27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Φάρμακα που καίνε λίπος (και όχι Ozempic); Είμαστε ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά

Ειδήσεις Ελλάδα

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι παραλλαγές μιας πρωτεΐνης που παράγεται στους μυς ευθύνονται για την καύση λίπους κατά τη διάρκεια σύντομης άσκησης. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας που δεν θα μειώνουν την όρεξη όπως το Ozempic.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Kobe, με επικεφαλής τον Kazuhiro Nomura, βρήκαν ότι ο βασικός παράγοντας για την καύση λίπους είναι η πρωτεΐνη PGC-1 που παράγεται σε τρεις παραλλαγές: τις a, b και c.

Οι παραλλαγές b και c παράγονται 10 φορές περισσότερο στους μυς κατά τη διάρκεια σύντομης άσκησης, ενώ δεν παρατηρείται μεταβολή της a. Ο ενδοκρινολόγος Ogawa Wataru υποθέτει ότι αυτό προωθεί την καύση λίπους στους μυς.

Για τη διαπίστωση του ρόλου των παραλλαγών PGC-1, οι ερευνητές κινήθηκαν σε δύο κατευθύνσεις: Αρχικά απενεργοποίησαν τις παραλλαγές b και c σε ποντίκια και μέτρησαν την καύση λίπους και την κατανάλωση οξυγόνου σε συνθήκες ανάπαυσης, σύντομης άσκησης και μακράς άσκησης.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα ποντίκια αυτά κατανάλωσαν λιγότερο οξυγόνο και έκαψαν λιγότερο λίπος κατά τη διάρκεια σύντομης άσκησης σε σχέση με την ανάπαυση.

Τα ποντίκια χωρίς τις πρωτεΐνες αυτές κατέληξαν παχύσαρκα και με υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.

Ωστόσο, όταν τα ποντίκια ασκήθηκαν για μεγάλο διάστημα, έκαψαν λίπος και κατανάλωσαν οξυγόνο ανεξάρτητα από τις πρωτεΐνες b και c.

Επιπλέον, οι ερευνητές μελέτησαν εθελοντές με και χωρίς διαβήτη τύπου 2. Μετά από σύντομη άσκηση, τόσο οι υγιείς όσο και οι ασθενείς έκαψαν περισσότερο λίπος και οξυγόνο όταν είχαν τις παραλλαγές b και c, επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα στα ποντίκια.

Μια άλλη σημαντική παρατήρηση των ερευνητών ήταν ότι οι πρωτεΐνες b και c που παράγονται και στον καφέ λιπώδη ιστό, παράγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε συνθήκες κρύου. Προφανώς, αυτό γίνεται για την καύση λίπους και τη θέρμανση του οργανισμού.

Σύμφωνα με τον Ogawa, «Δεν υπάρχουν φάρμακα που να προωθούν την καύση λίπους, και αν βρεθεί μια ουσία που θα αυξάνει τις πρωτεΐνες b και c, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό