16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τσίπρας – Βουλή: Συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε τη Greek Mafia, ενώ με εσάς διοικούνταν από την Greek Mafia, είπε ο κ.Τσίπρας

Σε υψηλούς τόνους και με προσωπικές αναφορές στον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε «σκοτάδι» κινήθηκε η ομιλία του προέδρου  του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση  επί του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023. Η ομιλία του κινείται σ. Επανέλαβε δε, το ερώτημα αν παρακολουθούνται οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ενώ κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει «μια ώρα αρχύτερα εκλογές». 

Στα βασικά σημεία της ομιλίας του, ο κ.Τσίπρας είπε:

Προϋπολογισμός λεηλασίας μισθωτών και μεσαίας τάξης, θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη

– Η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε τη Greek Mafia, ενώ με εσάς διοικούνταν από την Greek Mafia

– Η ώρα της Δικαιοσύνης πλησιάζει με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και  προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική

– Αν δεν απαντήσετε γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους υπουργούς και τους αρχηγούς και δεν έχετε αξιοπρέπεια να παραιτηθείτε, τουλάχιστον προκηρύξτε εκλογές

– Η μόνη σταθερότητα που διασφαλίζετε είναι της αδικίας, της ακρίβειας, των ανισοτήτων, της διαφθοράς και της ασέλγειας στους δημοκρατικούς θεσμούς

– Ευνοείτε την αισχροκέρδεια των τραπεζών 2,35 δισ. στο εξάμηνο και πουλάτε δήθεν τσαμπουκάδες

– Επί ΝΔ τα χρέη σε εφορία και ταμεία αυξάνονται, μαζί και με τα χρέη στις τράπεζες, οι μισοί Έλληνες χρωστάνε

– Αποδειχθήκατε άριστοι στη διαφθορά, ο κατάλογος των σκανδάλων σας δεν έχει τέλος

– Γιατί φοβάστε και δεν θέλετε να ανοίξουμε τα αρχεία της ΑΔΑΕ και των παρόχων για τις υποκλοπές;

– Το αύριο θέλει φως, δικαιοσύνη, Δημοκρατία, εσείς είστε σκοτάδι, συγκάλυψη και ολοκληρωτισμός

Ο κ.Τσίπρας, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι αυτός θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μιας και θα είναι ο τελευταίος, θα είναι και ένας προϋπολογισμός που δεν θα εφαρμοσθεί, γιατί νέα πλειοψηφία θα αναλάβει να τον αναθεωρήσει. Ο προϋπολογισμός σας κάνει προκλητική αφαίμαξη των πολλών ως ώφελος των λίγων. Αυτό είναι το σχέδιό σας. Η πλειοψηφία αδυνατεί να βγάλει το μήνα, μια χούφτα προκλητικά κερδίζει. Αυτή είναι η πολιτική σας. Σας ακούω να πανηγυρίζετε για δήθεν επιτυχίες στο πεδίο της οικονομίας, να λέτε ότι δήθεν σώσατε τη χώρα και την οικονομία, ποιος, η παράταξη που χρεοκόπησε τη χώρα δύο φορές, το 2009 και το 2014. Η πολιτική της ρήμαξε την οικονομία και οδήγησε σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση με σκληρά μέτρα και άγριους φόρους. Νομίζετε ότι η ιστορία ξεκινά από το 2015, ότι δεν έχει μνήμη ο λαός; Παραδώσατε αρύθμιστο χρέος, ανεργία στο 27%, τις καταθέσεις να έχουν μειωθεί κατά 77 δισ. Μας παραδώσατε χώρα παρία της Ευρώπης με την αλληλεγγύη και τα συσσίτια να προσπαθούν να αντισταιμίσουν την ανάλγητη πολιτική σας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε την δική σας κρίση, αυτή που φτιάξατε στην ελληνική κοινωνία. Μας κουνάτε το δάχτυλο. 

– Καταφέραμε αυτό που δεν φανταζόσασταν: Ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να βγει από την επιτροπεία. Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, επέστρεψε στις αγορές και με τη ρύθμιση του χρέους καθαρό διάδρομο χαμηλών αποπληρωμών για τα επόμενα δέκα χρόνια, τουλάχιστον. Όχι βιτρίνα, όχι λόγια του αέρα.

-Στο σήμερα, τι κάνατε εσείς; Σπαταλήσατε το τάλαντο που σας δόθηκε με τον πιο άδικο τρόπο, που οδηγεί στη χρεοκοπία. Δεν θα προλάβετε να το ολοκληρώσετε, αλλά η ζημιά είναι τεράστια. Γυρίσατε την πλειοψηφία των πολιτών στις μαύρες μνημονιακές μέρες. Μισθός και ειδόδημα πετσοκόβονται από την ακρίβεια. Λέτε σας έτυχαν πολλά σταβά. Πανδημία, οικονομική κρίση… Και στην πανδημία καταγράψατε αρνηνικό ρεκόρ γιατί αφήσατε το ΕΣΥ, σιχαίνεστε κάθε τι δημόσιο.

-Το μεγάλο ερώτημα των μικρομεσαίων, είναι πού πηγαν τα λεφτά, λένε εμείς δεν ενισχθυθήκαμε. Από την πανδημία και μετά έχει γίνει ρεκόρ απευθείας αναθέσεων και κλειστών διαγωνισμών στη χώρα. Αυτό δίνει μια απάντηση για το που πήγαν τα λεφτά. Οι ανισότητες διευρύνθηκαν. Η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών όχι μόνο δεν αισθάνθηκαν ενίσχυση, αλλά σήμερα αδυνατούν να επιδιώσουν.

-Ηρθε η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση που όχι δεν μπορούσατε να προβλέψετε, αλλά ούτε καν να εκτιμήσετε. Στη ΔΕΘ το 2021 μας λέγατε ότι για την ενέργεια οι επιβαρύνσεις θα ήταν μόλις 3 ευρώ. Προβλέπατε πληθωρισμό 0.8%: Αυτή είναι η αριστεία και διαχειριστική σας ικανότητα. Κλείνει η χρονιά στο 10%. Συμπολίτες μας δυσκολεύονται να βγάλουν το μήνα, δεν μπορούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Πολλαπλασιάζετε με τις επιλογές σας τις συνέπειες της κρίσης. Λέτε ότι δεν φταίτε εσείς. Η αισχροκέρδεια είναι γέννημα θρέμα των δικών σας επιλογών, δεν είναι καθόλου εισαγόμενη. Γιατί η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή βενζίνη, το ακριβότερο ρεύμα, τρίτη ακριβότερη στην ενέργεια. Πώς καταφέρατε αυτές τις πρωτιές; Και αυτά με το κατά κεφαλήν εισόδημα να είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη- κάτω από μας είναι μόνο η Βουλγαρία. 

-Ποιους κοριϊδεύετε όταν παριστάνετε τους τσαμπουκάδες με τους τραπεζίτες. Ανταλλάξατε, λέει, μπινελίκια. Οι κυβερνήσεις νομοθετούν, δεν ανταλλάσσουν μπινελίκια, όπως έγινε και στην Ισπανία. 

-Με δική σας ευθύνη και επιλογή στη χώρα συντελείται η σκληρότερη αναδιανομή εισοδήματος από τη μεταπολίτευση και μετά και οι πολίτες το καταλαβαίνουν.

– Σχεδόν οι μισοί Έλληνες χρωστάνε. Κατά 38 δισ. ευρώ έχει αυξηθεί επί των ημερών σας το ιδιωτικό χρέος. Νέα γενιά κόκκινων δανείων δημιουργείται. Κάνετε πολύ λίγα για τους πολλούς. Κορμός της πολιτικής σας είναι η άνευ όρων παράδοση των δανειοληπτών στα κοράκια και τους servicers. Αν δεν ξέρετε τι είναι, ρωτήστε τον κ.Πάτση. Το φαινόμενο Πάτση αντικατοπτρίζει το dna της πολιτικής σας. Δικοί σας άνθρωποι πήραν δάνεια για να κυνηγάνε τον κόσμο με τραμπούκους και εισπρακτικές. Είναι η πολιτική σας. Δεν είναι τυχαίο που ήταν ο υιός Πάτση στη ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο που ο κ.Γεωργιάδης χθες απεφάνθη ότι δεν υπάρχει θέμα Πάτση, ότι αν δεν ήταν βουλευτής όλα θα ήταν νόμιμα. Αυτή είναι η αντίληψή σας; Κέρδη έναντη δυστυχίας; Τα  funds κοινοποιούν πλειστηριασμού και για μικρά ποσά. Λέτε ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Πότε έγινε και δεν το πήραν χαμπάρι; Το πρόβλημα δεν ήταν η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι δεν υπάρχει κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

-Εμφανίζεστε ως δήθεν προστάτης του λαού από τις τράπεζες, αλλά εσείς θεσπίσατε ασυλία στα στελέχη των τραπεζών. Ποια μπινελίκια; Μας κοροϊδεύετε; Εσείς οργανώσατε τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που ασφυκτιούν. Η μεσαία τάξη στο απόσπασμα, η κοινωνία βουτηγμένη στο φόβο και το κρύο, και με το φόβο ότι θα χάσει το σπίτι του. Γελατε και δείχνετε και το κακό πολιτικό ήθος που έχετε. Ακουσα να επαναλαμβάνουν τα ίδια ψέματα. 

-Θα υποσχεθούμε μόνο ότι θα επιστρέψει η Δικαιοσύνη. Μόνο αυτό, καμία άλλη υπόσχεση δεν θα δώσουμε στον ελληνικό λαό. (…) Η ώρα της Δικαιοσύνης πλησιάζει. Εσείς ζητάτε δεύτερες και τρίτες εκλογές, αν χρειαστεί και μιλάτε για σταθερότητα, όταν εσείς αποτελείτε τον υπ΄αριθμόν ένα παράγοντα αποσταθεροποίησης. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό