18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές και μειωμένες εργοδοτικές εισφορές θα δώσει σύμφωνα με πληροφορίες νέο νομοσχέδιο

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Να δημιουργηθούν ισχυρές και βιώσιμες επιχειρήσεις που θα μπορούν και να ανταποκριθούν στην κρίση και να αναπτυχθούν την ‘επόμενη ημέρα’ θέλει να πετύχει η Ε.Ε στα κράτη μέλη της. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι με πλήθος μικρών επιχειρήσεων η επίτευξη του στόχου της υψηλής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια δεν είναι εφικτή.  

Έτσι τα οικονομικά υπουργεία βρίσκονται σε διαβούλευση το τελευταίο διάστημα για την διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα δίνει κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις ανάμεσα σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, αλλά κυρίως, σε μικρές επιχειρήσεις μεταξύ τους προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυρά σχήματα.

Φορολογικά κίνητρα με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ελαφρύνσεις και φορολογικά κίνητρα και, πιο συγκεκριμένα, μειωμένους φορολογικούς συντελεστές και υπέρ-αποσβέσεις, καθώς και κίνητρα για την αύξηση του εργατικού δυναμικού με τη μορφή μειωμένων εισφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:- Μείωση φορολογικού συντελεστή – Μειωμένη φορολόγηση αποθεματικών και αύξηση υπεραποσβέσεων- Επιδότηση για την υποδομή της εταιρείας- Μειωμένες εργοδοτικές εισφορές- Πρόσβαση στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης με ευνοϊκότερους όρους και χαμηλά επιτόκια- Διευκολύνσεις κατά τη διαδικασία αδειοδοτήσεων και μεταβιβάσεων αδειών.

Αυστηρές προϋποθέσεις

Προκειμένου να μην υπάρξει καταστρατήγηση των φοροελαφρύνσεων θα υπάρξουν αυστηρές προϋποθέσεις για την υπαγωγή στις εν λόγω διατάξεις, όπως ο τζίρος, το νέο κεφάλαιο, που θα προκύψει κ.λπ., οι οποίες θα εξετάζονται τόσο κατά τη διαδικασία της συγχώνευσης, όσο και στα πλαίσια ελέγχων, που θα διενεργούνται από τους φορείς, οι οποίοι θα συσταθούν για τον σκοπό αυτό.

Επαφές με τον ΣΕΒ αλλά και τα Επιμελητήρια

Την φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου έχει προωθήσει η κυβέρνηση και τα οικονομικά υπουργεία προς τον ΣΕΒ και στα μεγάλα Επιμελητήρια σε μία προσπάθεια να λάβει διάφορες ειδικές επισημάνσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργοδοτικών φορέων, το νομοσχέδιο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.‘Παγώνει’ τις κινήσεις η πανδημία – Ποιοι κλάδοι θα επωφεληθούν  Ωστόσο, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης λόγω της πανδημίας δημιουργεί διάφορες ανησυχίες σχετικά με τις δυνατότητες μεγάλων ελληνικών ομίλων να προχωρήσουν άμεσα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών. Αντίθετα, οι ξένοι πολυεθνικοί όμιλοι στην Ελλάδα έχουν ήδη πάρει το μήνυμα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι εξαγορές και συγχωνεύσεις της Generali με την AXA που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, της NN με την Metlife που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο α’ εξάμηνο 2022.

Σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις προς την κατεύθυνση των εξαγορών και συγχωνεύσεων αναμένονται κυρίως στους κλάδους ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, τεχνολογίας που σχετίζονται και με τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ερωτηματικά για το ενδεχόμενο μελλοντικών εξελίξεων υπάρχουν και στον τραπεζικό κλάδο μετά και την προσπάθεια εξυγίανσής του.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό