18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Υποβρύχια κατολίσθηση διάρκειας δύο ημερών

Ειδήσεις Ελλάδα

Επιστήμονες αναφέρουν πως κατεγράφη η μεγαλύτερης διάρκειας κατολίσθηση ιζήματος που έχει εντοπιστεί ποτέ «επ’αυτοφώρω», στον βυθό στα ανοιχτά της δυτικής Αφρικής- σε φαράγγι μετά τις εκβολές του ποταμού Κονγκό.

Πάνω από ένα κυβικό χιλιόμετρο άμμου και λάσπης κατέβηκε στον βυθό, σε μια γιγαντιαία ροή που είχε διάρκεια δύο ολόκληρες ημέρες και μήκος άνω των 1.100 χλμ στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού.

Το συμβάν αυτό δεν θα είχε καταγραφεί εάν δεν είχε προκαλέσει το σπάσιμο δύο υποθαλάσσιων καλωδιών τηλεπικοινωνιών, επιβραδύνοντας το Ίντερνετ και άλλο data traffic μεταξύ της Νιγηρίας και της Νότιας Αφρικής. Επίσης, επιστήμονες είχαν εγκαταστάσεις στην περιοχή όργανα ικανά να μετρούν τις ταχύτητες των ρευμάτων και των ιζημάτων.

Όπως είπε στο BBC News ο καθηγητής Πίτερ Τόλινγκ του Durham University, η κατολίσθηση σταδιακά γινόταν πιο γρήγορη, συμπαρασύροντας άμμους και λάσπες.

Το συμβάν άρχισε στις 14 Ιανουαρίου του περσινού έτους, και αναφέρθηκε τώρα επειδή οι επιστήμονες χρειάζονταν χρόνο για να ανακτήσουν τους αισθητήρες και να αναλύσουν πλήρως τα δεδομένα.

Όπως είπαν οι ερευνητές, συνδυάστηκαν δύο παράγοντες για το περιστατικό: Ο πρώτος ήταν μια ιδιαίτερα μεγάλη πλημμύρα στον ποταμό Κονγκό στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019 και ο δεύτερος κάποιες ασυνήθιστα μεγάλες παλίρροιες συζυγιών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό