «χτυπήσει» ο Μίλτον

Ειδήσεις Ελλάδα

O Μίλτον αναμένεται ότι θα φτάσει στις ακτές της Φλόριντα αργά το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) ως επικίνδυνος κυκλώνας, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC). Ο κυκλώνας Μίλτον βρίσκεται σε απόσταση περίπου 650 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα στη Φλόριντα με ανέμους ταχύτητας 270 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το NHC με έδρα το Μαϊάμι.

Ο Μίλτον ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5 – το ανώτατο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον – και προβλέπεται να φθάσει στη δυτική ακτή της Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC).

Εξάλλου, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ, είναι πιθανό να υπάρξουν “διακυμάνσεις στην ένταση” του Μίλτον προτού αυτός φτάσει στις δυτικές ακτές της Φλόριντα.

Ο κυκλώνας κινείται από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά στον κόλπο του Μεξικού.

Εν τω μεταξύ, το NHC ανακοίνωσε πως ένας άλλος κυκλώνας, ο Λέσλι, εντοπίζεται 2.400 χιλιόμετρα δυτικά του Πράσινου Ακρωτηρίου με ανέμους που φθάνουν τα 120 χλμ/ώρα.

Δείτε LIVE κάμερες από σημεία στη Φλόριντα:

Ο Μίλτον είναι «η χειρότερη» καταιγίδα που πλήττει την περιοχή της Τάμπας τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια, σύμφωνα με το NHC.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να προετοιμαστούν για μια «άγρια» καταιγίδα, τονίζοντας πως πρόκειται για τον ισχυρότερο κυκλώνα στον Κόλπο του Μεξικού από το 2005. «Ας προετοιμαστούμε για το χειρότερο και ας ελπίσουμε ότι θα εξασθενήσει», δήλωσε ο κ. ΝτεΣάντις.

«Μπορώ να πω αυτό χωρίς καμία διάθεση δραματοποίησης: εάν επιλέξετε να παραμείνετε σε μία από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε».

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον εννέα κομητείες έχουν εκδώσει υποχρεωτικές εντολές εκκένωσης, και οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να συμμορφωθούν με αυτές χωρίς καθυστέρηση.

Η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, προειδοποίησε με έντονο ύφος: «Αν επιλέξετε να μείνετε σε αυτές τις περιοχές εκκένωσης, η απόφαση αυτή μπορεί να σας κοστίσει τη ζωή».

Η προειδοποίηση ότι «όποιος δεν φύγει θα πεθάνει» των αμερικανικών αρχών, δεν μοιάζει καθόλου υπερβολική. Γιατί δεν είναι μόνο τα 5 μέτρα νερού και τα κύματα των 3 μέτρων, αλλά και οι θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι θα ξεριζώνουν και θα παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους- μετατρέποντάς τα σε φονικά συντρίμμια που θα κινούνται με τα ορμητικά νερά.

Εγκαταλείπουν με κάθε μέσο την περιοχή

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Φλόριντα -πολλοί από περιοχές οι οποίες τις προηγούμενες μέρες επλήγησαν από τον τυφώνα Έλεν- εκτιμάται ότι θα έχουν εγκαταλείψει τις επόμενες ώρες την πολιτεία, καθώς έχουν ειδοποιηθεί να φύγουν καθώς αν δεν το κάνουν «θα πεθάνουν». Αυτό οδηγεί σε ουρές χιλιομέτρων στους αυτοκινητόδρομους, αλλά και σε ελλείψεις καυσίμων. Ακόμα και τα σωφρονιστικά καταστήματα της Φλόριντα εκκενώθηκαν, μεταφέροντας 4.636 κρατούμενους σε άλλες φυλακές.

Τα περισσότερα λιμάνια της Φλόριντα έκλεισαν ήδη, ενώ στην Τάμπα δεκάδες άνθρωποι έκαναν ουρά χθες με τα αυτοκίνητά τους για να προμηθευτούν σάκους με άμμο προκειμένου να προστατεύσουν τα σπίτια τους από τις πλημμύρες.

Γεννήτριες, τρόφιμα νερό και σκηνές έχουν διανεμηθεί σε όλη τη Φλόριντα, ενώ πολλοί είναι οι κάτοικοι που σκοπεύουν να φύγουν.

«Φοβάμαι ότι θα πλημμυρίσουν τα πάντα», δήλωσε ο Λουίς Σαντιάγο. 

Μεγάλα μποτιλιαρίσματα έχουν δημιουργηθεί στους δρόμους που οδηγούν έξω από την Τάμπα, ενώ σχεδόν το 17% των 8.000 πρατηρίων βενζίνης της Φλόριντα δεν διαθέτει πια καύσιμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο GasBuddy.

Νότια της Τάμπα, στην πόλη Σαρασότα, ο Σαμ Λι σταμάτησε σε ένα κατάστημα προτού εγκατασταθεί σε Airbnb μακριά από την ακτή μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά τους.

“Όλος ο κόσμος φεύγει. Θα φύγω, όχι αμέσως αλλά μάλλον πιο αργά το βράδυ”, εξήγησε.

Ο Εμάνουελ Παρκς, ένας 36χρονος πάστορας, δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να φύγει από την Τάμπα και να καταλύσει σε ξενοδοχείο.

Στο Ορλάντο, μια μεγάλη τουριστική πόλη στο κέντρο της Φλόριντα, η Disney ανακοίνωσε το κλείσιμο των πάρκων της από τις 13:00 σήμερα (20:00 ώρα Ελλάδας).

Δραματική εκκληση από Μπάιντεν: «Απομακρυνθείτε τώρα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε αργά την Τρίτη έκκληση στους πολίτες που έχουν λάβει εντολές εκκένωσης προτού ο κυκλώνας Μίλτον αφιχθεί στη Φλόριντα να «απομακρυνθούν τώρα», λέγοντας πως είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

«Θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα που θα πλήξει τη Φλόριντα για πάνω από έναν αιώνα και Θεού θέλοντος δεν θα είναι, όμως έτσι μοιάζει αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Μπάιντεν, στο περιθώριο μιας συνάντησης με συμβούλους στον Λευκό Οίκο, με επίκεντρο τις προετοιμασίες ενόψει της κακοκαιρίας.

Στο μεταξύ, 5.000 άνδρες της Εθνοφρουράς, με διασωστικά ελικόπτερα, λέμβους και ειδικά αμφίβια οχήματα, έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή και αναμένουν να επέμβουν όπου χρειαστεί. Δέκα νοσοκομεία και περισσότερες από 300 δομές φροντίδας (ηλικιωμένων, νεογνών, μακροχρόνια ασθενών κ.α.) έχουν εκκενωθεί και τα νοσοκομεία επιφυλακής ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό