24 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Φωτορύπανση: Πως απειλεί τις πυγολαμπίδες

Ειδήσεις Ελλάδα

Φωτορύπανση: Πως απειλεί τις πυγολαμπίδες

Φωτορύπανση: Όπως όλα τα ζώα έτσι και τα έντομα αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες επιβίωσης, λόγω της περιβαλλοντικής κρίσης. Σύμφωνα με έρευνα, οι χαριτωμένες πυγολαμπίδες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απειλές, λόγω της φωτορύπανσης. Μάλιστα, ήδη στην επαρχία είναι αισθητή η μείωση του πληθυσμού τους, αφού πλέον είναι δυσεύρετες και κάνουν σπάνια την εμφάνισή τους στο νυχτερινό ουρανό. Δείτε την έρευνα εδώ

Όπως έδειξε η έρευνα η φωτορύπανση καθιστά δύσκολη την αναπαραγωγή τους, καθώς «κρύβει» τα σήματα τα οποία στέλνουν όταν βρίσκονται σε περίοδο ζευγαρώματος. Σημειώνεται πως οι πυγολαμπίδες χρησιμοποιούν τη λάμψη τους για να μαγνητίσουν το ταίρι τους, υποδεικνύοντας ότι είναι διαθέσιμες. Όμως ο τόσο έντονος φωτισμός από τα φώτα των δρόμων, τις πινακίδες και τα σπίτια, φαίνεται πως στέκεται εμπόδιο στην αναπαραγωγή του είδους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στις μεγαλουπόλεις, καθώς το φως διαχέεται στην ατμόσφαιρα, ενώ η φωτορύπανση επηρεάζει και τις διατροφικές συνήθειες ορισμένων ειδών. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts και της Διεθνούς Ένωσης  Προστασίας της Φύσης, οι οποίοι διεξήγαγαν τη σχετική έρευνα, προειδοποίησαν ότι οι πυγολαμπίδες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο εξαφάνισης, εξαιτίας πολλαπλών απειλών, συμπεριλαμβανομένης της φωτορύπανσης και της υποβάθμισης ή απώλειας οικοτόπων λόγω των εντομοκτόνων και της χημικής ρύπανσης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό