20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Υποκλοπές: Γιατί ο Ανδρουλάκης λέει «όχι» στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ – Ο συμβολισμός της παρουσίας Αλιβιζάτου – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Τέσσερα πρόσωπα επέλεξε ο Νίκος Ανδρουλάκης για να τον πλαισιώσουν στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου: τους δικηγόρους του Μιχάλη Καλαντζόπουλο, Μανώλη Βελεγράκη και Χρήστο Κακλαμάνη και τον ομότιμο καθηγητή συνταγματικού δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο.

Η απόφαση είχε λόγο ουσιαστικό και λόγο θεσμικό: η ομάδα των δικηγόρων του είναι αυτή που χειρίστηκε από την πρώτη στιγμή την υπόθεση, όταν τον περασμένο Αύγουστο ο Ανδρουλάκης πέρασε την πόρτα του Αρείου Πάγου.

Ο Αλιβιζάτος, από την άλλη, προσέδωσε στην κεντροαριστερή παρέμβαση επιπλέον θεσμικό κύρος –η κριτική του συνταγματολόγου ήταν λεπτομερής και αφορούσε ζητήματα που έχουν μέχρι τώρα ανοίξει μόνο σε επιστημονικό επίπεδο, όπως η απουσία του ονόματος του παρακολουθούμενου πάνω στην αίτηση που θα πηγαίνει προς έγκριση στους αρμόδιους εισαγγελείς ή τον Πρόεδρο της Βουλής.

Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου και η «επίθεση» φιλίας Ερντογάν στον Σίσι

Κατά την συνέντευξη Τύπου, ο Ανδρουλάκης, ο Αλιβιζάτος και οι υπόλοιποι νομικοί άσκησαν παρόμοιου ύφους κριτική για τους χειρισμούς της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Πέραν της ουσίας της υπόθεσης, συμβολικά αυτό επιτρέπει στην Χαριλάου Τρικούπη να διαφοροποιεί την κριτική της από αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε την τέταρτη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό), δίνοντας συγκεκριμένες παραμέτρους για το «όχι» του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στην ΕΥΠ –η τριετία μετά την οποία ο παρακολουθούμενος θα ενημερώνεται για την παρακολούθησή του και όχι για τον λόγο που αυτή έγινε, αλλά και η μη ανάμειξη της ΑΔΑΕ στην διαδικασία λειτουργούν ανασταλτικά για την Χαριλάου Τρικούπη.

Η κεντροαριστερή πρόταση

«Δεν κάνουμε πειράματα με τους θεσμούς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας για τις κόκκινες γραμμές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η κεντροαριστερή πρόταση βασίζεται στην κατάργηση της διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους για λόγους εθνικής ασφαλείας και αναδρομικά, την πλήρη αιτιολόγηση της άρσης του απορρήτου στην σχετική εισαγγελική διάταξη ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η νομιμότητά της, την αποκοπή της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητούν η τελική απόφαση για την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφαλείας, να λαμβάνεται από Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών και να γνωστοποιείται με πλήρη στοιχεία αμέσως στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ώστε να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος.

Οι επόμενες κινήσεις

Το επόμενο βήμα για τον Ανδρουλάκη είναι διπλό –αφενός, ζητά από τον Κωνσταντίνο Τασούλα να δημιουργήσει μια αντίστοιχη υπηρεσία με αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο των κινητών τηλεφώνων και στην Βουλή (με τεχνογνωσία που εύκολα μπορεί να δώσει το ΕΚ), ενώ παράλληλα κατέθεσε αίτημα υπεράσπισης της κοινοβουλευτικής του ασυλίας στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της καταγγελίας του κατά των ελληνικών αρχών για την παράνομη παρακολούθηση του από την ΕΥΠ.

Παρότι η κυβέρνηση κρατάει και σήμερα το νομοσχέδιο στην διαβούλευση, στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως οι πιθανότητες περαιτέρω αλλαγών προς την κατεύθυνση που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν είναι πολλές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό