22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φάρμακο της Eli Lilly για την αρθρίτιδα δοκιμάζεται ήδη έναντι της νόσου Co-19

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ένα φάρμακο της Eli Lilly το έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία της αρθρίτιδας είναι το τελευταίο αντιφλεγμονώδες που δοκιμάζεται ως πιθανή θεραπεία για σοβαρά ασθενείς με τη νόσο Co-19.

Όπως δήλωσε η Eli Lilly το φάρμακο baricitinib, το οποίο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει εγκρίνει ως θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, θα συμπεριληφθεί σε μια μεγάλη μελέτη με την ονομασία “Adaptive Co-19 Treatment Trial”, που διεξάγει το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (National Institute of Allergy and Infectious Diseases -NIAID) για τη δοκιμή διαφόρων πιθανών θεραπειών για τη νόσο του Co-19.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι αυτή η τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη θα δώσει στους μισούς ασθενείς θεραπείες με το baricitinib της Lilly και το remdesivir της Gilead’s (GILD), και στους υπόλοιπους εικονικό φάρμακο.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της Lilly Bio-Medicines, Patrik Jonsson, δήλωσε ότι η απόφαση για τη δοκιμή του baricitinib σε ασθενείς με Co-19 ήρθε μετά την δημοσίευση ενός άρθρου από την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης BenevolentAI στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet όπου υποστήριζε ότι το φάρμακο μπορεί να είναι σε θέση να αποτρέψει τον ιό από τη μόλυνση των πνευμονικών κυττάρων.  Συγκεκριμένα, οι ερευνητές στο Imperial College London χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να προσδιορίσουν ποια φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά μπορεί να είναι χρήσιμα στη θεραπεία της νόσου. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το Olumiant – baricitinib μπορεί να αναστέλλει ιογενή λοίμωξη δεσμεύοντας και αναστέλλοντας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται AP2-σχετιζόμενη με την πρωτεΐνη κινάση 1 (ΑΑΚ1), η οποία θα μείωνε την είσοδο του ιού στα κύτταρα και την επακόλουθη φλεγμονή.

Το baricitinib είναι ένας αναστολέας JAK1 / JAK2 που έχει εγκριθεί επί του παρόντος για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που έχουν δείξει ανεπαρκή απόκριση σε άλλες θεραπείες, όπως οι αναστολείς του TNF.

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται αντίθετο με τη χρήση ανοσοκατασταλτικού για τη θεραπεία μιας επιθετικής ιογενούς λοίμωξης των πνευμόνων, το ενδιαφέρον για το baricitinib για τη νόσο Co-19 μπορεί να είναι διπλό.

«Η πρώτη προτεραιότητα είναι να δούμε αν το baricitinib είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία αυτών των ασθενών», δήλωσε ο Jonsson και συμπλήρωσε ότι αν τα δεδομένα είναι εξαιρετικά τότε ως εταιρεία είναι σε θέση να συνεργαστούν άμεσα με ρυθμιστικούς φορείς σε ολόκληρο τον κόσμο για την περαιτέρω παραγωγή της.

Το Ινστιτούτο NIAID θα εξετάσει το baricitinib σε νοσοκομειακούς ασθενείς με Co-19. Ο Jonsson είπε ότι ο πρώτος ασθενής θα έμπαινε σε θεραπεία στα τέλη Απριλίου και τώρα αναμένονται τα δεδομένα τα οποία θα είναι έπειτα από δύο μήνες.

Άλλα φάρμακα αρθρίτιδας που δοκιμάζονται επίσης σε ασθενείς με Co-19, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο αναστολέων IL-6, είναι των Sanofi (SNY) και Regeneron’s (REGN) Kevzara και Roche’s (RHBBY) Actemra.

Όπως προαναφέραμε, το baricitinib είναι αναστολέας JAK, και όχι αναστολέας IL-6, αλλά μέρος της θεωρίας για το γιατί μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με Co-19 είναι το ίδιο όπως και για τους αναστολείς της IL-6. Η ιδέα είναι ότι το φάρμακο θα μπορούσε να αντιστρέψει τη φλεγμονή στους πνεύμονες που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε ορισμένους ασθενείς με Co-19.

Ο Jonsson είπε επίσης ότι υπάρχει μια δευτερεύουσα υπόθεση ότι το baricitinib θα μπορούσε να έχει αντι-ιικό αποτέλεσμα. Είπε ότι υπάρχει μια αναφορά η οποία και  διατυπώνεται στο άρθρο του BenevolentAI στο Lancet, ότι το φάρμακο θα μπορούσε να διαταράξει έναν συγκεκριμένο υποδοχέα που χρησιμοποιείται από τον ιό που προκαλεί το Co-19 και μολύνει τα πνευμονικά κύτταρα.

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό