26.7 C
Athens
Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Οι μεγάλοι χαμένοι που πληρώνουν «φουσκωμένο» φόρο

Ειδήσεις Ελλάδα

Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς απομένουν 22 ημέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, το κουμπί της αποστολής έχουν πατήσει περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι σε σύνολο 6,6 εκατομμυρίων με τα εκκαθαριστικά να είναι τριών ταχυτήτων.

Μεγάλοι χαμένοι είναι τρεις στους δέκα καθώς καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο και μάλιστα αισθητά αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, κερδισμένοι περίπου δύο στους δέκα που «έχουν λαμβάνειν» από την εφορία ενώ για πέντε στους δέκα το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό. 

Αναλυτικότερα με βάση την επεξεργασία των στοιχείων από την ΑΑΔΕ για 3.992.967 φορολογικές δηλώσεις ο λογαριασμός διαμορφώνεται ως εξής:

– Το 29,65% η σε απόλυτους αριθμούς για 1.183.914 φορολογούμενους το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό με το ύψος του πρόσθετου να ανέρχεται κατά μέσο όσο στα 1.250 ευρώ. Εκτιμάται ότι το ποσό θα αυξάνεται όσο μπαίνουν στο σύστημα περισσότερες δηλώσεις κυρίως από τους ελεύθερους επαγγελματίες που λόγω του το νέου τεκμαρτού πλαισίου φορολόγησης θα κληθούν να πληρώσουν αισθητά υψηλότερο φόρο που σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπερνά ακόμα και 200%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών η μέση επιβάρυνση για πάνω από 430.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα κυμανθεί στα 1.440 ευρώ. Επισημαίνεται ότι η αποπληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις με την προθεσμία για την πρώτη να λήγει στις 31 Ιουλίου και την τελευταία το Φεβρουάριο του 2025 ενώ όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Επίσης οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στη πάγια ρύθμιση σε 24 μηνιαίες δόσεις αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι δόσεις επιβαρύνονται με τόκο.

– Για το 21,59% η για 862.081 φορολογικές δηλώσεις το «ραβασάκι» της εφορίας είναι πιστωτικό, δηλαδή προβλέπει επιστροφή φόρου ύψους 286 ευρώ κατά κεφαλήν. Υπενθυμίζεται ότι για τους φορολογούμενους με οφειλές π.χ. από τον ΕΝΦΙΑ το ποσό της επιστροφής θα συμψηφιστεί με το χρέος και εφόσον προκύψει υπόλοιπο θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

– Για το 48,76% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων ή 1.946.970 το εκκαθαριστικό της εφορίας είναι μηδενικό.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις επιστροφές φόρου

Όσον αφορά στις επιστροφές φόρου τα στοιχεία δείχνουν ότι:

– Σε 506.473 φορολογούμενους η στο 65,38% του συνόλου με πιστωτικό εκκαθαριστικό που δεν είχαν οφειλές στην εφορία πιστώθηκαν στις τραπεζικούς τους λογαριασμούς 103,8 εκατ. ευρώ.

– 188.155 (ποσοστό 24,29%) συμψηφίστηκαν φόροι 45,4 εκατ. ευρώ.

– Σε 9.091 (1,17%) με συνολικό ποσό επιστροφής 6,2 εκατ. ευρώ η διαδικασία των συμψηφισμών και οι επιστροφές θα γίνουν από τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.

Προσοχή στα e-mail της ΑΑΔΕ για τις προσυμπληρωμένες

Στο μεταξύ μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των προσυμπληρωμένων δηλώσεων είτε από τους ίδιους τους φορολογούμενους είτε αυτόματα από την φορολογική διοίκηση περίπου 1,3 εκατ. αμιγώς μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να ελέγχουν το e-mail τους καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να λάβουν μήνυμα από την ΑΑΔΕ ότι πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση λόγω μεταβολών στα αρχικά δεδομένα με βάση νέα στοιχεία και πληροφορίες από φορείς και οργανισμούς.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ έως σήμερα έχουν αποσταλεί 8.036 μηνύματα σε φορολογούμενους που μεταβλήθηκαν τα δεδομένα τους και δεν κατέστη δυνατή η προσυμπλήρωση και η αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσής τους. Στο προσεχές διάστημα θα αποσταλούν μηνύματα για τον ίδιο λόγο, σε επιπλέον 6.930 φορολογουμένους. Αντίστοιχα δρομολογείται και η ενημέρωση φορολογούμενων που υπέβαλαν δηλώσεις, αλλά εστάλησαν, μεταγενέστερα της υποβολής, στοιχεία από δημόσιους / ιδιωτικούς φορείς που μεταβάλλουν τα τελικά εισοδήματά τους.

Οι φορολογούμενοι που έλαβαν ή θα λάβουν τα σχετικά μηνύματα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 26 Ιουλίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό