24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η είδηση ότι οι  Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώνουν ένα σχέδιο για την προμήθεια της ΕΕ με έως και 15 δισ. επιπλέον κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έως το τέλος του 2022, που δημοσίευσαν οι Financial Times, έφερε αποκλιμάκωση στην αγορά του φυσικού αερίου με τις τιμές να υποχωρούν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς διαμορφώθηκαν κατά 4,6% χαμηλότερα, μετά τη δήλωση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι το μπλοκ θα λάβει πρόσθετες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον υπερατλαντικό εταίρο του.

ΟδηSOS, το έγκλημα συνεχίζεται

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η φον ντερ Λάιεν θα μπορούσαν να ανακοινώσουν τη συμφωνία ήδη από την Παρασκευή.

Η ΕΕ έχει διχαστεί για το αν θα πρέπει να συμπεριλάβει την ενέργεια από τη Ρωσία στις κυρώσεις της. Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του δεν θα συμφωνήσει σε εμπάργκο ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου.

«Φτάνουμε στο σημείο όπου οι περαιτέρω κυρώσεις της ΕΕ στον ρωσικό ενεργειακό τομέα είναι σχεδόν αναπόφευκτες» εάν η σύγκρουση συνεχιστεί, δεδομένου ότι υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που μπορούν να επιβληθούν, δήλωσε στο Bloomberg, ο James Willn, ενεργειακός εταίρος στο Ντουμπάι στην παγκόσμια δικηγορική εταιρεία Reed. Smith LLP.

«Σίγουρα αυτό θα προκαλούσε γνήσια οικονομική δυσπραγία στη ρωσική οικονομία, η οποία στηρίζει τον πόλεμο».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία έκλεισαν στα 111,61 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά από άλμα έως και 9,8% νωρίτερα την ίδια ημέρα. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε 4,6%.

Πληρωμές σε ρούβλια

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την Τετάρτη την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να αναπτύξει εντός μιας εβδομάδας έναν μηχανισμό που θα υποχρεώνει ορισμένες χώρες να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Η Ρωσία θα ξεκαθαρίσει το σχέδιο, το οποίο θα βοηθήσει τους αγοραστές να λάβουν τις αποφάσεις τους, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν λόγο για παραβίαση των συμφωνιών.

Πόλεμος στην Ουκρανία: H Ρωσία στρέφεται στις αγορές της Ανατολής – Ο ρόλος της Ινδίας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό