21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τρώγε βασιλικό για να χωνέψεις και 8 ακόμα λόγοι υγείας που θα σε πείσουν

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα οφέλη του για τον οργανισμό είναι πολλά ανάμεσά τους η μείωση του στρες.

Ο βασιλικός είναι ένα γευστικό, φυλλώδες πράσινο βότανο που ανήκει στην οικογένεια της μέντας. Τον συναντάμε σε πολλά αγαπημένα φαγητά αφού εμπλουτίζει τη γεύση τους και προσθέτει ένα ιδιαίτερο άρωμα.

Διατίθεται στα σούπερ μάρκετ φρέσκος και αποξηραμένος ωστόσο αρκετοί άνθρωποι προτιμούν να τον καλλιεργούν σε μικρές γλάστρες στην κουζίνα τους ή στον κήπο. Τα φύλλα του βασιλικού είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά και η κατανάλωσή τους μπορεί να κάνει «θαύματα» στο σώμα σου.

9 λόγοι για να βάλεις τον βασιλικό στη διατροφή σου

Ο βασιλικός έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία αφού βοηθα στην πέψη, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειώνει το οξειδωτικό στρες. Ας δούμε όμως αναλυτικά όλους τους λόγους για τους οποίους αξίζει να τον εντάξεις στη διατροφή σου.

1) Καλύτερη πέψη

Το αιθέριο έλαιο στα φύλλα βασιλικού βοηθά στην καταπολέμηση της δυσπεψίας. Αποκαθιστά το φυσικό επίπεδο pH του στομάχου και ενισχύει τη διαδικασία της πέψης.

2) Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Τα αιθέρια έλαια που περιέχει (ευγενόλη, σιτρονελλόλη και λιναλοόλη) έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, αρθρίτιδας και προβλημάτων του εντέρου.

3) Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Ο βασιλικός περιέχει φυτοχημικά, μια ένωση που σε προστατεύει από διάφορους καρκίνους, ιδιαίτερα από τον καρκίνο του πνεύμονα, τον καρκίνο του στόματος, τον καρκίνο του δέρματος και τον καρκίνο του ήπατος.

4) Βελτιώνει τη διάθεση

Διεγείρει τους νευροδιαβιβαστές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση διαφόρων προβλημάτων όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Πίνοντας ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι με φύλλα βασιλικού ενισχύεις τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την καλή διάθεση.

5) Βοηθά να έχεις όμορφο δέρμα

Ο βασιλικός χρησιμεύει ως εξαιρετικό καθαριστικό, ειδικά για άτομα με λιπαρό δέρμα. Βοηθά στον καθαρισμό του δέρματος από όλα τα σωματίδια σκόνης και αποφράσσει όλους τους πόρους.

6) Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η τακτική κατανάλωση φύλλων βασιλικού μπορεί να επιβραδύνει την απελευθέρωση σακχάρου στο αίμα.

7) Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες

Τα αιθέρια έλαια που υπάρχουν στον βασιλικό μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση διαφόρων λοιμώξεων (αναπνευστικού, ουροποιητικού κ.ά).

Πώς γίνεται η σκόνη πρωτεΐνης και ποια είναι η κατάλληλη για εσάς;

8) Προλαμβάνει το οξειδωτικό στρες

Ο βασιλικός είναι μια πολύ πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών που βοηθούν στη σταθεροποίηση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα κύτταρα. Περιέχει φλαβονοειδή που επιβραδύνουν τις επιπτώσεις της γήρανσης και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

9) Είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά

Συγκεκριμένα περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και ψευδάργυρο.

κεντρικής: pexels.com

Ο βασιλικός έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό.

Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Βοηθά να έχεις καθαρό δέρμα.

φωτογραφιών: pexels.com

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό