27.3 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

Φον ντερ Λάιεν ευρωομόλογο: Στο πλευρό της Γερμανίας – «Δικαιολογημένες οι επιφυλάξεις» [s]

Ειδήσεις Ελλάδα

Φον ντερ Λάιεν ευρωομόλογο: «Πίσω από το ευρωομόλογο βρίσκεται το μεγαλύτερο ζήτημα της ευθύνης», δηλώνει σε συνέντευξή της στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, dpa, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Φον ντερ Λάιεν ευρωομόλογο: «Το ομόλογο-κορονοϊού είναι στην πραγματικότητα μόνο ένας όρος. Πίσω από αυτόν βρίσκεται το μεγαλύτερο ζήτημα της ευθύνης. Και ως προς αυτό οι επιφυλάξεις οι οποίες υπάρχουν στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, είναι δικαιολογημένες.

Από την άλλη πλευρά, φυσικά και ανησυχώ ότι μετά την κρίση το οικονομικό χάσμα θα είναι βαθύτερο από ό,τι πριν. Ο στόχος της Ευρώπης ήταν πάντα ότι θα συγκλίνουμε οικονομικά. Η Ιταλία βρίσκεται αναίτια σε αυτή την κρίση κορονοϊού, η οποία έπληξε τη χώρα ακριβώς στην καρδιά της οικονομίας της, τη μεσαία τάξη του Βορρά. Αυτές τις υγιείς επιχειρήσεις πρέπει να τις σώσουμε. Στην  Κομισιόν ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η εκπόνηση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης, πάνω στο οποίο εργαζόμαστε», είπε χαρακτηριστικά η Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο ερώτημα εάν η Κομισιόν σχεδιάζει την έκδοση ευρωομολόγων απάντησε: «Όχι, επ΄αυτού υπάρχουν πολύ σαφή νομικά όρια, δεν είναι αυτό το σχέδιο. Δεν δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Το Eurogrοup έχει εντολή να επεξεργαστεί εντός 14 ημερών διάφορες προτάσεις σχετικές με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, τις οποίες θα υποβάλει στη συνέχεια στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων. Θα πρέπει να περιμένουμε».

Δραματικό μήνυμα Κόντε

Την ίδια ώρα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε καλεί την Ευρώπη να μην διαπράξει τραγικά λάθη. Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ll Sole 24 Ore, σημειώνει πως σε διαφορετική περίπτωση «ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής του». «Θέλουμε να αρθούμε στο ύψος αυτής της πρόκλησης; Ας εγκαινιάσουμε τότε ένα μεγάλο σχέδιο, ένα ‘European Recovery and Reinvestment Plan’, που να στηρίζει και να προωθεί ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία».

Στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης, «περισσότερο από μια διαφωνία, υπήρξε μια σκληρή και ειλικρινής αντιπαράθεση» με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, «επειδή βιώνουμε μια κρίση η οποία προκαλεί μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των συμπολιτών μας και αποτελεί την αιτία μιας σοβαρής οικονομικής κάμψης». «Αντιπροσωπεύω μια χώρα που υποφέρει πολύ και δεν μπορώ να επιτρέψω στον εαυτό μου υπεκφυγές», τονίζει, την ώρα που η Ιταλία καταγράφει πάνω από 9.000 νεκρούς από την έναρξη της πανδημίας στη χερσόνησο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό