33.4 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Υπαρξιακός ο κίνδυνος για τη Β. Μακεδονία εάν δεν εφαρμόσει τις Πρέσπες

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι δικλείδες ασφαλείας στη Συμφωνία των Πρεσπών έχουν ήδη τεθεί και είναι πολύ αυστηρές σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συζήτηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώνει το νεοσύστατο Ινστιτούτο του Έλληνα πρώην πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «υπαρξιακό» για τη Βόρεια Μακεδονία τον κίνδυνο μη εφαρμογής της Συμφωνίας και αναφέρθηκε στις ασφαλιστικές δικλείδες που προβλέπει αυτή, δηλαδή το αναθεωρημένο Σύνταγμα της χώρας, την ευρωπαϊκή της προοπτική, τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ αλλά και διάταγμα του Κογκρέσου των ΗΠΑ που προβλέπει ακόμη και ατομικές κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τη συμφωνία.

«Καμία ενεργοποίηση του άρθρου 19 δεν θα μας σώσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας τονίζοντας την αναγκαιότητα «εφαρμογής και τήρησης του Συντάγματος» γιατί διαφορετικά «δεν θα υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, κυρώσεις ενδεχομένως να υπάρξουν ακόμα και σε άτομα που δεν την τηρούν τη συμφωνία».

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα πως ο νέος πρωθυπουργός της γείτονος «θα σεβαστεί τη συμφωνία και θα συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα» καθώς «όλος ο κόσμος αναγνωρίζει πλέον τη χώρα του ως Βόρεια Μακεδονία».

Οι συνθήκες ήταν ώριμες

Νωρίτερα, σχετικά ερωτηθείς, ο κ. Τσίπρας είπε: «Οι συνθήκες ήταν ώριμες για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι πολιτικές της αναβλητικότητας ποτέ δεν είναι ωφέλιμες. Οι ηγεσίες οφείλουν να παρεμβαίνουν για να λύσουν τα προβλήματα και να μην τα αφήνουν να σαπίσουν».

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε επίσης πώς δημιουργήθηκε η ιδέα να πέσουν οι υπογραφές της συμφωνίας στις Πρέσπες, τονίζοντας ότι είχε επισκεφθεί πριν από χρόνια την περιοχή.

«Σαν φοιτητής επισκέφτηκα την περιοχή και εντυπωσιάστηκα» είπε και σημείωσε ότι θέλησε να αλλάξει τον συμβολισμό που είχε για την Ελλάδα. «Οι Πρέσπες ήταν σύμβολο του αλληλοσπαραγμού τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου. Μια βαριά φορτισμένη περιοχή που πλέον συμβολίζει την Ειρήνη».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό