18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φόβοι για κοινωνικές αντιδράσεις και έξαρση της βίας στον νότο

Ειδήσεις Ελλάδα

Η βόρεια Ιταλία είναι σε… εμπόλεμη κατάσταση λόγω του κορονοϊού, αλλά η νότια είναι αυτή που ανησυχεί τις Αρχές τώρα.

Από τη στιγμή που ο κορονοϊός έφτασε στην Ιταλία, ο βορράς μπήκε σε μια κατάσταση από την οποία δεν έχει βγει ακόμη και δεν προβλέπεται να βγει και σύντομα. Εκατοντάδες νεκροί καθημερινά, κυρίως στη Λομβαρδία, χιλιάδες νέα κρούσματα, μια δραματική κατάσταση…

Ο νότος είναι καλύτερα λοιπόν, υπό την έννοια πως εκεί ο Co-19 δε θερίζει στον βαθμό που το κάνει βόρεια, αλλά έχει φτάσει κι εκεί και οι Αρχές φοβούνται ότι σύντομα η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει. Όχι μόνο με τον ιό, αλλά και με τον λαό.

Ο φτωχός νότος υποφέρει από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί η καραντίνα και με τα έσοδα να λιγοστεύουν συνεχώς, οι αρμόδιοι φοβούνται ότι οι αντιδράσεις θα είναι τέτοιες που θα προκαλέσουν πανικό. Μιλάμε, άλλωστε, για μια περιοχή που έχει ποσοστό ανεργίας σχεδόν 20%, ενώ η «μαύρη οικονομία» σαρώνει.

«Πρέπει να κάνουν γρήγορα, πιο γρήγορα κι από γρήγορα. Αν η βοήθεια της κυβέρνησης και των της τοπικής αυτοδιοίκησης έρθουν σε 15 μέρες και χρειαστούν άλλες 15 για να τις μοιράσουμε, θα ρισκάρουμε πολύ. Η ανακοίνωση μπορεί να είναι μπούμερανγκ, η δυσαρέσκεια μπορεί να μετατραπεί σε βία», δήλωσε χαρακτηριστικά στη La Stampa ο Λεολούκα Ορλάντο, δήμαρχος του Παλέρμο, εκφράζοντας την αγωνία του.

«Με το που φτάσουν τα λεφτά, θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε άμεσα να μοιράζουμε τη βοήθεια στον κόσμο», συμπληρώνει, κάνοντας σαφές ότι η κατάσταση δεν απέχει πολύ από το να ξεφύγει, αφού ήδη σε σούπερ μάρκετ της πόλης και γενικά της Σικελίας υπάρχει αστυνομική φρουρά πλέον.

Η Μαφία που παραμονεύει

Τον λόγο, μπορούμε να τον καταλάβουμε όλοι. Ο κόσμος έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, λεφτά δεν υπάρχουν αφού έχουν σταματήσει οι δουλειές και είναι αρκετά τα περιστατικά όπου εξαγριωμένοι πολίτες τσακώθηκαν σε σούπερ μάρκετ επειδή δεν είχαν να πληρώσουν. Κάτι έπρεπε να πάρουν, όμως, για να φάνε.

Όλα αυτή την κατάσταση δεν είναι απίθανο, φυσικά, να προσπαθήσει να την εκμεταλλευτεί το οργανωμένο έγκλημα, αφού η Μαφία, είτε μιλάμε για τη Σικελία (Cosa Nostra), είτε για τη Νάπολη (Camorra), είτε για την Καλαβρία (‘ndranghetta), έχει τα χρήματα για να… δανείσει -και αυτό δεν είναι ποτέ καλό σε τέτοιες περιπτώσεις- στους πολίτες που είναι στα όρια τους, όπως έχει τα χρήματα για να αγοράσει και τις επιχειρήσεις τους.

Γεγονός που θέλουν να προλάβουν οι Αρχές, έχοντας πλέον και τον… πονοκέφαλο του νότου, όσο ο βορράς «ματώνει» από τον κορονοϊό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό