23 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Τυφώνας Helene: Εικόνες χάους στη Φλόριντα – Η μακάβρια σύσταση ενός σερίφη

Ειδήσεις Ελλάδα

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του τυφώνα Helene από τις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον τρεις νεκρούς, χιλιάδες άστεγους και ανυπολόγιστες ακόμα υλικές ζημιές.

Ο απολογισμός, μέχρι στιγμής είναι τραγικός. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πολιτείες Φλόριντα και Τζόρτζια των ΗΠΑ κατά το πέρασμα του τυφώνα Helene, ο οποίος υποβαθμίστηκε στην κατηγορία τροπικής καταιγίδας, που κρίνεται ωστόσο εξαιρετικά επικίνδυνη, αφού έπληξε την νοτιοανατολική ακτή των ΗΠΑ, αφήνοντας στο πέρασμά του πλημμυρισμένους δρόμους και σπίτια.

Η ένταση της βροχής ήταν τέτοια που πολλά ισόγεια σπίτια μετατράπηκαν σε ενυδρεία. Σε ένα βίντεο στην πλατφόρμα Χ ένας άτυχος ένοικος που επέλεξε να μην απομακρυνθεί από την κατοικία του αναγκάστηκε να επιβιβαστεί σε κανό μέσα στο σαλόνι του σπιτιού του. 

Η τροπική καταιγίδα διέσχισε τη Φλόριντα και βρίσκεται τώρα περίπου 165 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ατλάντα στην Τζόρτζια, συνοδευόμενη από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 110 χιλιομέτρων την ώρα, διευκρίνισε το κέντρο που έχει έδρα στο Μαΐάμι, απευθύνοντας προειδοποίηση στους κατοίκους να παραμείνουν σε ασφαλή μέρη για να προστατευθούν από “καταστροφικούς ανέμους”, καταιγίδες και καταρρακτώδεις βροχές. “Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση”, προειδοποίησε.

Κομμένα δέντρα, κατεστραμμένα οχήματα, πλημμυρισμένοι δρόμοι. Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζουν οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών και τα συνεργεία διάσωσης.

Βάλτε σημάδια στα χέρια σας για να αναγνωρίζονται τα πτώματα

Όσο μακάβρια και αν ακούγεται είναι πέρα για πέρα αληθινή η προτροπή που έγινε από το γραφείο του σερίφη της κομητείας Τέιλορ στη βορειοδυτική Φλόριντα. Το μήνυμα, το βράδυ της Πέμπτης (26/09), προς τους κατοίκους που επέλεγαν να παραμείνουν στα σπίτια τους ήταν «κάντε ένα σημάδι στο μπράτσο σας για να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τα πτώματα».  Συγκεκριμένα, τους προέτρεπαν να πάρουν έναν μαύρο μαρκαδόρο και να γράψουν το όνομα, τη διεύθυνση, το email και τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ώστε, αν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο, οι αξιωματούχοι να μπορούν να αναγνωρίσουν τους κατοίκους.

Hurricane Helene intensifies before its expected landfall on Florida’s Big Bend, Marco Bello/Reuters

Ο κυβερνήτης της Τζόρτζια Μπράιαν Κεμπ διευκρίνισε σε ανάρτησή του στο X ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο κεντρικό τμήμα της πολιτείας και κάλεσε τους κατοίκους «να προετοιμαστούν για τις επιπτώσεις από το πέρασμα του Χέλεν, να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να προσευχηθούν για όλους αυτούς που επλήγησαν».

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τα δύο θύματα, ένας άνδρας και μια γυναίκα, έχασαν τη ζωή τους όταν ένα τροχόσπιτο παρασύρθηκε από ανεμοστρόβιλο.

Παράλληλα ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις δήλωσε ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του καθώς οδηγούσε το αυτοκίνητό του στην παράκτια πόλη Τάμπα.

Αφού έφτασε στη στεριά, ο τυφώνας εξασθένησε σταδιακά περνώντας από την 4η στην 1η κατηγορία της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον που έχει πέντε βαθμίδες, συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 145 χιλιομέτρων την ώρα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutage.us, πάνω από δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν είχαν ρεύμα στην Φλόριντα και στην Τζόρτζια ενώ η τροπική καταιγίδα κινείτο προς τα βόρεια.

Aftermath of Hurricane Helene in Crawfordville, Marco Bello/Reuters
Παραδοχή λαθών στη διαχείριση

Με το πρώτο φως της μέρας την Παρασκευή (27/09) στις ΗΠΑ, ο αρχηγός της Αστυνομίας στη Φλόριντα παραδέχθηκε ότι έπρεπε να είναι «πιο επιθετικοί στις αποφάσεις τους για εκκενώσεις». Ο Τζέιμι Κρουζ αναγνώρισε μιλώντας στο NBC News ότι «δεν ήμασταν αρκετά γρήγοροι στις προειδοποιήσεις προς τον κόσμο για να φύγουν από τα σπίτια τους».

Αφού έφτασε στη στεριά, ο τυφώνας εξασθένησε σταδιακά περνώντας από την 4η στην 1η κατηγορία της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον που έχει πέντε βαθμίδες, συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 145 χιλιομέτρων την ώρα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutage.us, πάνω από δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν είχαν ρεύμα στην Φλόριντα και στην Τζόρτζια ενώ η τροπική καταιγίδα κινείτο προς τα βόρεια.

Οι μετεωρολογικές αρχές είχαν εκδώσει προειδοποίηση που αφορούσε πάνω από 55 εκατομμύρια Αμερικανούς, ιδιαίτερα για ανεμοστρόβιλους στο βόρειο τμήμα της Φλόριντα, στην Τζόρτζια και στη Νότια και τη Βόρεια Καρολίνα.

Το NHC προειδοποίησε επίσης για σημαντικές βροχοπτώσεις σε κάποια μέρη και για ενδεχομένως φονικές πλημμύρες, όπως και κατολισθήσεις νότια των Απαλαχίων.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι «θα πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά καιρικά φαινόμενα που έχουν σημειωθεί στα δυτικά τμήματα της περιοχής στην σύγχρονη εποχή».

Οι κάτοικοι της Φλόριντα είχαν προειδοποιηθεί για ένα «ανυπέρβλητο» κύμα καταιγίδας, ενώ εικόνες έδειχναν πλημμυρισμένα σπίτια και καταρρακτώδεις βροχές.

Ένας από τους τρεις ισχυρότερους τυφώνες

Ο τυφώνας Helene είναι ένας από τους ισχυρότερους που έχουν καταγραφεί ποτέ στις ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο τυφώνας κατευθύνεται πλέον προς τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα.

Satellite image shows Hurricane Helene churning through the Gulf of Florida, NASA, via Reuters

Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν καθώς η Helene σαρώνει τα νοτιοανατολικά των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Flight Aware, περίπου 280 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Charlotte Douglas στη Βόρεια Καρολίνα έχουν ακυρωθεί, με τουλάχιστον 380 ακόμη να καθυστερούν.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Τάμπα στη Φλόριντα έχει ανακοινώσει 165 ακυρώσεις και περισσότερες από 100 καθυστερήσεις. Το αεροδρόμιο Χάρτσφιλντ-Τζάκσον στη Τζόρτζια έχει επίσης ανακοινώσει δεκάδες ακυρώσεις.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό