19.2 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Φωτιά Ξυλόκαστρο: Συνεχείς αναζωπυρώσεις, πάνω από 30 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο

Ειδήσεις Ελλάδα

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας για δεύτερο 24ωρο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τιτάνια μάχη με τις πύρινες γλώσσες και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις. Οι δυνατοί άνεμοι δεν έχουν κοπάσει στην περιοχή κι έτσι υπάρχουν πολλές, διάσπαρτες εστίες ανάμεσα στα χωριό Πύργος και Ζάχολη, ενώ η φωτιά πέρασε και από το χωριό Ανω Χελιδόρι. 

Η αγωνία συνεχίζεται για δεύτερο βράδυ. Πυροσβέστες και εθελοντές παραμένουν στην περιοχή και παρά τη σταδική μείωση των ανέμων, δεν εφησυχάζουν.

«Η κατάσταση, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά, παραμένει τραγική για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος. 

Κλεστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Τρίτη όλα τα σχολεία του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, στην Κορινθία. Σύμφωνα με τον Δήμο, η απόφαση για την μη λειτουργία των σχολείων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ελήφθη, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε την Κυριακή στην περιοχή των Ροζενών.

Η φωτιά ξεκίνησε την πορεία της από τα Ροζενά Ξυλοκάστρου και οι φλόγες έχουν κάψει μεγάλες δασικές εκτάσεις, γεωργικές καλλιέργειες και ό,τι άλλο βρίσκει στον δρόμο της, ενώ τα πύρινα μέτωπα εκτείνονται σε μήκος 32 χιλιομέτρων.

Γιάννης Κέμμος/flash.gr

Υπενθυμίζεται ότι νεκροί εντοπίστηκαν οι δύο άνδρες ηλικίας 35 και 40 ετών, τα ίχνη των οποίων αγνοούντο από χθες, στην περιοχή Άνω Πιτσά, όταν πήγαν να βοηθήσουν φιλικό τους πρόσωπο. Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, δύο πτώματα βρέθηκαν από ομάδα ΟΠΚΕ σε δασική περιοχή στην Κορινθία. Την προανάκριση διενεργεί η Πυροσβεστική, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο νεκροί βρέθηκαν έξω από το χωριό Ελληνικό, πλησίον της κατασκήνωσης Χαρούμενων Αγωνιστών.

Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου της περιοχής στο flash.gr, όλη η περιοχή θρηνεί τα δύο παλικάρια, που προσπάθησαν να βοηθήσουν συγχωριανό τους βοσκό και βρέθηκαν οι ίδιοι περικυκλωμένοι από τις φλόγες. «Ο ένας ήταν χειριστής μηχανήματος και ο άλλος βαφέας αυτοκινήτων. Κρίμα για τα παλικάρια, πήγαν άδικα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, αξιωματικός από την Αργολίδα τραυματίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του KorinthosTV, στην πυρκαγιά στην Κορινθία και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αττικής. Η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο. Μεγάλες όμως είναι και οι καταστροφές, όχι μόνο στο φυσικό πλούτο της περιοχής, που προκλήθηκαν από το πέρασμα της φωτιάς στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης της Κορινθίας. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, από το σαρωτικό πέρασμα της φωτιάς κάηκε ολοσχερώς η ιστορική εκκλησία της Παναγίας των Καταφυγίων στη Ζάχολη.

Γιάννης Κέμμος/flash.gr
Μηνύματα από το 112

Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση ήχησε το μεσημέρι της Δευτέρας (30/9) για τη μεγάλη φωτιά στην Κορινθία που συνεχίζει να καίει από το πρωί της Κυριακής (29/9). 

Όπως αναφέρει το σχετικό μήνυμα: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη, Άννω Καλλιθέα, απομακρυνθείτε προς Σοφιανά, Ρέθι».

Λίγο μετά τις 16:00 υπήρχαν διάσπαρτες εστίες φωτιάς, στην περιοχή της Άνω Καλλιθέας.

Φωτο: Flash.gr/Γιάννης Κέμμος

Νωρίτερα, ενισχύθηκαν οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν στη φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε χθες, Κυριακή (29/9) σε δασική έκταση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στις 12:00 σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση στο πύρινο μέτωπο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν «μάχη» για να μην ξεφύγουν οι φλόγες.

Φωτο: Flash.gr/Γιάννης Κέμμος

Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες έφτασαν μέχρι τις αυλές των σπιτιών στον Πύργο, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μεγάλη μάχη για να «κρατήσουν» την πύρινη λαίλαπα. Παράλληλα, εκτιμάται πως, λόγω των θυελλωδών ανέμων και του δύσβατου της περιοχής, είναι πολύ δύσκολο να τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της Δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για τον συντονισμό τους.

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr

Οι καμένες εκτάσεις στην περιοχή εκτείνονται μέχρι στιγμής στα 42.190 στρέμματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr
Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Σημειώνεται, ότι από χθες έχει δοθεί εντολή -μέσω του 112- για την εκκένωση 6 οικισμών, ενώ, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από την Πυροσβεστική, υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην περιοχή του Ελληνικού Ξυλοκάστρου Κορινθίας. Ωστόσο, πλήρης εικόνα θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Μάλιστα, στις 13:10 ήχησε ξανά το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112, σύμφωνα με το οποίο, όσοι βρίσκονται στην περιοχή Χελυδόρεο και Ζάχολη του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης πρέπει να εκκενώσουν μέσω της επαρχιακής οδού Καρυάς – Τρικάλων Κορινθίας.

Σημειώνεται πως και στις 11:25, εστάλη μήνυμα από το 112, σύμφωνα με το οποίο, όσοι βρίσκονται στην περιοχή Πύργος πρέπει να απομακρυνθούν προς Λυγιά.

Η φωτιά εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση στις 10:51 και έλαβε μεγάλες διαστάσεις, καθώς επεκτάθηκε σε μεγάλη περίμετρο λόγω των πολύ δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή με ριπές που έφταναν έως και τα 8 μποφόρ. Η πυρκαγιά καίει πυκνή βλάστηση, ενώ το δύσβατο της περιοχής καθιστά δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr

Φωτ.: Γιάννης Κέμμος / flash.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό