28.7 C
Athens
Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024

Φωτιά στη Σταμάτα: Μάχη για να σωθούν τα πρώτα σπίτια – Η ΕΛΑΣ εκκενώνει την περιοχή

Ειδήσεις Ελλάδα

Πύρινη «κόλαση» είναι σε εξέλιξη στη Σταμάτα με τις φλόγες να έχουν φτάσει στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της περιοχής ενώ η Πυροσβεστική δίνει μεγάλη μάχη καθώς απειλούνται τα πρώτα σπίτια.

Την ίδια ώρα, ενισχύονται συνεχώς οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν στη φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στη Σταμάτα. Το μέτωπο εκτείνεται περίπου σε 1,5 χιλιόμετρο και απειλεί σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή. Χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο που έχει εξασφαλίσει το flash.gr από τον Γιάννη Κέμμο:

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr

Την ίδια ώρα, η δήμαρχος Διονύσου, Κατερίνα Μαϊχόσογλου, μίλησε στους δημοσιογράφους και απηύθυνε έκκληση για να αυξηθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και τα εναέρια μέσα, ενόσω οι ισχυροί άνεμοι εξακολουθούν να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr
Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση

Για εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στη Σταμάτα κάνει λόγο από την πλευρά του ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικής, Νίκος Λαβράνος. «Δίνεται μάχη να πέσει το μέτωπο πριν νυχτώσει» είπε στην ΕΡΤ προειδοποιώντας πως οι φλόγες είναι κοντά σε οικισμούς.

«Η πυρκαγιά καίει σε αστικό και δασικό ιστό γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας» τόνισε και συνέχισε: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυνατούς ανέμους, ισχυρές ριπές και συνεχής αλλαγές κατεύθυνσης του αέρα».

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων ο Νίκος Χαρδαλιάς

Στην απόλυτη ετοιμότητα του μηχανισμού της Περιφέρειας, ώστε να συνδράμει άμεσα και αποτελεσματικά με όποιον τρόπο ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών που μαίνονται στην Αττική, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρέθηκε το απόγευμα στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των πολλαπλών μετώπων.

«Από τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης των πυρκαγιών, έχουμε διαθέσει 46 υδροφόρες και οκτώ χωματουργικά μηχανήματα, τα οποία επικουρούν τις προσπάθειες των πυροσβεστών» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Ειδικότερα, στην περιοχή της Κερατέας διατέθηκαν 15 υδροφόρες και δύο μηχανήματα, στην Πάρνηθα 10 υδροφόρες και τρία μηχανήματα, στον Διόνυσο μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 10 υδροφόρες και ένα μηχάνημα, ενώ σε όλη την Περιφέρεια βρίσκονται σε αναμονή σε πυροσβεστικούς σταθμούς 11 υδροφόρες και δύο μηχανήματα. Το σύνολο του μηχανισμού μας βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή για όσο διαρκούν οι υψηλοί δείκτες επικινδυνότητας στην Αττική. Είμαστε πανέτοιμοι, ώστε να συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο και με κάθε διαθέσιμο μέσο σε ό,τι ζητηθεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που έχει την ευθύνη του συντονισμού των επιχειρήσεων στο πεδίο. Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες και τα στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, αλλά και στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος».

Ο Περιφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να ακολουθήσουν οι πολίτες πιστά τις σχετικές οδηγίες των αρμόδιων αρχών: «Καλώ τους συμπολίτες μας να εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες που τους δίνονται μέσω του 112, ιδίως σε ό,τι αφορά στις εντολές εκκένωσης περιοχών που εντοπίζεται κίνδυνος εγκλωβισμού. Η Περιφέρεια συνδράμει τις επιχειρήσεις εκκένωσης, όπως της έχει ζητηθεί».

Επισημαίνεται ότι κατόπιν συνεννόησης του Περιφερειάρχη με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, έχουν ανοίξει οι χώροι του για να υποδεχτούν κατοίκους των περιοχών που μαίνονται πυρκαγιές, ενώ ήδη έχουν φτάσει εκεί λεωφορεία με παιδιά από κατασκηνώσεις στον Διόνυσο, που εκκενώθηκαν συντεταγμένα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό