28.4 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024

Τρόμος στο Όρεγκον: Θαλάσσιο «τέρας» ξεβράστηκε σε παραλία – Έχει μήκος 2 μέτρα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα σπάνιο είδος γιγαντιαίου ψαριού, γνωστό ως mola tecta, ξεβράστηκε στην ακτή του Gearhart, μιας μικρής πόλης στο Όρεγκον, στις 3 Ιουνίου. Το ψάρι, μήκους 2,2 μέτρων και βάρους 45 κιλών, αποτελεί ένα εντυπωσιακό εύρημα για τους θαλάσσιους βιολόγους που μελετούν το είδος.

Η mola tecta ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2017 και έχει εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Βορειοδυτικού Ειρηνικού. Ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα φεγγαρόψαρα λόγω του λεία δέρματός του και της ουράς του που διχάζεται στα δύο.

Αρχικά, οι ντόπιοι που εντόπισαν το ψάρι στην παραλία θεώρησαν ότι επρόκειτο για ένα κοινό φεγγαρόψαρο. Ο Keith Chambers, διευθυντής του Seaside Aquarium, δήλωσε ότι έχει δει πολλά φεγγαρόψαρα στο παρελθόν και η εύρεση ενός ακόμη δεν του φάνηκε ιδιαίτερα συναρπαστική.

Ωστόσο, η θαλάσσια βιολόγος Marianne Nyegaard, η οποία έχει αφιερώσει την καριέρα της στην μελέτη των mola, διέγνωσε αμέσως το σπάνιο είδος από μια φωτογραφία που ανήρτησε το ενυδρείο στα social media.

“Μόλις το είδαμε, πήγαμε αμέσως στην παραλία για να το δούμε από κοντά”, δήλωσε η Nyegaard, η οποία βρισκόταν τυχαία στο Σιάτλ εκείνο το Σαββατοκύριακο. “Ήταν μια απίστευτη τύχη! Σαν να μην μπορώ να ξεφύγω από αυτά τα ψάρια”, πρόσθεσε γελώντας.

Το όνομα “mola” προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει “μυλόπετρα”, μια εύστοχη περιγραφή για το επίπεδο και κυκλικό σώμα του ψαριού. Τα φεγγαρόψαρα συχνά παρατηρούνται να επιπλέουν στην επιφάνεια του ωκεανού, μια συμπεριφορά που οι επιστήμονες αποκαλούν χαριτολογώντας “ηλιοθεραπεία”.

Στην πραγματικότητα, η “ηλιοθεραπεία” αποτελεί ζωτικής σημασίας δραστηριότητα για τα φεγγαρόψαρα, καθώς τους επιτρέπει να θερμαίνονται αφού έχουν βουτήξει σε βαθύτερα και πιο κρύα νερά για να κυνηγήσουν θήραμα, όπως μέδουσες και άλλα ζελατινώδη πλάσματα. Η αδυναμία του σώματός τους να ρυθμίζει αποτελεσματικά τη θερμοκρασία τα καθιστά ευάλωτα στο κρύο, καθιστώντας απαραίτητη την “ηλιοθεραπεία” για την επιβίωσή τους.

Επιπλέον, η παραμονή στην επιφάνεια του ωκεανού ωφελεί τα φεγγαρόψαρα και με έναν ακόμη τρόπο: προσελκύουν πουλιά που τρώνε παράσιτα από το δέρμα τους, λειτουργώντας ως φυσικοί καθαριστές

Τα συγκεκριμένα ψάρια γενικά εξακολουθούν να είναι μυστηριώδη για τους επιστήμονες. Υπάρχουν πέντε είδη συνολικά αλλά δεν είναι σαφές πώς ή αν μπορούν να συνυπάρξουν στην ίδια τοποθεσία. Μετά την ανακάλυψη, οι άνθρωποι συρρέουν στην παραλία Gearhart για να επισκεφτούν το γιγαντιαίο πλάσμα στην άμμο.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ξεβράζεται, αλλά είναι το μεγαλύτερο που ξεβράζεται», δήλωσε ο Tierney Thys, θαλάσσιος βιολόγος στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια. «Τέτοιου είδους ανακαλύψεις μας θυμίζουν πώς οι άνθρωποι κατοικούν μόλις το 1% του διαθέσιμου ζωτικού χώρου σε αυτόν τον τεράστιο ωκεάνιο πλανήτη», είπε. «Είναι τόσο ταπεινό όσο και εμπνευσμένο να συναντάς ένα από αυτά τα απίστευτα πλάσματα και μια ισχυρή υπενθύμιση που έχουμε τόσα πολλά να μάθουμε».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό