35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

«Τσουνάμι» ελέγχων σε εποχικές επιχειρήσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

«Τσουνάμι» ελέγχων σε νησιωτικούς και γενικότερα τουριστικούς προορισμούς εξαπολύει η ΑΑΔΕ, όχι μόνο για τη νομιμότητα σε παραλίες και αιγιαλούς, αλλά για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS από τις εποχικές κυρίως επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις θα πρέπει από την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας τους να έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα τερματικά πληρωμών, ενώ ο χρόνος «τρέχει» και για τη διασύνδεση όσων επιχειρήσεων δεν πρόλαβαν να ανταποκριθούν μέχρι το τέλος Απριλίου.

Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην ολοκλήρωση των διαδικασιών, καθώς εντός του Ιουνίου αρχίζουν και εκπνέουν οι προθεσμίες που έχουν τεθεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και όσοι φυσικά δεν είναι εμπρόθεσμοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη περίπου 300.000 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει την εν λόγω διασύνδεση, ενώ με βάση τα χρονοδιαγράμματα που ισχύουν θα πρέπει:

άμεσα περίπου 30.000 εποχικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν διασυνδέσει, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους, τις ταμειακές μηχανές με τα POSέως τις 10 Ιουνίου περίπου 7.500 επιχειρήσεις με παλαιά συστήματα ταμειακών ή POS πρέπει να τα έχουν αντικαταστήσει και να έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση.έως το τέλος Ιουνίου οι επιχειρήσεις με λογισμικό ERP πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, εφόσον φυσικά έχουν προγραμματίσει ραντεβού με τεχνικό.έως το τέλος του 2025 περίπου 3.000 επιχειρήσεις στον «Τειρεσία» θα μπορούν να αποκτήσουν POS χωρίς απόρριψη από τους παρόχους πληρωμών.Τα πρόστιμα

Οι υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν φροντίσουν να διασυνδέσουν τα συστήματά τους εντός των ανωτέρω χρονοδιαγραμμάτων, θα βρεθούν αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων εφόσον δεν μπορούν να αιτιολογήσουν ότι δεν το έπραξαν για λόγους ανωτέρας βίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο:

10.000 ευρώ εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα,20.000 ευρώ αν έχουν διπλογραφικό.

Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών), ενώ σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Από την άλλη πλευρά όλοι οι επαγγελματίες πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να ενεργοποιήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο 1.500 ευρώ. Επιπλέον, οι υπόχρεοι που δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στην ΑΑΔΕ θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το ύψος του επιβληθέντος ανωτέρω διοικητικού προστίμου των 1.500 ευρώ μειώνεται στο μισό εάν:

Ο υπόχρεος εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν από την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής προβεί σε καταβολή του προστίμου. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.Ο υπόχρεος εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό