22.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τσακίσατε μεσαία τάξη φόρους- Ερχόμαστε να δώσουμε αυτά που πήρατε

Ειδήσεις Ελλάδα

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη δευτερολογία του πρωθυπουργού στη Βουλή στο πλαίσιο της προ ημερησίας συζήτηση για την ακρίβεια.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον κατηγόρησε για «έλλειμμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης, προχειρότητα, εμμονή σε παρωχημένες ιδεοληψίες και αποτυχημένες συνταγές κι εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων», ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «τσακίσατε τη μεσαία τάξη στους φόρους και ερχόμαστε να δώσουμε στη μεσαία τάξη αυτά που τους πήρατε».

Αναφερόμενος στα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό, σημείωσε ότι «τα στοιχεία της Eurostat παρουσιάζουν τη συγκριτική πορεία του πληθωρισμού σε όλες τις χώρες. Τα στοιχεία είναι αυτά. Κύριε Τσίπρα είναι ή δεν είναι αξιόπιστα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία ενσωματώνονται στα στοιχεία της Eurostat;», δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι «αν αμφισβητείτε αυτά τα επίσημα στοιχεία να βγείτε να το πείτε, να στείλετε και μια επιστολή στην Εurostat. Δεν μπορούμε να ερχόμαστε, να επικαλούμαστε επιχειρήματα του τύπου είδα, άκουσα». 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι προφανώς και υπάρξει αύξηση τιμών επειδή η Ελλάδα είχε έντονο αποπληθωρισμό και ως προϊόν μιας δεκαετούς κρίσης και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «αναφερθήκατε στην Ισπανία, όμως η Ισπανία δεν έδειξε καμία αποκλιμάκωση της ανεργίας τα τελευταία δύο χρόνια. Η ανεργία στην Ισπανία αυξήθηκε. Στην Ελλάδα μειώθηκε».

Σχετικά με τις κατηγορίες Τσίπρα περί δημιουργικής λογιστικής, ανέφερε ότι «είμαι ο τελευταίος ο οποίος θα υποτιμήσει την οποιαδήποτε αύξηση τιμής. Είναι δημιουργική λογιστική η μείωση του ΕΝΦΙΑ, των εργοδοτικών εισφορών, ο μηδενισμός γονικών παροχών; Όλα αυτά δεν έχουν συμβεί;» ρώτησε και συμπλήρωσε: «Τσακίσατε τη μεσαία τάξη στους φόρους και ερχόμαστε να δώσουμε στη μεσαία τάξη αυτά που τους πήρατε».

Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αποκηρύξει τις τοποθετήσεις του Ισπανού πρωθυπουργού, Σάντσεθ, υπογραμμίζοντας «επειδή ενοχληθήκατε με την αναφορά που έκανα στην απρεπέστατη εμφάνιση του κ. Σάντσες στην ‘Αγκυρα, ζητώ να τοποθετηθείτε. Ιδού να αποκηρύξετε τις τοποθετήσεις του κ. Σάντσες».

Εξαιρετικά θετικές οι συνολικές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία 

«Οι συνολικές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά θετικές» συνέχισε κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός στη Βουλή και συμπλήρωσε πως αυτό «σημαίνει θετικές προσδοκίες για όλους τους πολίτες».

«Η καλύτερη απάντηση σε όλες τις δικές σας αιτιολογίες περί δήθεν μονομέριας υπέρ των λίγων, είναι η δημιουργία πολλών καλοπληρωμένων νέων θέσεων εργασίας από την επενδυτική έκρηξη η οποία σήμερα συντελείται στην Ελλάδα. Η πραγματικότητα παρουσιάζεται τελείως διαφορετική από αυτό το οποίο θέλετε να δείξετε», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση αυτή, στο νόμο 4818 του ’21 ψήφισε το άρθρο 58 το οποίο ορίζει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν μεγαλύτερο κέρδος χονδρικής από εκείνο που είχαν πριν την πανδημία. Έχουμε λοιπόν το νομικό εργαλείο. Γίνονται πολλοί έλεγχοι και από ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και από την ανεξάρτητη επιτροπή ανταγωνισμού» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν μιλάτε για χειραγώγηση ανεξάρτητων αρχών».

Μιλάτε για τη ΔΕΗ την οποία χρεοκοπήσατε για να κάνετε δήθεν κοινωνική πολιτική

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αξία της μετοχής επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν 1 ευρώ, ενώ σήμερα κινείται στα 9 ευρώ. «Ποια η αξία των μετοχών του δημοσίου όταν κατείχε το 51%; 200 εκατ. ευρώ. Σήμερα 1,2 δισ. ευρώ.  Και τολμάτε να έρχεστε να μιλάτε για τη ΔΕΗ την οποία χρεοκοπήσατε για να κάνετε δήθεν κοινωνική πολιτική στην πλάτη των φορολογούμενων» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ρώτησε δε τον κ. Τσίπρα αν είχε δεσμευτεί ότι θα πουλήσει μερίδιο της. «Περιμένω ένα νεύμα σας; Κύριε Φάμελλε είχατε δεσμευτεί; Προϋπολογισμός 2018, προβλεπόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 100 εκατ. ευρώ μόνο. Μόνο 100; Για τι ποσοστό; Τελικά δεν πουλήσατε τίποτα. Γιατί ήρθε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ τον οποίο εσείς είχατε τοποθετήσει και λέει ναι στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ και αν πουλάγαμε το 2018 δεν θα πιάναμε ούτε ευρώ…», επισήμανε. 

«Κι επειδή μας είπατε ότι έπαψε να είναι δημόσια επιχείρηση, επί δικών σας ημερών έπαψε να είναι επιχείρηση. Θα είχε χρεοκοπήσει και θα βρισκόμασταν τώρα σε τραγική θέση να πρέπει να συζητάμε σημαντικές ενισχύσεις για να κρατήσουμε όρθια την επιχείρηση», πρόσθεσε. 

Έπρεπε να πάρουμε απόφαση αν θα στηρίξουμε νοικοκυριά ή επιχειρήσεις και αποφασίσαμε τα νοικοκυριά

Συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η συμμετοχή του δημοσίου σε υπόλοιπες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ξέρετε ποια είναι; Η συμμετοχή του Ιταλικού 23,5%. Του γερμανικού 2,8%. Στη Γαλλία 23,6%… Εμείς κρατάμε το 34%. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα πέσουμε από αυτό. Ελέγχουμε απόλυτα την επιχείρηση με το ποσοστό αυτό και προσβλέπουμε στη δημιουργία και μεγαλύτερων υπεραξιών για τους μετόχους. Τα λεφτά που θα παίρνατε εσείς που θα πηγαίναν στους χαμηλοσυνταξιούχους ή στην αποπληρωμή του χρέους; Στο δεύτερο προφανώς. Και κάτι τελευταίο: Επειδή δείξατε λογαριασμούς που αφορούν ως επί το πλείστον επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτό που δεν είπατε όμως είναι ότι στο λογαριασμό υπάρχει και μια έκπτωση ενέργειας που κάνει η ΔΕΗ. Την κάνει αυτή την έκπτωση ακριβώς επειδή έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει. Έπρεπε να πάρουμε απόφαση αν θα στηρίξουμε νοικοκυριά ή επιχειρήσεις και αποφασίσαμε τα νοικοκυριά. Γι’ αυτό και δεν δείξατε κανένα λογαριασμό χαμηλού νοικοκυριού» συμπλήρωσε.

«Εφόσον το φαινόμενο συνεχιστεί και εντός του 2022 θα διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητες στήριξης» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Και μία παρατήρηση στον κ. Βελόπουλο. Η απόφαση να φύγουμε από το λιγνίτη είναι απόφαση που δεν έχει επιστροφή για την κυβέρνηση όχι μόνο γιατί αυτό επιβάλλει η σωστή πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και από οικονομικής πλευράς. Οι λιγνίτες δεν είναι αυτοί που ήταν πριν 10-15 χρόνια. Σήμερα προστιθέμενο το κόστος δικαιωμάτων πάνω στο κόστος του λιγνίτη, ο λιγνίτης δεν είναι ανταγωνιστικός. Η φτηνότερη ενέργεια στη χώρα είναι οι ΑΠΕ. Επειδή διακινούνται διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για τη δήθεν επέλαση των αιολικών. Πείτε μας κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ποιο ενεργειακό μείγμα φαντάζεστε ότι θα έχει η χώρα τα επόμενα 10-15 χρόνια; Εγώ θα είμαι στην Κοζάνη με το επιτελείο την Παρασκευή. Τι λέτε για τις ανεμογεννήτριες; Που πρέπει να μπουν; Τι για το φυσικό αέριο; Τι για τα φωτοβολταϊκά; Μιλήστε συγκεκριμένα. Πείτε μας ότι η δική μας πρόταση είναι αυτή».

Το μόνο deal που έχουμε κάνει είναι η συμφωνία αλήθειας με τον ελληνικό λαό

«Μας είπατε ότι κάνουμε deal. Δεν το είπατε πρώτη φορά. Θα εννοούσατε ότι κάνουμε δουλειές. Είχατε έρθει εξ όσων γνωρίζω γιατί δεν ήμουν εδώ, και μιλήσατε για το εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα. Και απειλήσατε τον υπουργό και υπηρεσιακούς παράγοντες. Απειλές σε αυτή την κυβέρνηση δεν περνάνε πια» τόνισε ο πρωθυπουργός λίγο πριν ολοκληρώσει την δευτερολογία του στη Βουλή.

«Η εποχή στην οποία ερχόσασταν ορμητικός στην κυβέρνηση και είχατε τη φρεσκάδα του νέου και λέγατε στους επενδυτές μη τολμήσετε να έρθετε να επενδύσετε, έχει περάσει. Και να τα πείτε τώρα κανείς δεν θα σας πιστέψει. Δεν θα απειλείτε υπηρεσιακούς υπαλλήλους, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Εμείς ένα deal έχουμε κάνει. Το ονομάζουμε συμφωνία αλήθειας και προς στιγμής από ό,τι αντιλαμβάνομαι και οι δύο πλευρές είναι ικανοποιημένες με αυτό το deal, και εμείς και ο ελληνικός λαός».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό