28 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

ΥΠΕΞ Τουρκίας για γενοκτονία Ποντίων: Αβάσιμοι ισχυρισμοί ακροδεξιών ομάδων

Ειδήσεις Ελλάδα

Για αβάσιμους ισχυρισμούς που τρέφονται από ακροδεξιές ομάδες με λαϊκίστικη ρητορική έκανε λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.

Στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σημειώνει ότι οι ισχυρισμοί για τον Πόντο έχουν ως στόχο να πλήξουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καλώντας παράλληλα την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση απέναντι σε όσους εμποδίζουν τις επόμενες γενιές να ζήσουν με ηρεμία.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ Τουρκίας

«Οι ισχυρισμοί για τον Πόντο που προβάλλονται από το 1994 από ακροδεξιές ομάδες στην Ελλάδα, με λαϊκίστικη ρητορική, 75 χρόνια μετά την 19η Μαΐου 1919, την οποία θεωρούμε ως ημέρα έναρξης του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, είναι αβάσιμοι.

Ο ‘Πόντος’ είναι απλά ένας αρχαίος ορισμός. Οι δράσεις των Ποντίων που εκδηλώθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα συνιστούν μια προέκταση του σχεδίου της Ελλάδας για την υλοποίηση της ‘Μεγάλης Ιδέας’. Στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο ζήτημα, που περιβάλλεται με αβάσιμους ισχυρισμούς, συνίσταται στην εκμετάλλευση μιας ιστορικής διαδικασίας η οποία κατέληξε στην ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Οι εν λόγω ισχυρισμοί έχουν ως στόχο να πλήξουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να φέρουν σε δύσκολη θέση τα σώφρονα μέρη της ελληνικής πολιτικής.

Κατά το τελευταίο διάστημα έχει επιτευχθεί μια θετική δυναμική στις διμερείς σχέσεις μας με την Ελλάδα. Αυτό που αναμένουμε από την Κυβέρνηση της Ελλάδας είναι να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στις προσπάθειες που καταβάλλουν ορισμένοι ανεύθυνοι πολιτικοί, προκειμένου να εμποδίσουν τις μελλοντικές γενιές να ζήσουν σε ειρήνη και ηρεμία».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό