22.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Υψηλός πληθωρισμός και το 2024

Ειδήσεις Ελλάδα

Ανώτερος αξιωματούχος της Federal Reserve δήλωσε ότι αναμένει να υποχωρήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, αλλά προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να ακολουθεί αυστηρή νομισματική πολιτική για να φτάσει τον στόχο του 2%.

«Υπάρχει ακόμη περισσότερη δουλειά να γίνει», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς.

Ο Γουίλιαμς, ο οποίος είναι αρκετά έμπιστος του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, δεν προέβη σε καμία δήλωση για να ανατρέψει τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα.

Ο πληθωρισμός χρησιμοποιώντας τον προτιμώμενο δείκτη της Fed, τον δείκτη τιμών προσωπικής κατανάλωσης-δαπανών, αυξήθηκε 6,2% το 12μηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο. Ο Γουίλιαμς είπε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί μεταξύ 5% και 5,5% έως το τέλος του τρέχοντος έτους και μεταξύ 3% και 3,5% το επόμενο έτος.

Επειδή όμως αυτές οι μειώσεις θα άφηναν τον πληθωρισμό ακόμα πάνω από τον στόχο του 2% της Fed, προειδοποίησε ότι η μείωση των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντικατοπτρίζουν την αύξηση των εγχώριων μισθών, θα απαιτήσει περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για να επιβραδυνθεί η οικονομική δραστηριότητα και η ζήτηση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό