20.9 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Φωτιά Ξυλόκαστρο: Ο καπνός έφτασε στην… Αθήνα – Γκρι πέπλο πάνω από τον αττικό ουρανό

Ειδήσεις Ελλάδα

Η φωτιά που καίει στο Ξυλόκαστρο για περισσότερο από 24 ώρες δημιούργησε ένα τεράστιο σύννεφο καπνού που πλέον ήταν ορατό τη Δευτέρα (30/9) και από την Αθήνα!

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία του flash.gr, το γκρι πέπλο από την μεγάλη πυρκαγιά, της οποίας το πύρινο μέτωπο ξεπέρασε πλέον τα 30 χιλιόμετρα, έχει απλωθεί από τον Κορινθιακό κόλπο μέχρι τον Σαρωνικό και το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Την πορεία της φωτιάς, που μαίνεται από την Κυριακή στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, αποκαλύπτουν δορυφορικές φωτογραφίες. 

Σύμφωνα με την ομάδα Flame του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η φωτιά πήρε τρομακτικές διαστάσεις εξαιτίας των ανέμων και της υγρασίας. Σύμφωνα με την ομάδα Flame οι φλόγες ξεπήδησαν και ξέφυγαν από τον έλεγχο από τους ενισχυμένους δυτικούς-βορειοδυτικούς ανέμους που έπνεαν με εντάσεις 5-6 μποφόρ, ενώ η σχετική υγρασία ήταν σε επίπεδα της τάξης 40-50%.

Η περιοχή που ξέσπασε η φωτιά φαίνεται στην δορυφορική εικόνα του Sentinel-2 λίγα λεπτά μετά την έναρξη της (12:30 τοπική ώρα την Κυριακή 29/09).

Όπως αναφέρει η ομάδα Flame , υπό αυτές τις συνθήκες η δασική πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα ανατολικά-νοτιοανατολικά προς την περιοχή του Ξυλόκαστρου.

Σε άλλη δορυφορική φωτογραφία παρουσιάζονται τα θερμά σημεία που εντόπισαν οι δορυφόροι πολικής τροχιάς έως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 30/09). Η ίδια περιοχή είχε καεί άλλες δυο φορές, το 1989 και το 2000. Μάλιστα, για τη φωτιά του 2000 υπάρχει και αρχειακό υλικό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό