19 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Υπάρχουν δικαστές και δικάζουν δύο δικούς σας υπουργούς

Ειδήσεις Ελλάδα

Προσπάθεια να δημιουργήσει πλασματική εικόνα, αδυναμία να καταθέσει προτάσεις μέλλον, αλλά και για να μιλήσει για το παρελθόν, καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία σφοδρή επίθεση από το βήμα της Βουλής, όπου κορυφώνεται η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Πριν απαντήσει στην κριτική που δέχθηκε από τον κ. Τσίπρα,   ο πρωθυπουργός άνοιξε την ομιλία με μία αναφορά στη σημερινή Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία αναφορά που συνιστά ιστορικό χρέος για λογαριασμό κάθε βουλευτή. Σχεδόν 8 δεκαετίες από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, οι Έλληνες σκύβουμε με τιμή στην ιερή σκιά των 60.000 συμπατριωτών μας που χάθηκαν στα κολαστήρια. Το γεγονός ότι ούτε καν αυτή η αναφορά δεν μπορεί να εξασφαλίσει χειροκρότημα από όλες της πτέρυγες λέει κάτι για το επίπεδο της τοξικότητας του πολιτικού λόγου» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Την τιμή στα θύματα, συνοδεύει το χρέος μας να μη ξεχάσουμε. Ιερή και καταστατική υποχρέωση της Δημοκρατίας είναι να φράζει το δρόμο στους επίγονους του ναζισμού και στους αρνητές του ολοκαυτώματος. Μαζί με όλο τον κόσμο συμμεριζόμαστε το σύνθημα, ποτέ ξανά».

Τα κόμματα λύνουν τις διαφορές τους στη Βουλή και τις κάλπες

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε πυρά κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο κ. Τσίπρας ανταποκρίθηκε στο επίμονο αίτημά μας να έρθει στη Βουλή να αντιπαρατεθούμε. Στις Δημοκρατίες το Κοινοβούλιο είναι ο χώρος όπου λύνουν τα κόμματα τις διαφορές τους. Εδώ και στις κάλπες» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «οι πολίτες κρίνουν αυστηρά, συγκρίνουν δίκαια, επιβραβεύουν και τιμωρούν».

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε να απευθύνεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Φροντίσατε και σήμερα να μας θυμίσετε ότι ο θίασος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να παίζει μόνο ένα έργο: να εξαπολύει λάσπη κατά της κυβέρνησης και προσωπικές ύβρεις εναντίον μου. Τη φράση “ένοχος ή βλαξ” την είχε χρησιμοποιήσει ο μακαρίτης εκδότης της Ελευθεροτυπίας,  Κίτσος Τεγόπουλος αναφερόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου και το σκάνδαλο Κοσκωτά. Από τα πάμπερς πήγαμε στις σακούλες. Καταλαβαίνω, θέλετε να παρουσιάσετε μια εικόνα της πραγματικότητας τελείως δυστοπική. 3,5 χρόνια μετά τις εκλογές δημοσκοπικά υπολείπεστε και καταλαβαίνω γιατί ανεβάζετε συνέχεια τα ντεσιμπέλ της χυδαιότητας. Για το μέλλον του τόπου, δεν έχετε να πείτε απολύτως τίποτα. Ούτε σήμερα είπατε. Δεν μπορείτε να μιλήσετε όχι μόνο για το μέλλον, ούτε για το παρελθόν σας». Σημείωσε δε πως είναι «ειρωνικό ότι διαλέξατε την 25η Ιανουαρίου για να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας, συμπίπτει με την ημέρα που το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός. Μια στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να ξεχάσουν. Τότε ξεκίνησε η περιπέτεια της χώρας».

Δεν είπατε κουβέντα για τις βαλίτσες με τα λεφτά

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε διπλά ατυχή την επιλογή της χρονικής συγκυρίας για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας. «Φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ να την ανακοινώσει με επίκεντρο την ΕΥΠ και τις Ένοπλες Δυνάμεις την ίδια ημέρα που στην Τουρκία συνεδρίαζε το συμβούλιο ασφαλείας της γειτονικής χώρας… Πάντως κ. Τσίπρα δήλωσα από την πρώτη στιγμή ότι η συζήτηση αυτή είναι καλοδεχούμενη. Από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκα ευθέως» είπε και συνέχισε: «Έχουμε συζητήσει τουλάχιστον τρεις φορές σε αυτή την αίθουσα το θέμα των υποκλοπών. Οι απόψεις μου κρίνονται. Εγώ πάντως δεν κρύβομαι και δεν έχω πάθει αφωνία. Τόσες μέρες εσείς δεν είπατε κουβέντα για τις βαλίτσες με τα λεφτά που φαίνεται να κατέληγαν από τον κ. Καλογρίτσα στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Η πρόταση δυσπιστίας είναι μια ευκαιρία και να συγκριθούμε όπως εμείς προτιμούμε. Να δούμε τα δικά μας πεπραγμένα και να τα αντιδιαστείλουμε με τη δική σας διαδρομή. Ευκαιρία να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός και για άλλες πλευρές της επικαιρότητας. Πρόσφατα φαίνεται ότι πληροφορηθήκατε ότι υπάρχουν δικαστές. Ναι, υπάρχουν δικαστές εις τας Αθήνας και δικάζουν δύο υπουργούς σας. Οι δικαστές κρίνουν επίσης και όσα συνέβησαν στο Μάτι, εκεί που το 2018 χάθηκαν 103 ζωές με το κράτος αδιάφορο, διαλυμένο και αδίστακτο. Έτοιμο με στημένες συνεντεύξεις τύπου και με σόου να εξαπατήσει την κοινωνία όταν όλοι σας γνωρίζατε το μέγεθος της τραγωδίας» είπε χαρακτηριστικά.

Γιατί έχετε εσείς τα στοιχεία και όχι εγώ;

O πρωθυπουργός κάλεσε επίσης επίμονα τον κ. Τσίπρα να πει εάν στην επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, υπήρχαν ονόματα. «Ήρθατε κραδαίνοντας τελικά έναν φάκελο. Έγραφε απόρρητος. Έτσι δεν είναι; Τον κάνατε φείγ βολάν αλλά δεν μας απαντήσατε κ. Τσίπρα αν στην επιστολή υπήρχαν τα ονόματα; Αν δεν υπήρχαν, τότε παραπλανάτε το κοινοβούλιο, αναφέρεστε σε ονόματα που δεν υπάρχουν. Στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος ονόματα δεν υπήρχαν. Τότε ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς; Τι συμβαίνει εδώ πέρα; Άλλη σας έστειλε; Να μας πείτε αν στην επιστολή του κ. Ράμμου υπήρχαν ονόματα, ναι ή όχι; Απαντήστε» και συνέχισε: «Επιβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας ότι στην επιστολή που έλαβε δεν υπήρχαν ονόματα. Είναι πολύ ξεκάθαρα τα πράγματα» είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για να παραληφθεί ο διαβόητος φάκελος είναι άκρως προβληματική για μία ανεξάρτητη αρχή, ενώ διάβασε το κείμενο με τη γνωμάτευση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία η ΑΔΑΕ δεν είναι αρμόδια για να ενημερώνει πολίτες για τις παρακολουθήσεις. «Αυτή είναι η γνώμη εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τρεις τέτοιες γνώμες υπάρχουν» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πολιτικά έχω τοποθετηθεί ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη δεν ήταν πολιτικά αποδεκτή, υπήρξε η δική μου αυτόματη αποδοκιμασία. Όσο για οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή πλευρά αυτής της υπόθεσης την ερευνούν η δικαιοσύνη και η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων» είπε, προσθέτοντας πως «η δικαιοσύνη δεν είναι καλή μόνο όταν βγάζει αποφάσεις που σας βρίσκουν σύμφωνους. Ο διαχωρισμός των εξουσιών επιβάλει σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις και τους δικαστές».

Ο ιδρυτικός νόμος της ανεξάρτητης αρχής αναφέρει ότι η αρχή υπεισέρχεται μόνο στον έλεγχο και για τον πρόεδρό της, ενημερώνει για θέματα άρσης απορρήτου τον πρόεδρο της βουλής, τους αρχηγούς και τον υπουργό της δικαιοσύνης, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο κ. Ράμμος δεν είναι δικαστής, είναι τέως δικαστής. Να σκεφτούμε τι θα συνέβαινε αν διαδικασία την οποία επιλέξατε γινόταν κανόνας. Τότε κάθε πολιτικός αρχηγός θα μπορεί να στέλνει στην ΑΔΑΕ καταλόγους με ονόματα, εκείνη στην συνέχεια θα ελέγχει τους παρόχους, θα δίνει τα στοιχεία στα κόμματα και εκείνα θα ενημερώνουν το πανελλήνιο. Αυτό θέλετε;. Τι θα συνέβαινε, αν πήγαινα εγώ με έναν κατάλογο με ονόματα, να ρωτήσω εάν παρακολουθούσατε υπουργούς» είπε.

«Το κερασάκι σε αυτή την τοξική τούρτα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως πριν ακόμη παραλάβει ο κ. Τσίπρας τα στοιχεία, αυτά ήταν πρώτη είδηση σε μέσα που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Είτε υπήρξαν διαρροές απόρρητων πληροφοριών από την ανεξάρτητη αρχή σε μερίδα του Τύπου είτε ο κ. Τσίπρας επέβαλε τα ονόματα, που ήθελε και ταυτόχρονα τα μοίρασε σε φιλικά μέσα». Απηύθυνε δε την ακόλουθηση ερώτηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Ας υποθέσουμε ότι οι παρακολουθήσεις αυτές γίνονταν. Γιατί έχετε τα στοιχεία αυτά εσείς και όχι εγώ; Γιατί δεν έγινα εγώ αποδεκτής ποτέ καμίας τέτοιας πληροφορίας; Γιατί κ. Τσίπρα; Γιατί μήπως γνωρίζατε από πριν τα ονόματα; Εσείς έχετε τα στοιχεία, εγώ δεν τα έχω». «Βγάλτε τα συμπεράσματά σας για τα ρυπαρά δίκτυα» συμπλήρωσε.

Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών οι υποκλοπές έγιναν από κακούργημα πλημμέλημα και σήμερα είναι το μεγάλο σκάνδαλο που πληγώνει τη δημοκρατία.

Αγκαλιάσατε τα fake news για τη μικρή Μαρία

Η υπόθεση των επισυνδέσεων, ανέφερε ο πρωθυπουργός, βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και οι πολιτικές δυνάμεις έχουν την υποχρέωση να απαντούν σε κάθε ζήτημα, που αφορά τη διαφάνεια. «Εγώ το έκανα με τόλμη, αυτοκριτική και οι απαντήσεις μου κρίνονται» είπε και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να κάνει το ίδιο για τα όσα είπε για τον «δήθεν θάνατο της μικρής Μαρίας». Κατηγόρησε δε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι συμμετείχε στην προσπάθεια διασυρμού της χώρας. «Αγκαλιάζετε με ευκολία τέτοια fake news. Είστε αφελής ή επίκινδυνος;» είπε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν επιτρέπεται τα στελέχη σας να αναπαράγουν διαρκώς fake news» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Κάποια στιγμή από τώρα μέχρι τις εκλογές να απαντήσετε αν θα γκρεμίσετε το φράχτη; Είμαι σίγουρος ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να μπορέσω να εκμαιεύσω μία απάντηση από εσάς. Τόσα ντιμπέιτ έγιναν στη Βουλή» συμπλήρωσε.

Εμείς μένουμε Ευρώπη, εσείς μένετε Μαδούρο;

«Έρχεται ο κ. Καλογρίτσας και λέει στη βουλή επί λέξει “Πολάκη μη φωνάζεις, είσαι βουλευτής με το κόμμα που μου έφαγε τα λεφτά, είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου”. Γιατί δεν κάνετε μήνυση; Κάντε του μήνυση αν τολμάτε, αν είναι ψέμα όλα αυτά» τόνισε ο πρωθυπουργός., προσθέτοντας: «Να μας πείτε τη σχέση σας με τον κ. Καλογρίτσα, με τον κ. Αρτεμίου και με τη Βενεζουέλα. Αν μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει ποτέ χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα. Εμείς κ. Τσίπρα μένουμε Ευρώπη, χωρίς ερωτηματικό, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Το ερώτημα είναι αν εσείς μένετε Μαδούρο».

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς διπλάσιους του μέσου όρου της Ευρώπης

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα που ο κ. Τσίπρας λοιδορεί, πρωτοστατεί σε όλα τα διεθνή φόρα και κρατάει την οικονομία σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Επί ΣΥΡΙΖΑ η ελληνική οικονομία είχε τη βραδύτερη αναπτυξη στην Ευρώπη, ενώ σήμερα έχει ρυθμούς διπλάσιους και τριπλάσιους του μέσου όρου στην Ευρώπη, σημείωσε. «Η Ελλάδα μετατρεπέται σε μία ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία. Ύστερα από 11 αναβαθμίσεις, που τις καθορίζουν οι διεθνείς οίκοι, είμαστε πια έτοιμοι να κάνουμε το τελικό βήμα και να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα, μειώνοντας το κόστος δανεισμού όχι μόνο για την ελληνική δημοκρατία, αλλά και για να νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

«Και μιας και επιλέξατε να αναφερθείτε στο περίφημο «μαξιλάρι», αποτελούσε το ενέχυρο ων δανειστών έναντι της δικής σας αναξιοπιστίας. 37 δισ. ; 40 δισ. είναι σήμερα και δεν είναι μαξιλάρι, αλλά τα αποθεματικά του ελληνικού δημοσίου» συνέχισε, απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα.

Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, είπε ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά απέναντι στο κύμα ακρίβειας. Ωστόσο τόνισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί άδικη κριτική για τα σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης. «Γιατί μειώσαμε φόρους, την ανεργία, αυξήσαμε επενδύσεις. Και έρχονται όλα αυτά με ένα πρωτοφανές πλαίσιο στήριξης. Δεν σας είπε κανείς ότι το ελληνικό κράτος κράτησε όρθια την ελληνική επιχειρηματικότητα στα χρόνια της πανδημίας; Αυτή είναι η κατάσταση την οποία θα μπορέσουμε να παραδώσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού» είπε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό