21.7 C
Athens
Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024

Φυλακές Ιωαννίνων: Οι «αμαρτωλές» μπίζνες του υποδιευθυντή, ο «Μόντι» και το «κασέρι» των 50.000 €

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένας 39χρονος Αλβανός βαρυποινίτης, γνωστός με το προσωνύμιο «Μόντι», είναι σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ο «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης που είχε στηθεί εντός των φυλακών Ιωαννίνων και στην οποία φέρονται να συμμετείχαν μεταξύ άλλων τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι (σ.σ. ανάμεσα τους ο υποδιευθυντής του καταστήματος κράτησης) κι ένας αστυνομικός.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για την εξάρθρωση της συγκεκριμένης συμμορίας, οι «Αδιάφθοροι» χρειάστηκαν στην πολύμηνη έρευνα τους και τη συνδρομή της ΔΙΔΑΠ, της πλέον κομβικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. στη συλλογή πληροφοριών με νόμιμες συνακροάσεις κ.ά. ηλεκτρονικές μεθόδους.

Κομβικό ρόλο φαίνεται να είχε και ο 58χρονος υποδιευθυντής του καταστήματος κράτησης, ενώ οι άλλοι δύο συλληφθέντες σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι μια 50χρονη διοικητική – λογίστρια και μία 45χρονη διοικητική – διαχειρίστρια. Ο αστυνομικός που συνελήφθη είναι ένας 52χρονος αρχιφύλακας που υπηρετεί στο Α.Τ. Ιωαννίνων, ενώ χειροπέδες πέρασαν σε δύο πολίτες (σ.σ. ένας κάτοικος Κέρκυρας κι ένας Ηγουμενίτσας). Στη δικογραφία που σχηματίστηκε από τους «Αδιάφθορους» περιλαμβάνονται ακόμη 8 άτομα, μεταξύ των οποίων ακόμη ένας αστυνομικός του Α.Τ. Ιωαννίνων.

Πότε άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται περίπου στα μέσα Ιανουαρίου, όταν στις Εσωτερικές Υποθέσεις έφτασε η πληροφορία ότι στο κατάστημα κράτησης Ιωαννίνων έγκλειστοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν στήσει κύκλωμα για την εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών, συσκευών κινητής τηλεφωνίας και χρημάτων προερχόμενων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Από την προανακριτική έρευνα προέκυψε ότι η δράση της εγκληματικής ομάδας ξεκινάει τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2023, με την –με την κατά περίπτωση συμμετοχή των μελών της συμμορίας- στην διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και ακολούθως στην νομιμοποίηση των εσόδων που προέκυπταν από την εγκληματική αυτή δραστηριότητα. Η εν λόγω εγκληματική ομάδα ήταν σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. «επιχειρησιακά δομημένη, με διαρκή δράση, τα μέλη της οποίας είχαν διακριτούς ρόλους και ενώθηκαν με σκοπό την τέλεση απεριορίστου αριθμού κακουργημάτων και (συναφών) πλημμελημάτων».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας και τα εμπλεκόμενα με αυτούς πρόσωπα εφάρμοζαν αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης και χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και εκφράσεις. Πιο αναλυτικά, αποκαλούσαν τις ναρκωτικές ουσίες «εκείνα», την ηρωίνη ή και την κάνναβη «παρνί», τα χρήματα «άσπρα» και τα χρηματικά οφέλη «κασέρι». Επίσης απέφευγαν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και προτιμούσαν της δια ζώσης συναντήσεις, ενώ διαπιστώθηκε η χρήση τηλεφωνικών συνδέσεων οι οποίες άνηκαν σε στοιχεία τυχαίων αλλοδαπών (σ.σ. τα λεγόμενα «πακιστανικά»).

Καταθέσεις χιλιάδων ευρώ μέσα σε ένα χρόνο

Ακόμη και οι έμπειροι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι μέσα σε 13-14 μήνες (σ.σ. από τις 20 Απριλίου 2023 μέχρι και τις 03 Ιουνίου 2024) υπήρξαν καταθέσεις ύψους περί τις 50.000 ευρώ στον λογαριασμό του «Μόντι», με το σύνολο των χρημάτων να νομιμοποιείται μέσω κατανάλωσης προϊόντων εντός της φυλακής, πιστώσεων σε τρίτους και αγοράς προϊόντων. Σε ό,τι αφορά τον υποδιευθυντή των φυλακών, σύμφωνα με τους «Αδιάφθορους», επέτρεπε την κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων από τον «Μόντι», ενώ τον ενημέρωνε άμεσα περί επικείμενων ερευνών στο κελί του.

Οι συλληφθέντες, μετά την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωαννίνων, όπου πήραν προθεσμία για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό