23.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Υπουργοί λένε «όχι» σε πρόσθετα μέτρα

Ειδήσεις Ελλάδα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορωνοϊό δεν υποδεικνύουν ανάγκη λήψης αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία, επιμένουν Βρετανοί υπουργοί, παρά τη μεγάλη αύξηση νοσηλειών φορέων του ιού το τελευταίο διάστημα.

Το πρωί της Δευτέρας ο Υπουργός Παιδείας Ναντίμ Ζαχάουι σημείωσε στο Sky News ότι παρά την αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία ο αριθμός των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχει μειωθεί.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο, την περασμένη Τετάρτη ο αριθμός των νοσηλευόμενων φορέων Co είχε αυξηθεί σε 11.918. Αντίθετα, οι αυξομειώσεις στον αριθμό των νοσηλευόμενων που χρειάζονται αναπνευστήρα είναι πολύ περιορισμένες εδώ και ενάμιση μήνα. Την Τετάρτη αριθμούσαν 868, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με τα τέλη Οκτωβρίου, όταν οι νοσηλείες ήταν κατά περίπου 30% λιγότερες.

Ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον διαμορφώνει ένα διαφορετικό σκηνικό νοσηλειών από τη Δέλτα, η οποία οδηγούσε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών σε αναπνευστήρα και σε μεγαλύτερη διάρκεια νοσηλείας σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο ίδιος επισήμανε παράλληλα ότι πλέον με την Όμικρον είναι μεγαλύτερη η αναλογία των φορέων του ιού που εισάγονται στο νοσοκομείο για άλλο λόγο, όχι δηλαδή λόγω της σοβαρότητας της λοίμωξης από τον κορωνοϊό.

Τη θέση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν δικαιολογούν τη λήψη μέτρων αυτή τη στιγμή είχαν επίσης διατυπώσει την Κυριακή ο Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Στίβεν Μπάρκλεϊ και ο Υφυπουργός Υγείας Έντουαρντ Άργκαρ.

Παρόλα αυτά ο κ. Ζαχάουι παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για τον αυξανόμενο αριθμό των πολιτών άνω των 50 ετών που χρήζουν νοσηλείας λόγω προσβολής από τον κορωνοϊό. «Αν δούμε μεγαλύτερη διαρροή μολύνσεων στους άνω των 50, διότι μέχρι τώρα η περισσότερη από την έξαρση των λοιμώξεων από την Όμικρον εστιάζεται στους κάτω των 50 ετών, τότε είναι πιο πιθανό αυτοί οι άνθρωποι να καταλήξουν με σοβαρή λοίμωξη και νοσηλεία», είπε ο υπουργός.

Τα νεότερα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής δείχνουν πως οι άνω των 50 ετών είναι λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν θετικοί στον κορωνοϊό σε σχέση με νεαρότερες ηλικιακές κατηγορίες. Στην κατηγορία 50-69 ετών θετικοί στον ιό είναι αυτή την περίοδο ένας στους 50 και στους 70 ετών και πάνω ένας στους 140.

Αντίθετα, στις ηλικίες 35-49 υπάρχει ένας φορέας ανά 20 άτομα, στις ηλικίες 25-34 ένας στα 15, στις ηλικίες 12-24 ένας στα 20 και στις ηλικίες 2-11 ετών ένας στα 15 άτομα.

Από την άλλη, τόνισε ο κ. Ζαχάουι, «τα καλά νέα είναι πως το 90% των ανθρώπων άνω των 50 έχουν κάνει την ενισχυτική δόση του εμβολίου, που είναι η πραγματική προστασία έναντι της σοβαρής λοίμωξης και της νοσηλείας».

Συμπλήρωσε, λοιπόν, ως προς τα μέτρα ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα στα στοιχεία που να υποδεικνύει ότι χρειάζεται να πάμε παραπέρα, αλλά ασφαλώς θα κοιτάξουμε την επανεξέταση των μέτρων την Τετάρτη και πέρα από αυτό θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα στοιχεία πολύ προσεκτικά».

Τα επίσημα στοιχεία της Κυριακής για το Ην. Βασίλειο έδειξαν 137.583 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, αν και χωρίς να υπολογίζονται τα περιστατικά από τη Σκωτία και τη Β. Ιρλανδία. Πρόκειται για μείωση από τα 162.572 κρούσματα της Πρωτοχρονιάς, που αφορούσαν μόνο την Αγγλία.

Οι επιστήμονες και αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι η μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη διαχειρίσιμο αριθμό νοσηλειών, έστω και αν αυτές είναι ηπιότερες από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, ιδίως από τη στιγμή που μεγάλος αριθμός προσωπικού του NHS απουσιάζει λόγω ασθένειας. Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι 110.000 από τα 983.000 μέλη προσωπικού του συστήματος υγείας στην Αγγλία απουσίαζαν την περασμένη εβδομάδα, με τους μισούς να λείπουν λόγω κορωνοϊού.

Εν τω μεταξύ, με την επανέναρξη των μαθημάτων αυτή την εβδομάδα οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία θα υποχρεώνονται να φορούν μάσκα και την ώρα της διδασκαλίας, σε ένα μέτρο που θα επανεξεταστεί στις 26 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google Newsκαι μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό