27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Φάρμακα και καύσωνας: Τι πρέπει να κάνετε

Ειδήσεις Ελλάδα

«Η ακραία ζέστη μπορεί να πολλαπλασιάσει τις παρενέργειες συγκεκριμένων φαρμάκων», αναφέρει ο Bradley Phillips από το University of Florida College of Pharmacy.

Μια κατηγορία φαρμάκων που μπορεί εύκολα να προκαλέσουν αφυδάτωση είναι τα GLP-1 όπως το Ozempic και το Wegovy γιατί προκαλούν ναυτία και εμετό.

Τα φάρμακα για την πίεση μπορούν να μειώσουν τη συγκέντρωση υγρών στο αίμα και να προκαλέσουν αφυδάτωση.

Επίσης, οι β-αναστολείς μπορούν να μειώσουν τη ροή του αίματος στο δέρμα επιτείνοντας τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη θερμοκρασία, απλά γιατί οι ασθενείς δεν καταλαβαίνουν ακριβώς πόση ζέστη κάνει.

Κάποια αντικαταθλιπτικά επίσης εμποδίζουν τον οργανισμό να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. Τα φάρμακα που περιέχουν ολανζαπίνη (Zyprexa) και κουετιαπίνη (Seroquel) μπορεί να προκαλέσουν ακραία συμπτώματα. Η ασπιρίνη και κάποια αναλγητικά μειώνουν τα επίπεδα νατρίου.

Κάποια άλλα φάρμακα όπως αντιβιοτικά και αντιμυκητιακά αυξάνουν την ευαισθησία στον ήλιο.

Επειδή είναι αδύνατον να παρατεθούν όλες οι παρενέργειες που σχετίζονται με τη ζέστη για όλα τα φάρμακα, ο Bradley Phillips συνιστά να συζητήσετε άμεσα με το γιατρό σας για το πόσο νερό πρέπει να πίνετε για να μην αφυδατωθείτε.

Είναι επίσης απαραίτητο να ξέρετε ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσουν τα φάρμακά σας γιατί «αυξημένη έκθεση στη ζέστη συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο», συμπληρώνει ο Nicholas Kman, γιατρός από το Wexner Medical Center, του Ohio State University.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό