26.9 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Τσιτάχ «μαμούθ» ζούσε κάποτε στην Κίνα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο γατόπαρδος που είναι πιο γνωστό με το όνομα τσιτάχ είναι ένα σαρκοφάγο θηλαστικό με πέντε υποειδή τα οποία ζουν στην Αφρική και εκτός αφρικανικής ηπείρου μόνο στο Ιράν. Το τσιτάχ είναι διάσημο για την ταχύτητά του και αποτελεί το γρηγορότερο χερσαίο ζώο στον πλανήτη, αναπτύσσοντας ταχύτητες από 80 έως 128 χλμ./ώρα, με μέση ταχύτητα τα 98 χλμ./ώρα.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Quaternary Science Reviews» παρουσιάζει τα ευρήματα της μελέτης απολιθωμάτων που εντοπίστηκαν σε σπήλαια της Κίνας κάποια την δεκαετία του 1930 και κάποια πριν από τρία χρόνια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πριν από περίπου 1,3 εκατ. έτη ως και πριν από 500 χιλιάδες έτη ζούσε στην Ευρασία ένα γιγάντιο είδος τσιτάχ που έλαβε την ονομασία Acinonyx pleistocaenicus. Τα σημερινά τσιτάχ έχουν βάρος που κυμαίνεται από 34 -64 κιλά. Το A.pleistocaenicus είχε βάρος που πλησίαζε τα 200 κιλά και ήταν ένα ζώο παρόμοιου μεγέθους με τα λιοντάρια και τις μεγάλες τίγρεις. Αν είχε και την ίδια ή έστω κοντινή ταχύτητα με αυτή των σημερινών γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο ψηλά θα βρισκόταν αυτό το τσιτάχ στην τροφική αλυσίδα της εποχής του.

Η εξαφάνιση

Με βάση τη χρονολόγηση των απολιθωμάτων οι ερευνητές εκτιμούν ότι το τεράστιο τσιτάχ εξαφανίστηκε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που συντελέστηκε στον πλανήτη πριν από 500 χιλιάδες έτη που οριοθετήθηκε το χρονικό σημείο της εξαφάνισης του ζώου.

Έχει διαπιστωθεί ότι η Γη περνούσε την εποχή που ζούσε το τεράστιο τσιτάχ κύκλους εποχής παγετώνων που διαρκούσαν περίπου 40 χιλιάδες έτη. Όμως πριν από 500 χιλιάδες έτη η χρονική διάρκεια των εποχών παγετώνων εκτοξεύτηκε από τα 40 στα 100 χιλιάδες έτη οπότε η πρόσβαση σε τροφή για τα τεράστια τσιτάχ περιορίστηκε στο ελάχιστο οδηγώντας τα σε εξαφάνιση.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό