18.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τσίπρας: Π15.000 απώλειες από πανδημία- Αποτύχατε να προστατεύσετε τους πολίτες

Ειδήσεις Ελλάδα

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην πρωτολογία του στη Βουλή για την πανδημία κατηγορώνοντας την ότι κρύβει την αλήθεια και τον κίνδυνο από τους πολίτες και δημιουργεί ένα κλίμα χαλαρότητας απέναντι στον κίνδυνο απώλειας της ζωής.

«Έχετε παραιτηθεί από το καθήκον σας απέναντι στους πολίτες, να λέτε την αλήθεια. Έχουμε μπροστά μας δύσκολο χειμώνα. Από τις αρχές Αυγούστου έχει ξεπεράσει σε θανάτους χώρες όπως η Ιταλία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Σουηδία ξεκίνησε χωρίς αυστηρά μέτρα και ήταν το αρνητικό παράδειγμα. Η απόκλιση είναι τρομακτική.  Ειδικά με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Μάλτα. Είναι διπλάσιος ο δείκτης και η απόσταση της χώρας μας, ιδίως από τον Αύγουστο και μετά. Την ίδια στιγμή, ο κρίσιμος δείκτης της μεταδοτικότητας παραμένει πάνω από 1 και θεωρείται αρνητικό. Ένας μολυσμένος μολύνει κι άλλον έναν κοκ. Πράγμα που δείχνει ότι η πανδημία δε θα καμφθεί», σημείωσε. 

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για νοσοκομεία υποστελεχωμένα, χωρίς καμία σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης από την κυβέρνηση, με αρνητικό ισοζύγιο στις προσλήψεις-αποχωρήσεις γιατρών. Κατήγγειλε δε ότι η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τον βασικό στόχο για δημιουργία τείχους ανοσίας. «Η Ελλάδα βρίσκεται μακράν τελευταία από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου στην εμβολιαστική κάλυψη. Συγκρινόμαστε με χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Έχουμε εμβολιάσει πλήρως κάτω από το 60% του συνολικού πληθυσμού, όταν η Πορτογαλία έχει 88% εμβολιαστική κάλυψη και χωρίς αυστηρά μέτρα, καθώςέπεισε τους πολίτες, γιατί είχε αξιοπιστία ο λόγος του», επισήμανε. 

Όπως περιέγραψε, 1 εκατ. πολίτες άνω των 50 ετών δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση, ενώ 1 στους 4 άνω των 80 ετών είναι ανεμβολίαστος. «Κάτι φταίει. Μήπως ήταν λάθος η στρατηγική; Εσείς δε λέγατε “εμβολιαστείτε για να σώσετε τη ζωή σας, αλλά για να πάρετε 150 ευρώ και GB”.  Τα σχολεία άνοιξαν όπως έκλεισαν. Με στρυμωγμένους μαθητές στην τάξη. Έχει διπλασιαστεί ο δείκτης των μαθητών που νοσούν από 7% πέρυσι στο 14% φέτος. Γιατί μετά από τόσους μήνες λοκντάουν με τόση διεθνή εμπειρία για τη συμπεριφορά του ιού, να είμαστε μέσα στον γκρεμό; Γιατί από την πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Επικαλούμενος για μια ακόμα φορά τις λίστες Πέτσα, ανέφερε ότι «μπουκώσατε με κρατικό χρήμα τα ΜΜΕ με αφορμή την πανδημία και οι πολίτες δε θα τα βλέπουν στην τηλεόραση».

Πρόσθεσε δε ότι ενδεικτικό της αποτυχίας της κυβέρνησης είναι η αλλαγή στην ηγεσία του υγειονομικού επιτελείου. «Ξηλώσατε σύσσωμη τη dream team της συμφοράς. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καρατομήθηκε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανασχηματίστηκε, ο υπουργός Υγείας πήγε στο τουρισμού και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας καρατομήθηκε. Πώς αλλάζεις μια ομάδα που κερδίζει; Την αλλάζεις όταν είναι μια ομάδα που καταρρέει. Και τι κάνατε; Βάλατε υπουργό τον Πλεύρη. Μας πουλήσατε το παραμύθι ότι είναι ειδικός. Η Ελλάδα έχει υπουργό Υγείας έναν δικηγόρο και υπουργό Δικαιοσύνης έναν γιατρό. Για να παρακάμψετε με ευκολία τους επιστήμονες σφυρίζοντας τη λήξη της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηστικά ο κ. Τσίπρας. 

Επιπλέον, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της και δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας πέρα από το εμβόλιο. «Το 12%-14% αυτών που είναι στη ΜΕΘ είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις. Αλλά εσείς μέσα στον παροξυσμό σας αναδείξατε το εμβόλιο ως λύση για όλα και στερήσατε αξιοπιστία από την εμβολιαστική εκστρατεία. Με την εμμονή σας επιλέξατε οι τοπικές μονάδες υγείας να αφεθούν σε εγκατάλειψη μέχρι να λήξει η χρηματοδότηση. Το ΕΣΥ επί των ημερών σας δεν είναι μόνο υποστελεχωμένο. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν τριπλασιαστεί από 300 εκατ. σε 900 εκατ. ευρώ. Αφού αφήσατε το σύστημα υγείας να σκάσει, πάτε να το εξοντώσετε οικονομικά και συνεχίζετε να πορεύεστε ότι είναι παροδική μπόρα η πανδημία», σημείωσε. 

Στο ίδιο πλαίσιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τρομακτική αύξηση της πλεονάζουσας θνητότητας, με τους θανάτους εκτός Co, να είναι υπερδιπλάσιοι στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Συνέπειες του ιού είναι να χάνονται ζωές από άλλα αίτια γιατί το σύστημα αδυνατεί να αναταποκριθεί και μετατράπηκαν σε Co περίθαλψη. Το πρώτο δεκάμηνο έγιναν 3,9 εκατ. λιγότερες επισκέψεις σε τακτικά εξωτερικά απογευματινά ιατρία των νοσοκομείων και 108.000 λιγότερες επεμβάσεις. Το ΕΣΥ ανέστηλε την τακτική του λειτουργία, ενισχύθηκε ο ιδιωτικός τομέας αυξάνοντας την ιδιωτική δαπάνη υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι καταγράφηκε «τρομακτική αύξηση της πλεονάζουσας θνησιμότητας με 8.4000 παραπάνω θάνατοι το 2020 σε σχέση με το 2015-2019. Αυτό σημαίνει ότι οι επιπρόσθετοι θάνατοι είναι υπερδιπλάσιοι στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», κατέληξε.  

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό