20.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Φόβοι της Βρετανίας ότι οι Ταλιμπάν θα κλείσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά τις 31/8

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ένοπλη δύναμη για να κλείσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθήσουν να παρατείνουν την προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την εκκένωση από το Αφγανιστάν, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας.

Μιλώντας λίγες ώρες πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της G7 υπό την προεδρία του Μπόρις Τζόνσον, ο κ. Γουάλας επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία θα ήθελε ακόμη να παραταθεί η προθεσμία για να δοθεί περισσότερος χρόνος σε Βρετανούς υπηκόους και Αφγανούς που έχουν συνεργαστεί με τον στρατό κατά τη διάρκεια των 20 ετών παρουσίας, να αποχωρήσουν.

Αλλά, σε μια σειρά συνεντεύξεων στα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Γουάλας είπε ότι η παράταση της επιχείρησης διάσωσης έως τον Σεπτέμβριο ήταν «απίθανη» λόγω της επιθυμίας του Τζο Μπάιντεν να τηρήσει την προθεσμία της 31ης Αυγούστου και της έντονης αντίθεσης των Ταλιμπάν στην αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος.

Όπως είπε ο κ. Γουάλας στο Sky News, αμφιβάλλει πως θα υπάρξει παράταση «όχι μόνο εξαιτίας αυτού που έχουν δηλώσει οι Ταλιμπάν, αλλά και αν κρίνει κάποιος από τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Μπάιντεν, θεωρώ ότι είναι απίθανο».

Πρόσθεσε ωστόσο: «Σαφώς και αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι και αυτό θα κάνουμε».

Σε συνέντευξή του στο σημερινό πρόγραμμα του BBC Radio 4, ο Μπεν Γουάλας δεν επιβεβαίωσε ότι ο κ. Τζόνσον θα χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής για να ζητήσει επίσημα από τον Μπάιντεν παράταση.

Είπε ότι οι δύο δυνάμεις με «τη μεγαλύτερη ψήφο στην αίθουσα» θα είναι οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής. Είπε ότι οι Ταλιμπάν είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι η παράταση θα οδηγούσε σε «συνέπειες» και ότι θα μπορούσαν «να κάνουν τη ζωή απίστευτα δύσκολη» για τη Δύση.

Και πρόσθεσε: «Αυτές οι συνέπειες θα μπορούσαν, χωρίς αμφιβολία, να εμποδίσουν τους ανθρώπους να φτάσουν στο αεροδρόμιο μέχρι τη στρατιωτική δραστηριότητα που θα μπορούσε ενδεχομένως να κλείσει το αεροδρόμιο. Αυτό είναι πολύ δύσκολο για όλους.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εστιάζουμε και βγάζουμε από τη χώρα όσο περισσότερους ανθρώπους κάθε ώρα».

Οι Ταλιμπάν έχουν σκληρύνει την στάση τους , καθώς δήλωσαν πως δεν θα δεχθούν παράταση της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Μέχρι αύριο η απόφαση του Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να αποφασίσει μέσα στις επόμενες 24 ώρες εάν και κατά πόσον θα παρατείνει την προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ώστε το Πεντάγωνο να έχει επαρκή χρόνο στη διάθεσή του, ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησής του.

Ο κ. Μπάιντεν φέρεται ακόμη να ζυγίζει το πώς θα προχωρήσει, καθώς κάποιοι από τους συμβούλους του επιχειρηματολογούν εναντίον της παράτασης της προθεσμίας, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας, εξήγησε ο αξιωματούχος. Ο αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να κάνει πιο σαφείς τις προθέσεις του στη σύνοδο της G7 που θα διεξαχθεί ψηφιακά σήμερα Τρίτη, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian, ΑΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό