32.2 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Υπομονεύει τη Σύνοδο για την Ουκρανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε το Πεκίνο ότι συνεργάζεται με τη Μόσχα για να υπονομεύσει τη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη στην Ελβετία, σε μια ένδειξη αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τους δεσμούς της Κίνας με τη Ρωσία.

Η Ρωσία κάνει «τα πάντα» για να διαταράξει τη σύνοδο κορυφής που έχει οριστεί για τα μέσα Ιουνίου – και στην οποία δεν έχει προσκληθεί – χρησιμοποιώντας την κινεζική επιρροή και τους διπλωμάτες της, είπε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του Διαλόγου Shangri-La στη Σιγκαπούρη. Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος έδωσε μια κεντρική ομιλία, καλώντας τους Ασιάτες ηγέτες να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής για να βοηθήσουν στη χάραξη ενός μονοπατιού για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας.

«Θέλουμε η Ασία να μάθει τι συμβαίνει στην Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι την Κυριακή. «Χρειαζόμαστε την υποστήριξη των ασιατικών χωρών. Είναι εξαιρετικά απαραίτητο.»

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι Ασιάτες ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ενότητας ενάντια στον πόλεμο. Στη Σύνοδο θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τα πυρηνικά όπλα, την επισιτιστική ασφάλεια και την απελευθέρωση αιχμαλώτων πολέμου.

Στη Σιγκαπούρη ο Ζελένσκι για το forum του Σάνγκρι-Λα

Απόντα τα «βαριά» ονόματα;

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο κόσμος μας θέλει να είναι ενωμένος και ικανός να ενεργεί με πλήρη αρμονία», τόνισε ο Ζελένσκι.

Η Κίνα έχει επισημάνει ότι ο πρόεδρός της Σι Τζινπίνγκ δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη αυτή, ενώ ούτε ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του.

«Είμαστε απογοητευμένοι που κάποιοι παγκόσμιοι ηγέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη τη συμμετοχή τους στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη», σχολίασε ο Ουκρανός πρόεδρος, χωρίς να αναφερθεί στην Κίνα ή τις ΗΠΑ.

Περισσότερες από 100 χώρες και οργανισμοί έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους και ο Ζελένσκι κάλεσε τις χώρες της περιοχής της Ασίας- Ειρηνικού να μετάσχουν.

Πεκίνο: Είμαστε προσεκτικοί

Από την πλευρά του ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Ντονγκ Τζουν δήλωσε χθες Σάββατο ότι η χώρα του είναι προσεκτική να μην στηρίξει ούτε την Ουκρανία ούτε τη Ρωσία.

«Στο θέμα της ουκρανικής κρίσης, η Κίνα προωθεί τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με υπεύθυνη στάση», εξήγησε. «Δεν έχουμε προσφέρει ποτέ όπλα σε καμία από τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση. Έχουμε θεσπίσει αυστηρούς ελέγχους στις εξαγωγές ειδών διπλής χρήσης και δεν έχουμε κάνει ποτέ τίποτα για να τροφοδοτήσουμε τη σύγκρουση. Στεκόμαστε σταθερά στην πλευρά της ειρήνης και του διαλόγου», υπογράμμισε ο Ντονγκ.

Την Παρασκευή η Κίνα είχε ανακοινώσει ότι θα ήταν «δύσκολο» να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία, αν δεν προσκληθεί η Ρωσία.

«Υπάρχει μια προφανής ασυμφωνία μεταξύ από τη μία των διευθετήσεων για τη διεξαγωγή της διάσκεψης και από την άλλη των αιτημάτων της Κίνας και των γενικών προσδοκιών της διεθνούς κοινότητας, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη συμμετοχή της Κίνας», είχε δηλώσει η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό