12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Τα σενάρια για δεύτερη παράταση και τα «αγκάθια»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2023. Τυχόν εφάπαξ αποπληρωμή έως τις 29 Ιουλίου συνοδεύεται από έκπτωση φόρου 3%. 

Του Χρυσόστομου Τσούφη

16 ημέρες πριν το τέλος της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και ο ρυθμός συμπλήρωσης των Ε1 είναι επιεικώς νωχελικός. Περίπου 1,8 εκατ. φορολογούμενοι αρνούνται έως τώρα να πατήσουν το κουμπί της υποβολής.  

Για να ….βγουν τα νούμερα απαιτείται να υποβάλονται κάθε μέρα περί τις 100.000 δηλώσεις όταν ο μέσος όρος έως τώρα από τις 30 Μαρτίου όταν και άνοιξε η πλατφόρμα είναι μόλις περίπου 44.000.  

Η ομοσπονδία των φοροτεχνικών ζήτησε με επιστολή της από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, παράταση της προθεσμίας έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Στην επιστολή επικαλούνται φόρτο εργασίας από τις διάφορες πλατφόρμες για τα επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση, αλλαγές σε εργασιακά ζητήματα όπως η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό αλλά και καθυστερήσεις σε αποφάσεις που δίνουν ερμηνείες και οδηγίες.  

Αν αποφασιστεί τελικά να δοθεί η παράταση, 2η για φέτος, πιο πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να είναι έως το τέλος Αυγούστου και να πληρωθούν οι 2 πρώτες δόσεις μαζί, το οποίο έχει ξανασυμβεί. Στο ενδεχόμενο της παράτασης όμως πολλοί φορολογούμενοι θα μείνουν εκτός fuel pass 3, καθώς τα εισοδηματικά κριτήρια του βοηθήματος υπολογίζονται με βάση τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.  

Όσον αφορά στην πορεία των φορολογικών δηλώσεων, περίπου 4,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν οριστικοποιήσει το Ε1.  

Με βάση την έως τώρα επεξεργασία των στοιχείων: 

Το 53,2% των δηλώσεων, δηλαδή 2.447.297 είναι μηδενικές.  
Το 13,8%, δηλαδή 634.706 δηλώσεις έχουν επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 235,1εκατ. ευρώ. Το μέσο ποσό επιστροφής ανέρχεται σε 370 ευρώ και είναι αυξημένο κατά 32,5% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του 2021, που ήταν στα 279 ευρώ.  
Χρεωστικές – απαιτείται δηλαδή η πληρωμή επιπλέον ποσών πέραν των μηνιαίων κρατήσεων – είναι 1.517.775 δηλώσεις και αντιστοιχούν στο 33% του συνόλου. Ο συνολικός φόρος που πρέπει να πληρωθεί είναι 1,56 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος ανέρχεται σε 1.025 ευρώ, λίγο υψηλότερος από πέρυσι που βρέθηκε στα 966 ευρώ.  

Άνευ παράτασης, φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2023. Τυχόν εφάπαξ αποπληρωμή έως τις 29 Ιουλίου συνοδεύεται από έκπτωση φόρου 3%. Στον αντίποδα δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των 24 έντοκων δόσεων, ενώ ο φορολογούμενος μπορεί να πληρώσει μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 άτοκες δόσεις. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό