21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Υπεύθυνες οι ΗΠΑ για ό,τι συμβεί στην Ταϊβάν»

Ειδήσεις Ελλάδα

«Η προδοσία των ΗΠΑ στο ζήτημα της Ταϊβάν είναι απαράδεκτη και το μόνο που καταφέρνει είναι να αποδομήσει την αξιοπιστία τους» τονίζει ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσέγκ, σχολιάζοντας σε συνεντευξή του στην εφημερίδα «Δημοκρατία» την απόφαση της αντιπροέδου της βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, να επισκεφθεί την Ταΐβάν.

Τελικά, η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής αγνόησε τις προειδοποιήσεις της Κίνας και πραγματοποίησε την πολυσυζητημένη επίσκεψη στην Ταϊβάν. Ποιο είναι το πρώτο σχόλιό σας;

Υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο. Η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επικράτειας της Κίνας και η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που μπορεί να εκπροσωπεί ολόκληρη τη χώρα είναι αυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Αυτός είναι ο πυρήνας της αρχής της «μίας Κίνας», η οποία αποτελεί πυλώνα των τριών κοινών δηλώσεων Κίνας – ΗΠΑ, καθώς και βασική προϋπόθεση και θεμέλιο της σύναψης και ανάπτυξης των σινοαμερικανικών διπλωματικών σχέσεων. Το ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί το πιο σημαντικό, ουσιώδες και ταυτόχρονα ευαίσθητο ζήτημα των σχέσεων της Κίνας με τις ΗΠΑ. Η πραγματική αιτία για τον νέο κύκλο εντάσεων και σοβαρών προκλήσεων στην παρούσα κατάσταση στο στενό της Ταϊβάν είναι ότι οι ΗΠΑ και οι Αρχές της Ταϊβάν συνεχώς επιδιώκουν αλλαγή του status quo, στρεβλώνοντας και υπονομεύοντας την αρχή της «μίας Κίνας». Τον τελευταίο καιρό, η Κίνα εκφράζει επανειλημμένως τη σταθερή αντίθεσή της και την επίσημη θέση της προς τις ΗΠΑ σε κάθε επίπεδο. Ομως, η επίσκεψη της κυρίας Πελόζι στην Ταϊβάν αποτελεί έναν σοβαρό λόγο σημαντικής κλιμάκωσης στις σινοαμερικανικές σχέσεις, που στέλνει λάθος μήνυμα προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν, παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της «μίας Κίνας» και τους όρους των κοινών δηλώσεων Κίνας – ΗΠΑ, βλάπτει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική βάση των σινοαμερικανικών σχέσεων, παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα του στενού, και δημιουργεί γενικά ένα πολύ κακό πολιτικό κλίμα.

Διαβάστε εδώ όλη τη συνέντευξη

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό